BEAVATKOZÁSOK

Zsírleszívás (vákuum, ultrahang, PAL)




Szakember keresése

A Szépség Bróker adatbázisában szereplő specialistáink közül 4 szakember végzi ezt a beavatkozást.
Szűkítse őket város szerint!


Az egyik leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozás a zsírleszívás (liposuctio). Az alakformálásnak ez a módszere az 1970-es évek végétől terjedt el világszerte. Az zsírleszívás eljárását Dr.Fischer Árpád magyar származású sebészorvos fejlesztett ki Olaszországban. Alapelve: a felnőtté válás után zsírsejtjeink száma nem változik, csak méretüket változtatják a sejtek: növelik vagy csökkentik. Így ha eltávolítjuk a zsírsejteket, a szervezet nem pótolja azokat. Így a test formáját, kontúrját zavaró zsírpárnák viszonylag egyszerű módon megszüntethetőek. Azonban az egész testre kiterjedő, nagy területen, a fogyókúra helyett nem végezhető zsírleszívás! Kisebb területek kontúrjának korrekciójára igazán hatásos ez a módszer.

Tehát ez a beavatkozás csak annak a fiatal vagy középkorú, egészséges, normál vagy közel normál testsúlyú hölgynek vagy úrnak ajánlott, akinek jól körülhatárolható, tornának és fogyókúrának ellenálló zsírfeleslege van. Nagyon fontos a páciens bőrének rugalmassága is, hisz a petyhüdt ("lógó") és striás bőr a liposuctio után nem tud kellő mértékben összehúzódni. A zsírleszívás leggyakrabban önálló műtétként végezhető a has, a fenék, a csípő, a comb, a térd és a lábszár, a felkar, ritkábban a nyak (toka) és az arc zsírpárnáinak eltávolítására. Néha más esztétikai műtét kiegészítéseként történik: például hasplasztikánál a csípők két oldaláról távolítják el zártan a lerakódott zsírszövetet.

A zsírleszívás minden esetben egy rejtett helyzetű, kicsiny (fél-egy cm) bőrmetszésen keresztül bevezetett speciális műszerrel (ún. kanüllel) végezhető. A zsírszövet fellazítása és folyékonnyá tétele azonban többféle módon történhet: hagyományosan a kanül mozgatásával végzik.

Ennek egyik változata az ún. PAL (Power Assisted Lipoposty), vagyis vibrációs zsírleszívás: ahol a kanül vibráló mozgást végez, vagyis percenként több ezerszer mozdul előre-hátra, így törve fel a zsírsejtek falát. A PAL kíméletessége abban rejlik, hogy az elfolyósított zsír eltávolításához elégséges kisebb erejű szívás is. A zsírszövet fellazítása történhet a bőr alá fecskendezett oldat (mely a zsírsejteket fellazító hatóanyag mellett érzéstelenítő és vérzés elleni szert is tartalmaz), vagy ultrahang segítségével is.

Az ultrahangos zsírleszívás során egy speciális kanült használnak, melynek hegye ultrahang-frekvenciával mozog; a fellazított zsírszövetet ebben az esetben is vákuummal távolítják el, de a PAL-technikához hasonlóan itt is elegendő kisebb szívóerő. Utóbbi tényező kíméletessége mellett a módszer előnyét az biztosítja, hogy az ultahang-generátorhoz csatlakoztatott kanül mozgatása a beavatkozást végző orvostól nem igényli olyan mértékű fizikai erő kifejtését, mint a hagyományos módszer, ezáltal jobb eredmény: szebb, egyenletesebb bőrfelszín érhető el. Az ultrahangos zsírleszívás további előnye, hogy a hagyományosnál hatásosabban alkalmazható az izmosabb és az érzékenyebb testtájékokon, például a lábikrán, térden, bokán; különösen alkalmas a gynecomastia, vagyis a férfi emlőnagyobbodás kezelésére.

Ha a fölösleges zsír eltávolítására szánjuk el magunkat, tájékozódjunk minél részletesebben a lehetőségekről, akár több klinikát is felkeresve; továbbá ne feledkezzünk meg arról, a zsírleszívás bármilyen kényelmes megoldásnak is látszik a nemkívánatos zsírpárnák eltüntetésére, teljes egészében nem helyettesítheti a testmozgást és megfelelő diétát. A beavatkozás, mint bármely más műtéti eljárás, nem rizikómentes, ezért csak az arra alkalmas pácienseken végezhető el.

Időtartam:A terület nagyságától és az eljárás technikától függően eltérő lehet a zsírleszívás időtartalma.
Mellékhatás, szövődmény:A szöveti trauma miatt lokális fájdalom és bőrpír jelentkezhet, ami a zsírleszívás után néhány órával meg is szűnik. Savógyülem fokozódás, savószivárgás a bevágás helyén, enyhe fertőzés, bevérzés, a bőr érzészavara is előfordulhat. A bőrfelszín egyenetlensége és márványozottsága gyakran megfigyelhető, de speciális ultrahangos (Ultracontour), rádiófrekvenciás (ELOS) és különböző cellulitis kezeléses kozmetikai technikákkal is korrigálható ez a probléma.
Ellenjavallat, kockázat:Igen ritkán utóvérzés , súlyosabb fertőzés, trombózis, zsírembólia (1%) is előfordulhat. A műtéti terhelést és a kockázatot befolyásolja az egyszerre operált testfelület mérete és a leszívott zsír mennyisége.
Gyógyulás:Az első 1-2 hétben a kezelt terület megduzzad, esetleg véraláfutások láthatók. A duzzanat fokozatosan megszűnik, 1-2 hónap múlva láthatjuk az eredményt, de apróbb változások még felléphetnek, így a végleges eredmény kb. fél év múlva tapasztalható. A műtét után speciális kompressziós ruhát kell viselni 3-4 héten keresztül éjjel-nappal. Ez olyan anyagból készül, mely szellőzik, zuhanyozás után hajszárítóval megszárítható. A 4-5.héttől először éjszaka, majd később fokozatosan teljesen elhagyhatják a ruhát. A gyógyulás néhány hetet vehet igénybe a műtét fajtájától és kiterjedésétől függően.

Ilyen plasztikai műtétek esetén mindig írnak fel fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat. Rengeteg folyadékot lehet veszíteni a zsírszövetekkel együtt, ezért is elkerülhetetlen a folyadék pótlása a plasztikai műtét alatt és után, így a beteg nem veszíti el az eszméletét. A beavatkozást követően a páciens kicsit rosszul érzi magát , de a zsírleszívás az egyik legbiztonságosabb plasztikai műtéti procedúra.
Eredmény:A zsírleszívás eredménye centiméterekben mérve lesz kifejezhető, de a végső hatás csak 4-6 hét múlva lesz látható. Mivel a zsírsejtek száma megszületésünk után már jelentős mértékben nem változik, a műtét a zsírsejtek eltávolításával végleges változást hoz.
Érzéstelenítés:A műtétet a kezelt testfelülettől és az eltávolítandó zsírszövet nagyságától függően helyi érzéstelenítéssel vagy vezetéses gerinc (epidural, spinal) érzéstelenítéssel, esetleg altatásban végzik.
Ellátás:Helyi érzéstelenítés során ambulánsan, vezetéses, vagy általános érzéstelenítést (altatás) esetén 1-2 napos klinikai megfigyelés szükséges a zsírleszívás után.


© 2010 szepsegbroker.hu | Zsírleszívás (vákuum, ultrahang, PAL)
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.


Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.




Kapcsolódó galériák



Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink