SZAKCIKKEK

Zsírszövet eredetű őssejtek az esztétikai orvoslásban

Saját zsír eredetű őssejtek alkalmazása a plasztikai sebészetben

2015. január 19. 17:21
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Egy klinikai kutatásokkal foglalkozó amerikai vállalat a napokban jelentette be, hogy az FDA jóváhagyta azon kutatásuk következő lépését, mely segíthet a pácienseknek megfiatalodni a saját zsírszövet eredetű őssejtjeik segítségével.


Zsírszövet eredetű őssejtek az esztétikai orvoslásban  1.kép

Zsírszövet eredetű őssejtekAz Antria az első vállalat, amely megszerezte az FDA engedélyét a kutatás második fázisának megkezdésére, amelyben autológ zsírszövet eredetű őssejteket (autologous adipose derived stem cells/ ADSC) alkalmaznak plasztikai sebészeti eljárásokhoz.
Dr. Leonard Maliver, az Antria vezetője szerint a kutatás orvosi előnyei nem csak a kozmetikai sebészet területére korlátozódnak, hanem azokat szélesebb körben is lehet majd alkalmazni például a sebek és törések gyógyításában, pangásos szívelégtelenségben vagy az ízületi gyulladás különböző formáiban.
A szabadalmaztatás alatt álló eljárás zsírleszívással távolítja el a páciens saját zsírsejtjeit, majd az őssejtek kinyerése után azokat a páciens bőre alá injektálják, korrigálva a ráncok mélységét, a hegeket vagy a megereszkedett bőrt. Számos más eljárással ellentétben ez a módszer kombinálja a zsír graftokat a páciens saját őssejtjeivel, ezzel azt remélve, hogy az eljárás természetesebb végeredményhez vezet majd és tartósabb is lesz. Az egyik kritikus szakasza a beavatkozásnak az, amikor az őssejteket izolálják a felnőtt zsírsejtektől. Ez egy szabadalmaztatott termékkel, az AdipolyxTM nevű kollagenáz bázisú reagenssel történik. Az AdipolyxTM potenciálisan alkalmazható ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél, sebgyógyulásnál, ischémiás végtagoknál, sclerosis multiplexben, impotenciánál és vizelettartási nehézségeknél. Az Antria, a következő klinikai fázisban az eljárást a mellnagyobbító műtéteknél szeretné kipróbálni.

Zsírszövet eredetű őssejtek az esztétikai orvoslásban  2.kép

Hatékony-e a saját zsír őssejtes kezelés?A zsír eredetű őssejtekkel történt regisztrált klinikai vizsgálatok száma évről évre növekszik. Számos pozitív, a humán gyógyászatban elért sikerről számoltak már be az érszűkület, a szívbetegségek, krónikus ízületi vagy a degeneratív ideggyógyászati megbetegedések kezelésénél is. A plasztikai sebészet eddigi klasszikus ágai, a helyreállító és a szépészeti műtéteket magukba foglaló szakterületek az új szemlélet és az ezzel együtt járó új eljárások során egy harmadik szakterülettel is bővült, a regeneratív plasztikai sebészettel. Az új szakterület létrejöttében meghatározó szerepe volt a zsír átültetéssel kapcsolatos biztató eredményeknek is. Az elkülönített zsír eredetű őssejt-szuszpenziót, az őssejtek regenerációs tulajdonságaikból eredő potenciális gyógyhatásuk tudatában a plasztikai sebészek számos szöveti struktúra helyreállítására használják, például az arc, mell, vádli, fenék vagy egyéb szövethiányos terület korrekciójára.
A zsír őssejtek saját sejtek, így biokompatibilisek. Nem alakul ki allergia, idegentest reakció, ellenanyag termelődés, kilökődés és nem fordulhat elő kórokozó, baktérium, vírus vagy gomba fertőzés sem.
Az őssejtek segítik az új kapillárisok benövését az átültetett zsírsejtek közé és az új környezetüknek megfelelő szövetekké képesek átalakulni, ezzel pótolva az átültetés során elhalt sejtek egy részét. Több hónappal a beavatkozás után, az őssejtek késői hatásának eredményeként a kezelt terület bőrének minősége szemmel láthatóan javul, a bőrfelszín egyenletesebbé válik és megfiatalodik. Ez az arcon és a kézháton látható legjobban.

Forrás: http://www.businesswire.com/news/home/20150112005853/en/FDA-Approves-Antria-Phase-2-Stem-Cell#.VLo8tSyHbIU© 2010 szepsegbroker.hu | Zsírszövet eredetű őssejtek az esztétikai orvoslásban
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink