SZAKCIKKEK

Az örök fiatalság mágikus erejű csodaszere a vér

Hogyan szépítenek a növekedési faktorok?

2015. augusztus 07. 18:08
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
Az esztétikai orvoslás felfedezése, hogy a saját vérünket a bőrbe visszainjektálva a növekedési faktorok a sejtműködés felgyorsításával a bőrt megfiatalítják.


Az örök fiatalság mágikus erejű csodaszere a vér 1.kép

Hogyan fiatalít a vér?A bibliai időktől egészen a XIX. század végéig a vérrel történő „megfiatalodás” és gyógyítás általánosan elfogadott volt. A betegségek tüneteit és gyógyításukat jól ismerő ókori egyiptomiak szerint a vérnek gyógyító ereje volt. Az egészség megőrzése, illetve egyes betegségekből való gyógyulás reményében például az egyiptomi fáraók vérben fürödtek. Úgy tartották, hogy a vérben történő fürdés "életre kelti a beteget és megfiatalítja az öreget és a cselekvőképtelent". (Kaadan, ie. 2009.) Az ókori görögöknél, a vér mágikus elixírnek számított, gyakorlat volt a vérben történő fürdés, valamint a vérivás. (Learoyd, ie. 2006.). A Római Birodalom gladiátorversenyein elesett szerencsétlenek vérét pedig az aréna nézőserege itta előszeretettel, remélve, hogy az áldozat ereje és bátorsága a vérrel együtt átkerül. Évszázadokkal később Marsilio Ficino, az olasz reneszánsz legbefolyásosabb humanista filozófusa, nem mellesleg katolikus pap, azt tanította, hogy a fiatal vér ivása holtbiztos módszer, hogy mindig erősek, ruganyosak és fiatalosak maradjunk.
Az első feljegyzett „vérátömlesztéses” kísérletet Stefano Infessura írta le a XV. században. Amikor VIII. Ince pápa haldoklott, orvosa, Giacomo di San Genesio vérfrissítést javasolt orálisan. A kísérleti „vérátömlesztésbe” azonban a kiszemelt és lefizetett három 10 év körüli fiúcska és Ince pápa is nem meglepő módon belehalt. Magyarországon Báthory Erzsébet grófnő volt az, aki fiatalságának megőrzését szűz lányok vérében való fürdéssel kívánta megoldani, de gondolhatunk akár a sápadt, metroszexuális Drakula grófra is, aki szintén gyönyörű és ifjú hölgyek harapdálásával igyekezett elodázni az öregedést. Úgy tűnik, hogy a legújabb tudományos kutatási eredmények megerősítik Ficinó állítását, a „friss” vér valóban hasznos az idősödő szervezet regenerálódása, vagy az öregedési folyamatok lassítása szempontjából, no persze nem más vérét a szájon át fogyasztva vagy a fürdőkádban abban lubickolva. De akkor hogyan?


Az örök fiatalság mágikus erejű csodaszere a vér 2.kép

Tudományos kutatásoktól a klinikai alkalmazásigAz első kísérletek Paul Bert nevéhez fűződnek, aki két albínó patkány sérült bőrön keresztüli összekapcsolásával osztott keringésű állatokat hozott létre. Az összekapcsolt vérkeringés, szakszóval parabiózis a XX. században vált igazán a kutatók kedvenc témájává, és Clive McCay-nek köszönhetően elkezdték a parabiózis öregedéssel kapcsolatos hatásának vizsgálatait is.
Az ezredforduló körül Irving Weissman őssejtkutató és tanítványa, Amy J. Wagers parabiotikus egérpárt használtak a vérképző őssejtek követésének vizsgálatához. A kísérletek során egyre több adat gyűlt össze arról, hogy pontosabban mi is a parabiózis hatása az idősebb egyedek szöveteiben, illetve a vér milyen elemei lehetnek felelősek ezekért a hatásokért. A következő lépésként Wagers és kollégái azonosították a GDF-11 nevű fehérjét, ami egy úgynevezett növekedési faktor. E fehérje hatására a szívizom „megfiatalodott”, és az agysejtek működésére is pozitív hatással volt az állatok szervezetében.
Arra is fény derült, hogy nem a vér egésze felelős a kedvező hatásokért, hanem a vérplazma (a vérplazma a vérsejteket tartja szuszpenzióban, oldott állapotú fehérjéket, glükózt, véralvadási faktorokat, hormonokat, ásványi ionokat, szén-dioxidot és a vizet tartalmaz) önmagában is képes ezeket a hatásokat produkálni. Az öregedés kutatók elkezdték tehát egyenként megvizsgálni a vérplazma alkotóelemeit, hogy kiderüljön melyiknek is lehet öregedés gátló hatása.

Drakula/ PRP (vérlemezkékben gazdag vérplazma) terpiát végző szakorvosaink:Dr. Stehlich Gábor, Mátyásföld Klinika (Bp. XVI. ker)
Bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus

Dr. Kriston Renáta / Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika (Bp. XII. ker)
bőrgyógyász-kozmetológus, esztétikai bőrgyógyász specialista

Dr. Kolat Zsuzsanna/ Alfa-Med Eü Központ (Bp. II. ker)
Bőrgyógyász kozmetológus, lézerspecialista

Dr. Poroszkai Mária / Fehérhajó Revital Center (Bp. V. ker)

Bőrgyógyász

Dr. Balogh György/ Fehérhajó Revital Orvosi és Esztétikai Center (Bp. V. ker)
Bőrgyógyász kozmetológus és lézerspecialista

Dr. Szabó Gábor / Fehérhajó Revital Center (Bp. V. ker)
Bőrgyógyász szakorvos

Sajátvér terápia az esztétikai és a regeneratív orvoslásbanA növekedési faktorok felfedezése óta rengeteg publikáció született a PRP (platelet rich plasma), Drakula terápia hatásosságáról. A PRP-t sokféle más névvel is illetik, attól függően, hogy milyen szakterületen alkalmazzák. De hogy lehet az, hogy a növekedési faktorok és a plazma olyan sokféle problémára jó?
A Drakula/ Vámpír terápiát már több mint 10 éve alkalmazzák porckopások, csontelhalás, ideg- és izomsérülések, diabéteszes sebek kezelése mellett a plasztikai sebészetben is. Az utóbbi időben a vérlemezkék mesterséges aktiválása, a növekedési faktorok használata a sebgyógyulás hatékonyabbá, gyorsabbá tételében egyre nagyobb figyelmet kap.
Az eljárás lényege, hogy a mesterséges vérlemezke aktiválás során növekedési faktorok, citokinek és kemokinek szabadulnak fel melyek segítségével elősegíthetőek a természetes gyógyulási folyamatok, ezzel számos súlyos sérülés vagy betegség vált máris vagy válhat gyógyíthatóvá. A növekedési faktorok azokról a sejtekről kapták nevüket, amelyeken először sikerült a hatásukat kimutatni, így például az epidermális növekedési faktor (epidermal growth factor - EGF) hatását elsőként bőrsejteken, a fibroblaszt növekedési faktor (fibroblast growth factor - FGF) hatását pedig kötőszöveti sejteken.
Marx, R.E. 1998-ban megjelent tanulmánya például leírta, hogy a PRP alkalmazása során az állkapocscsont folytonossági hibák terápiájában, szövettanilag sűrűbb csont regenerálódik, a gyógyulási idő 40%-al lerövidül és a fájdalom is jelentősen csökken. (Oral. Surg. Oral. Med. Oral. Pathol. Oral. Radiol. Endod, 85:638-46, 1998.)A növekedési faktorokkal dúsított vérlemezke csökkenti azoknak a citokineknek a felszabadulását, ami a gyulladásos folyamatokat okozza és segíti a szöveti regenerációt.
Barry L. Eppley a PRP terápia esztétikai vonatkozásait vizsgálta, zsírfeltöltéskor a sajátzsír mellé vérlemezke koncentrátumot is adott, ami meggyorsította és lerövidítette a gyógyulási időt. Terhességi csíkok kezelésében is jobb eredményeket kaptak, mint az antibiotikumos krém használatával, a bőrregeneráció gyorsabb és látványosabb volt. Tapasztalatai szerint a legjobb, ha a teljes vérplazmát injektálják mélyen a bőr alá ezzel több sebészeti és kozmetológiai kezelés is kiváltható egy eljárással. A vérplazmában minden növekedési faktor megtalálható, ezért sokféle hatás érvényesül. A növekedési faktorok sejtfelszíni receptorokhoz kötődnek csak, nem jutnak be a sejt belsejébe így nem okoznak DNS-mutációt. (Plast Reconstr Surg. 2006; 118 (6): 147e-159e.)

Az örök fiatalság mágikus erejű csodaszere a vér 3.kép

Hogyan szépítenek a növekedési faktorok?Az esztétikai orvoslás felfedezése, hogy a növekedési faktorok a sejtműködés felgyorsításával és szabályozásával a bőrt is megfiatalítják. A VEGF (endothelialis növekedési faktor) elnevezésű növekedési faktor, melynek receptora csakis az endotheliális sejteken van, például az érképződés egyik leghatékonyabb stimulálója, élénkíti az anyagcserét és javítja a bőr oxigénellátottságát. A kezelt területen a vérlemezkékből felszabaduló növekedési faktorok beindítják a sejtszaporodást, beindul a fehérjeszintézis, a kollagén és elasztin rostok rugalmassá, fiatalossá varázsolják a tónusát vesztett, fénytelen bőrt. A ráncok mélysége csökken, az arcbőr kisimul, eltűnnek vagy javulnak a heges bőrhibák, a bőr feszesebb és fiatalosabb lesz. A PRP bőrregeneráló eljárás nagyon intenzív, látványos és tartós fiatalító hatással bír.
A friss vér, fiatalító hatását immár a tudomány is megerősítette, csak a módszerek változtak az idők során. Most már nem pohárból kell meginnunk vagy fürödnünk benne, elegendő egy fecskendő, egy tű vagy egy mezoterápiás eszköz.

Forrás: www.primejournal.com, http://sciencemeetup.444.hu

© 2010 szepsegbroker.hu | Az örök fiatalság mágikus erejű csodaszere a vér
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink