SZAKCIKKEK

Az epidermális őssejtek is egy belső óra szerint működnek

Az emberi bőr őssejtjei a napszaktól függő ártalmaktól más-más funkciók bekapcsolásával védekeznek

2013. október 29. 15:33
Gulyás Gabriella Anna
Számos különböző sejtünk rendelkezik belső órával, így a bőré is, ami segít bizonyos funkciók végrehajtásában napszaktól függően.


Az epidermális őssejtek is egy belső óra szerint működnek 1.kép

Cirkadián ritmusok, avagy a belső óra és a bőrAz emberi bőrnek az UV sugárzás és más káros környezeti tényezővel is meg kell birkóznia és ez a védekezés a bőr cirkadián ritmusa (biológiai vagy belső órája) szerint ingadozik, állítja egy tanulmány. A cikkben, amely a Journal Cell Stem Cell folyóiratban jelent meg kiderült, hogy az emberi bőr őssejtjei ezekkel ciklikus, napszaktól függő ártalmaktól más-más funkciók bekapcsolásával védekeznek.
A felfedezés utat nyithat a korai öregedés és a rák elleni küzdelemben.

A kutatásunk szerint az ember epidermális őssejtjei egy belső óra szerint működnek, aminek segítségével ezek a sejtek rendkívül pontos információval rendelkeznek arról, hogy a nap melyik szakaszában járunk, így tudják, mikor mit kell tenniük, mondta a kutatás szerzője, Salvador Aznar Benitah professzor. Ez azért fontos, mert ezek szerint a szöveteknek szüksége van egy pontos belső órára, hogy egészségesek maradjanak – mondta.
Számos sejtünk rendelkezik belső órával, ami segít bizonyos funkciók végrehajtásában napszaktól függően (pl. a tobozmirigy melatonin termelődése), és a bőr sejtjei valamint őssejtjei is egy belső óra szerinti viselkedést mutatnak.
Benitah és a kollégái nemrég felfedezték, hogy a helytelenül működő cirkadián ritmusú bőr őssejtekkel rendelkező állatok idő előtt öregszenek, amiből arra következtettek, hogy ezek a ciklikus rendszerek képesek megvédeni a sejteket a károsodásoktól. De mostanáig nem volt tisztázott, hogy az élettani napszaki ritmusok befolyásolják az emberi bőr őssejtjeinek működését.

Benitah és kutatótársai elkezdték keresni a választ a kérdésre, és azt találták, hogy meghatározott, különböző gén „szettek” az emberi bőr őssejtjeiben kimagasló aktivitást mutatnak különböző időpontokban a nap folyamán. Az UV védelemben szerepet játszó gének napközben váltak a legaktívabbá, hogy megvédjék a bőrsejteket a szaporodásuk alatt (amikor megkettőződik a DNS-ük), hisz ilyenkor a legérzékenyebbek a bőrsejtek a sugárzásra.

Tudjuk, hogy ez a belső óra fokozatosan megzavarodik az emberekben, és tudjuk, hogy az őssejtek regenerációs képessége csökken a pontos idő ismeretének hiányában. Jelenleg azt szeretnénk elérni, hogy felismerjük az óra megzavarodásának hátterében álló okokat és ezek ismeretében remélhetőleg utat találunk az öregedési folyamatok megelőzésére vagy késleltetésére – mondta a professzor.

Forrás: https://www.prime-journal.com/protection-from-uv-rays-provided-by-circadian-rhythms-in-skin-stem-cells/© 2010 szepsegbroker.hu | Az epidermális őssejtek is egy belső óra szerint működnek
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink