BEAVATKOZÁSOK

Visszéreltávolítás dióda lézerrel

Lézeres visszérműtét


Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 0 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Lézeres visszéreltávolításra alkalmas visszér vastagság
Lézeres visszéreltávolításra alkalmas visszér vastagság

A visszérbetegségről általábanA visszeresség népbetegség. Magyarországon - különböző statisztikák szerint- a lakosság 40-75 %-át érinti.
Kialakulásában döntően genetikai okok (szülők, nagyszülők érintettsége) játszanak szerepet, a másodlagos formák (leggyakrabban mély vénás trombózisok után) ritkábbak. Az örökletes okok mellett bizonyos (hajlamosító) tényezők gyorsíthatják, és súlyosbíthatják a betegség kialakulását. Ezek közül legjelentősebbek a civilizációs ártalmak, a mozgásszegény életmód, adott foglalkozások (tartós állás, ülést igénylő munkák) és az elhízás.

Visszérbetegség kezelési lehetőségeiA visszérbetegség kezelése annak súlyosságától, ill. a megjelenési formájától függ.
Az enyhébb formák (mellékági, vagy az un. seprűvénák) döntően esztétikai problémákat okoznak. Ilyenkor még eredményes lehet csupán a testsúly csökkentése, sportolás vagy úszás beiktatása napirendbe. A tágult mellékágak, seprűvénák, ill. hajszálerek un. szklerotizáló kezeléssel eltüntetők.
Előrehaladottabb esetekben azonban csak a műtéti megoldás hozhat kielégítő eredményt.
Lézeres visszéreltávolító műtét
Lézeres visszéreltávolító műtét
1. Hagyományos sebészeti kezelések / közepes és súlyos visszeresség esetén

A hagyományos, az állami ellátás során még ma is alkalmazott eljárás során a bokától a lágyékhajlatig hűzódó visszértörzset huzzák ki ("Stripping"), ezért csak altatásban v. gerincérztéstelenitésben végezhető el a visszérműtét. Több és nagyobb metszésre van szükség, a lágyéki seb fájdalmas, a gyógyulási idő lényegesen hosszabb a lézeresnél, és esztétikai eredménye is sokkal rosszabb. Sőt, a hagyományos eljárással igen gyakori a visszér kiújulása is, míg a napjainkban alkalmazott korszerű műtéti lézertechnológiával mindezek elkerülhetőek.

2. Lézeres kezelések/ vékonyabb visszerek esetén is

Külső/ felületi lézerkezelés

A lézerfény kívülről jut a felületesebben elhelyezkedő vékonyabb vénákhoz, alapelvük a fototermolízis, illetve a fotokoaguláció.
Elvárható eredény a lézeres visszéreltávolító műtéttől
Elvárható eredény a lézeres visszéreltávolító műtéttől

Belső lézerkezelés/ dióda lézer-szondaA vastagabb vénaszakaszok (tehát nem hajszálerek!) eltávolítására alkalmas a lézeres szonda technika. A beavatkozás során a véna belsejében használható üvegszálas lézer szondát egy apró bőrmetszés segítségével vezetik be az adott vénaszakaszba. A lézer helyileg kifejtett magas (100-120 ˚C) hőhatása eredményeképpen szinte „összesüti” a beteg érfalakat.
Az új diódalézerek bevezetése jelentős változást hozott a visszerek műtéti ellátásában, hisz így már nincs szükség a tágult visszértörzs szikével és un. fogazott késsel történő „kitépésére”, amely hosszas és fájdalmas gyógyulással járt együtt.

A lézeres visszérműtét menete

A műtét helyi érzéstelenítésben történik. Az elégtelenül működő felszínes értörzsbe vénakanülön át vagy a bel bokánál kis bőrmetszést alkalmazva optikai szálat vezetünk, majd a visszértörzs köré injekciós tűvel helyi érzéstelenítőt tartalmazó oldatot juttatunk. Ennek célja kettős: egyrészt fájdalommentességet biztosit, másrészt megvédi a környező szöveteket a hő károsodástól. Ezután következik a visszértörzs elzárása, melyet az optikai szál végén, a lézergenerátor segítségével létrehozott hőhatással (100-120 ˚C) érhető el. A véna belső felszíne elpárolog és a kétoldali vénafal összetapad, benne a véráramlás megszűnik, ezáltal a megvastagodott visszértörzs kiiktatódik a keringésből. A vénatörzs később kötőszövetes köteggé alakul. A sebeket varrattal zárják. Néhány esetben szükség lehet a lágyékhajlatban a véna feltárására, ill. lekötésére. A nagyobb, mellékági visszértágulatokat egy ülésben, ugyancsak helyi érzéstelenítésben távolítják el.
A műtéti terület környezetében előforduló apró, döntően csak esztétikai problémákat okozó seprűvénák és vékony mellékágak ellátása később az injekciós, szkleroterápiás technikával történik.

A lézeres visszéreltávolítás előnyeiA mai modern endovascularis mütétek (lézeres mütét) az USA-ban és Nyugat-Európában az első választandó eljárás a visszeresség kezelésére. Ennek okai:

- ambulánsan végezik helyi érzéstelenítésben
- nincs szükség a fő visszértörzs kihuzására, helyette a fölöslegessé és károssá vált érszakaszt a lézerrel elzárják, és kiiktatják a keringésből
- elkerüli a lágyékhajlati metszést
- a műtét után azonnal a beteg saját lábán távozik otthonába
- nincs embóliaveszély, igy a betegnek nem kell véralvadásgátlót szúrnia magának napokon át a bő alá
- a fájdalom minimális, gyors felépülés és munkábaállás ( 1-2 hét)
- kiváló esztétikai eredmény

Több éves nyomon követés után készített vizsgálatok igazolják, hogy a dióda lézeres műtét kisebb kiújulási aránnyal jár, mint az eddig alkalmazott eljárások.

A műtét előtt - előre egyeztetett időpontban- konzultáció keretében komplex érsebészeti vizsgálatot végeznek, melynek során duplex ultrahangvizsgálat és dopplerr-áramlásmérés is történik. Mind a visszeres, mind az ütőeres keringési viszonyokat ellenőrizni kell. Ez alapján tesz javaslatot a szakorvos a további kezelési lehetőségekről, és betegekkel megbeszélik a felmerülő kérdéseket.
A diódalézeres visszéreltávolítást Dr. Sándor Ferenc elsők között kezdte meg Magyarországon 2008-ban és ma már 4 éves gyakorlattal rendelkezik.

A lézeres visszéreltávolító műtét előtt UH-os állapotfelmérés és/vagy Doppler-áralmás mérés szükséges. Díja: 20.000 Ft

Dióda lézeres visszéreltávolító műtét díja: 300.000 Ft

Egészségpénztárak, külföldi biztosítók számára elszámolható

Miért drágább a diódalézeres műtét a hagyományos műtétnél?
Azokban a rendelőkben, ahol az USA-ban és Nyugat-Európai referenciaklinikákon kialakitott, és ajánlott technikát alkalmazzák, és nem a hagyományos műtéttel ötvözött hibrid-módszerekkel(a lágyékhajlati metszés és altatás rutinszerü alkalmazása ,stb) történik az operácio, az eszközigény ( duplex vizsgálatra alkalmas UH-berendezés, lézeres generátor és az egyszer használatos optikai szál-set) miatt magasabbak az anyag és a gépamortizációs költségek, de az eljárás rövis- é shosszú távú előnyei mindenképpen kiegyensúlyozzák az anyagi különbségeket.

Időtartam:Az előkészületekkel együtt kb. 1 órát vesz igénybe a beavatkozás. A lézeres visszérműtét után 1-2 órával a páciens a saját lábán távozhat az otthonába.
Mellékhatás, szövődmény:A leggondosabb orvosi beavatkozás mellett is kialakulhatnak szövődmények, melyek a beavatkozás jellegéből adódóan ritkák. Mint minden sebészeti műtét után, ez esetben is keletkezhet vérzés, sebgyulladás, sebgyógyulási zavar, mélyvénás elzáródás (thrombosis - nagy statisztikák szerint 0.5% alatt van). Következményes tüdőembólia szintén igen ritka (a vérrög elsodródásának valószínűsége 0,l%-nál kisebb). A helyi érzéstelenítő (Lidocain) iránti érzékenység allergiás tüneteket okozhat. A hőhatás miatt a bőrön, ill. a mélyvénán égési sérülés keletkezhet, mely ugyancsak elenyésző arányban fordul elő (ha mégis, azokat kis sebészeti beavatkozással eltávolíthatók). A visszértágulatok ismételt megjelenése előfordulhat, a hagyományos visszérműtétekhez képest sokkal kisebb arányban fordulnak elő (5% alatt), amelyek döntően helyi kezeléssel (injekció, lézeres scleroterápia) kezelhető.
Gyógyulás:A kötéscserére 2-3 nappal később kerül sor kontrollvizsgálat keretében. A varratszedés általában a műtét után 1 héttel történik. 1 hónap múlva ellenőrző vizsgálatot végzünk. A műtét utáni l-2 napban a comb belső felszínén, az injekciós szúráshelyeknek megfelelően kisebb savós-véres átütés jelentkezhet a kötésen, mely spontán megszűnik. A kezelt visszértörzs a comb belső felszínén hetekig tapintható lehet, de ez komolyabb panaszt nem okoz, és nem látható. Ugyancsak kis csomók képződnek a bőr alatt az eltávolított visszerek helyén, melyek szintén spontán felszívódnak.
Érzéstelenítés:Helyi érzéstelenítés (Lidocain)
Ellátás:Ambulánsan


© 2010 szepsegbroker.hu | Visszéreltávolítás dióda lézerrel
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink