SZAKCIKKEK

Mellrák – Kemény döntést hozott Angelina Jolie

Angelina Jolie élete sem olyan könnyű

2013. május 16. 16:23
Gulyás Gabriella Anna
Angelina Jolie színésznőnél hibás gént találtak az orvosok, ami miatt 87 százalék esélye volt a mellrákra. Úgy döntött, hogy minimalizálja a kockázatot, ezért február és április között több lépésben eltávolíttatta melleit.


Mellrák – Kemény döntést hozott Angelina Jolie 1.kép
A színésznő közölte, hogy eltávolíttatja mindkét melléből a mirigyállományt, mivel olyan hibás gént találtak nála, amely növeli a mellrák kialakulásának lehetőségét.

Angelina Jolie őszinte vallomásaÉdesanyám egy évtizeden át harcolt a mellrákkal, és 56 éves korában meghalt – írta a New York Times-ban a most 37 éves színésznő.
Édesanyja példájából tanulva, Jolie rendszeresen kivizsgáltatta magát, és az orvosok megállapították, hogy ő is hordozza a hibás gént, azt a BRCA1-et, ami nagyban megnöveli az esélyeit a mellráknak és a petefészekráknak.

Többszöri konzílium során az orvosaim arra a megállapításra jutottak, hogy 87 százalék az esélyem van a mellrák, és 50 százalék a petefészekrák kialakulására. Édesanyám szenvedéseire, a 6 gyermekemre és szerető társamra gondolva felelősségteljesen kellett döntenem. De még így sem volt könnyű meghoznom a végső döntést, hogy megelőzésképpen eltávolítassam mindkét mellem mirigyállományát.
A műtétsorozatom a mellbimbók védelmét szolgáló beavatkozással kezdődött, hisz ezzel kizárták a leggyakrabban a mellbimbó mögötti mirigyállományból kiinduló rákos elfajulás esélyét és biztosították a bimbó mögötti terület vérellátását a mellmirigy eltávolítás utáni időszakra is. Majd 2 hét múlva következett a nagyműtét, a két mellem mirigyállományának eltávolítása (mastectomya), de helyükbe az átmeneti időszakra töltőanyagot helyeztek be. Az ébredés után, látva a melleimben lévő dréncsöveket, egy valós sci-fi filmben éreztem magamat, de néhány nappal később már a normál életem élhettem. 9 hét után befejeződött a műtétsorozatom az implantátumok behelyezésével. Az utóbbi években sok előrelépés történt e műtéti megoldások területén, így az eredmény is nagyon szép lett.
Személyes megjegyzésem: örülök, hogy gyermekeim ebből nem látottak semmit, ami zavarhatta volna őket, csupán kisebb hegeket fedezhetnek fel melleimen, és egyáltalán nem érzem, hogy kevésbé nő lennék, mint előtte. Úgy gondolom, hogy jogom volt meghozni ezt a kemény döntést a saját és a családom érdekében is, ami semmilyen módon nem csökkentette a nőiességemet.


Mell ultrahangos vizsgálata
Mell ultrahangos vizsgálata

Az emlőrák kockázati tényezőiAz emlőrák genetikai kockázata

BRCA1 és BRCA2 gén mutáns variációja esetén az emlőrák kialakulási gyakoriság ötször magasabb, mint egészséges génkészletnél. A BRCA1, BRCA2 mutáció az emlőrák mellett más daganatok, például a petefészekrák kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli. Az emlőrákok 5-10%-ában tartják döntő tényezőnek a fokozott genetikai kockázatot.

Emlőrák családi halmozódása


Az emlőrák kialakulása családi halmozódást mutat. Egy vérszerinti rokonban kialakult emlőrák kétszeres, két vérszerinti rokonban kialakult háromszoros rák kockázati növekedést jelent. . A veszélyeztetettséget jelzi, ha a tumor fiatalkorban fordult elő, s a páros szervek közül nemcsak az egyikben alakult ki, hanem mindkettőt megtámadta. Fontos azonban megjegyezni, hogy az emlőrák esetek családtagjainak nagy részét (85%) nem érinti a betegség.

Életmód tényezők

Az emlőráknak belső és külső kockázati tényezői is vannak, ezek együttes hatásaként alakulhat ki a megbetegedés.

Mammográfia: jelenleg a legpontosabb vizsgálat a mellrák kiszűrésére
Mammográfia: jelenleg a legpontosabb vizsgálat a mellrák kiszűrésére

Külső károsító hatások az emlőrák kialakulásánálA külső károsító hatások közül az ionizáló sugárzásnak van ismert emlőrák-keltő hatása, ám ez csak az esetek kis számában valószínűsíthető kiváltó tényezőként. A sugárterhelés lehetséges formái közé tartoznak a munkahelyi sugárártalmak, a korábbi, más rosszindulatú daganat miatt végzett, mellkast érintő besugárzás (RTG vizsgálatok), valamint az ionizáló sugárzással folytatott diagnosztikai vizsgálatok, orvosi eszközök strerilizálása.

Az emlőrák előfordulásának kockázatát növeli az elhízás, az ülő életmód, a mozgáshiány valamint a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is.

Azon hölgyek, akik 30 éves koruk előtt szülnek, védettebbek az emlőrákkal szemben.


"Minden nőt, de különösen azokat, akiknek családjában előfordult a mell- vagy petefészekrák, arra szeretnék bátorítani, hogy tájékozódjon, és keresse fel azokat orvosokat, akik segíteni tudnak neki, és hozzák meg a pontos orvosi információkon alapuló döntésüket. Az élet sok kihívást tartogat. Azokat, melyek nem ijesztenek meg bennünket, azokat kezelni és irányítani tudjuk" – zárta sorait a színésznő.

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-7300 új emlőrákos beteget fedeznek fel, a női rákbetegeknek mindegy harmada emlőrákos.
Ahhoz, hogy a probléma idejében kiszűrhető legyen, létfontosságú a mammográfiai szűrővizsgálaton való részvétel. Mammográfiával a korai, még nem tapintható daganatok, illetve az ún. in situ daganatok is észlelhetőek. Ezek a tumorok még nem mutatnak érbetörést ( bazálmembrán áttörést), tehát még nem képesek áttéteket adni. A mammográfiás vizsgálat sugárterhelésével kapcsolatban sem kell aggódnunk ugyanis egy mammográfiás vizsgálat 0,2-0,4 mSv sugárterheléssel jár, ami tíz mellkasröntgennek felel meg.


A korai stádiumban történt daganat felismerése
és megfelelő kezelése 50%-kal csökkenti
az emlőrák okozta halálozást világszerte!Melldiagnosztika - kapcsolódó cikkeink- Mammográfia: jelenleg a legpontosabb mellrák szűrési módszer
- Mell ultrahangos vizsgálata
- Mellplasztika előtt szükséges melldiagnosztikai eljárások

Forrás: www.nytimes.com; www.weborvos.hu, http://bencsikjanos.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Mellrák – Kemény döntést hozott Angelina Jolie
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink