SZAKCIKKEK

Életmentő szűrések

Méhnyakrák-, mellrákszűrés

2010. március 07. 20:44
Dr. Szabó Judit; SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
Stresszes életmódunk, és a minket körbevevő rengeteg káros behatás következtében évről-évre egyre nő a rákos megbetegedések száma. Ha időben felismerjük ezeket a betegségeket, minden esély megvan a teljes gyógyulásra. Szánjunk időt egészségünkre, és rendszeresen vegyünk részt méhnyakrák -, mellrák -, vastagbélrák -, és bőrrák szűrésen is!


Életmentő szűrések 1.kép

Méhnyakrák-szűrés



A 18 év feletti és/vagy szexuálisan aktív nők esetében évente javasolt részt venni nőgyógyászati rákszűrésen. Ennek során orvosunk hüvelytükrös feltárás mellett egy vattapálcával, vagy citológiai kefével mintát vesz a hüvely és a méhnyak faláról, majd a levett kenetet ún. Papanicolaou-féle citológiai vizsgálatra laboratóriumba küldi. A vizsgálat során a hüvely és a méh különböző bakteriális, gombás, vírusos fertőzéseit, és daganatos elváltozásait tudják kimutatni. A mintavétel picit kellemetlen, kaparó érzés lehet, de fájdalmasnak semmiképpen sem nevezhető, eredményt pedig néhány héten belül kaphatunk. Fontos kihangsúlyozni:

a kezdeti stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya megfelelő kezelés esetén 100 %-os!



Érdemes gyakrabban is végeztetni a vizsgálatot, ha valaki sűrűn váltogatja szexuális partnereit, ha várandós, illetve, ha hüvelyi sebeket, esetleg rendellenes fájdalmat, vérzést, folyást, vagy viszketést tapasztal. A szűrő vizsgálat időzítésénél tartsuk be a következőket, nehogy a levett felhám sejtekből fals eredményt kapjunk: a mintavételt megelőző 2 napban ne éljünk nemi életet, ne használjunk tampont, helyi fogamzásgátló szereket (hab, zselé, tabletta, kúp), illetve egyéb hüvelyi gyógyszereket, és ne végezzünk hüvelyöblítést.

Életmentő szűrések 2.kép

Mellrákszűrés



A legfontosabb tudatosítani, hogy azért fontos a rendszeres mellrákszűrés, mert minél kisebb az idejében felismert daganat, annál jobb eséllyel gyógyítható, áttétképződés nélkül. Különösen fontos az évenkénti ellenőrzés azoknál, akik családjában előfordult már rákos megbetegedés.
Sok nőgyógyász a citológiai szűrés keretében, a hüvelyi mintavételt követően végez manuális emlővizsgálatot is, ám ez nem előírás. A havi egy, otthoni önvizsgálat mellett ajánlott évente egyszer részt venni mellrákszűrésen. 35 éves kor alatt elegendő az ultrahangos vizsgálat, míg e kor felett már mammográfiás módszerrel vizsgálják a melleket. Az ultrahangos mellrák szűrés kezdetén az orvos áttapogatja a melleket, megnézve, nem talál-e nagyobb elváltozást. Ezt követően fekvő helyzetben ultrahang zselét ken a páciens mellére, majd a vizsgáló fejjel leellenőrzi mindkét mell, és a hónaljak területét is. A vizsgálatot követően azonnal kapunk szakorvosi véleményt.

A mammográfiás mellrákszűrés kicsit kellemetlenebb érzés. Ennek során álló helyzetben kell a melleket a vizsgáló berendezésre helyezni, mely ezt követően kissé összenyomja a melleket, így készít felvételt azok szöveti szerkezetéről. Sokan félnek ettől a vizsgálattól, mondván, hogy fájdalmas. Számukra jó hír, hogy már Magyarországon is üzemel olyan korszerű technológiával működő mammográfiás készülék, mely automatikusan szabja meg a nyomás erősségét a mell nagyságának, és szöveti felépítésének megfelelően. Emellett nagy előnye, hogy háromdimenziós képet ad a mellek szerkezetéről, így azonnali vizsgálati eredményt nyújt.
45 év felett automatikusan érkezik a behívó kétévenkénti ingyenes mammográfiás szűrésre. Ezt megelőző életkorban, vagy panasz esetén háziorvosunk, vagy nőgyógyászunk adhat beutalót szűrővizsgálatra. Ezen kívül természetesen számos magánklinika is biztosít ultrahangos, illetve mammográfiás vizsgálati lehetőséget is.




© 2010 szepsegbroker.hu | Életmentő szűrések
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.



Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.




Kapcsolódó galériák




Kapcsolódó szakcikkek





Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink