SZAKCIKKEK

Életmentő szűrések

Méhnyakrák-, mellrákszűrés

2010. március 07. 20:44
Dr. Szabó Judit; SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
Stresszes életmódunk, és a minket körbevevő rengeteg káros behatás következtében évről-évre egyre nő a rákos megbetegedések száma. Ha időben felismerjük ezeket a betegségeket, minden esély megvan a teljes gyógyulásra. Szánjunk időt egészségünkre, és rendszeresen vegyünk részt méhnyakrák -, mellrák -, vastagbélrák -, és bőrrák szűrésen is!


Életmentő szűrések 1.kép

Méhnyakrák-szűrésA 18 év feletti és/vagy szexuálisan aktív nők esetében évente javasolt részt venni nőgyógyászati rákszűrésen. Ennek során orvosunk hüvelytükrös feltárás mellett egy vattapálcával, vagy citológiai kefével mintát vesz a hüvely és a méhnyak faláról, majd a levett kenetet ún. Papanicolaou-féle citológiai vizsgálatra laboratóriumba küldi. A vizsgálat során a hüvely és a méh különböző bakteriális, gombás, vírusos fertőzéseit, és daganatos elváltozásait tudják kimutatni. A mintavétel picit kellemetlen, kaparó érzés lehet, de fájdalmasnak semmiképpen sem nevezhető, eredményt pedig néhány héten belül kaphatunk. Fontos kihangsúlyozni:

a kezdeti stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya megfelelő kezelés esetén 100 %-os!Érdemes gyakrabban is végeztetni a vizsgálatot, ha valaki sűrűn váltogatja szexuális partnereit, ha várandós, illetve, ha hüvelyi sebeket, esetleg rendellenes fájdalmat, vérzést, folyást, vagy viszketést tapasztal. A szűrő vizsgálat időzítésénél tartsuk be a következőket, nehogy a levett felhám sejtekből fals eredményt kapjunk: a mintavételt megelőző 2 napban ne éljünk nemi életet, ne használjunk tampont, helyi fogamzásgátló szereket (hab, zselé, tabletta, kúp), illetve egyéb hüvelyi gyógyszereket, és ne végezzünk hüvelyöblítést.

Életmentő szűrések 2.kép

MellrákszűrésA legfontosabb tudatosítani, hogy azért fontos a rendszeres mellrákszűrés, mert minél kisebb az idejében felismert daganat, annál jobb eséllyel gyógyítható, áttétképződés nélkül. Különösen fontos az évenkénti ellenőrzés azoknál, akik családjában előfordult már rákos megbetegedés.
Sok nőgyógyász a citológiai szűrés keretében, a hüvelyi mintavételt követően végez manuális emlővizsgálatot is, ám ez nem előírás. A havi egy, otthoni önvizsgálat mellett ajánlott évente egyszer részt venni mellrákszűrésen. 35 éves kor alatt elegendő az ultrahangos vizsgálat, míg e kor felett már mammográfiás módszerrel vizsgálják a melleket. Az ultrahangos mellrák szűrés kezdetén az orvos áttapogatja a melleket, megnézve, nem talál-e nagyobb elváltozást. Ezt követően fekvő helyzetben ultrahang zselét ken a páciens mellére, majd a vizsgáló fejjel leellenőrzi mindkét mell, és a hónaljak területét is. A vizsgálatot követően azonnal kapunk szakorvosi véleményt.

A mammográfiás mellrákszűrés kicsit kellemetlenebb érzés. Ennek során álló helyzetben kell a melleket a vizsgáló berendezésre helyezni, mely ezt követően kissé összenyomja a melleket, így készít felvételt azok szöveti szerkezetéről. Sokan félnek ettől a vizsgálattól, mondván, hogy fájdalmas. Számukra jó hír, hogy már Magyarországon is üzemel olyan korszerű technológiával működő mammográfiás készülék, mely automatikusan szabja meg a nyomás erősségét a mell nagyságának, és szöveti felépítésének megfelelően. Emellett nagy előnye, hogy háromdimenziós képet ad a mellek szerkezetéről, így azonnali vizsgálati eredményt nyújt.
45 év felett automatikusan érkezik a behívó kétévenkénti ingyenes mammográfiás szűrésre. Ezt megelőző életkorban, vagy panasz esetén háziorvosunk, vagy nőgyógyászunk adhat beutalót szűrővizsgálatra. Ezen kívül természetesen számos magánklinika is biztosít ultrahangos, illetve mammográfiás vizsgálati lehetőséget is.
© 2010 szepsegbroker.hu | Életmentő szűrések
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink