SZAKCIKKEK

Új mellráktesztet fejlesztettek ki

A mellrák nem egységes betegség, számos típusa fordulhat elő

2013. november 04. 15:42
Gulyás Gabriella Anna
A Nottinghami Egyetem kutatócsoportja olyan új tesztet fejlesztett ki, amellyel tíz kulcsfontosságú fehérje vizsgálatával a mellrák hét különböző típusát lehet beazonosítani.


Új mellráktesztet fejlesztettek ki 1.kép

Hamarosan jöhet az új mellráktesztHazánkban évente mintegy 4-7500 új mellrákos beteget diagnosztizálnak. A mellrákok egy részének kialakulása és növekedése a női nemi hormonok függvénye. A mellrák nem egységes betegség, hanem számos formája fordulhat elő. A nagyobb arányú gyógyulás lehetőségét és a személyre szabott kezelés lehetőségét segíti elő, azaz új mellrákteszt, amit brit kutatók fejlesztettek ki.
A Nottinghami Egyetem kutatócsoportja Andy Green vezetésével hét típusba sorolta a mellrákos megbetegedések fajtáit. Jelenleg csak két fehérjét vizsgálnak rutinszerűen mellrák esetében, ezek az ösztrogén-receptor (ER) és a HER2. Az új módszer szerint tíz kulcsfontosságú fehérje vizsgálatával a mellrák hét különböző biológiai típusát tudják azonosítani. A kutatók 1073 daganatos mintát elemeztek és felfedezték, hogy a minták 93 %-a besorolható ebbe a hét típusba. A fennmaradó 7%-ot az összetett jellemzők miatt nem sikerült kategorizálni.

Új mellráktesztet fejlesztettek ki 2.kép

Miért fontos az új mellrákteszt?A kutatók szerint a mellrák mindegyik változata másképp befolyásolja a beteg életminőségét és túlélési esélyeit. A hét típusba sorolt daganatos sejtekben a vizsgált fehérjék között volt az ER és a HER2, valamint a p53, a HER3 és a HER4, ez utóbbiakat jelenleg nem tesztelik. A vizsgált tíz fehérje különböző kombinációi és arányai jellemezték a daganatos sejteket. Az elmúlt évben a mellrák tíz különböző változatát sikerült azonosítani a betegek genetikai jellemzői alapján, ez a géntérképes eljárás azonban nagyon költségesnek bizonyult és nem is praktikus állítják a kutatók. Az új teszt módszer várhatóan két éven belül hozzák forgalomba, és megfizethető áron lesz elérhető, legalábbis ezt ígérik.
Andy Green elmondta, hogy a mellrákos betegek növekvő számú kezelési lehetősége miatt az orvosoknak egyre nehezebb feladatot jelent a személyre szabott legmegfelelőbb gyógymód kiválasztása. Az egyes betegek hatékony kezelésében, az ellátás javításában nagy szerepe lesz az új mellráktesztnek, így a nem megfelelő gyógymódok okozta mellékhatások előfordulása is elkerülhető lesz.

Néhány év múlva már nem emlőrákról, hanem azok egyes fajtáiról fogunk beszélni, a megfelelő terápiás lehetőségek kiválasztásával javulni fog a betegek életminősége és életkilátásai.

Forrás:www.bbc.co.uk/news/health-24732987, www.medicalonline.hu, www.breastcancercampaign.org© 2010 szepsegbroker.hu | Új mellráktesztet fejlesztettek ki
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink