SZAKCIKKEK

Növényi őssejtek a kozmetológia szolgálatában

Omnipotens növényi őssejtek az arcfiatalítás szolgálatában

2012. augusztus 21. 09:41
Gulyás Gabriella Anna; Dr. Szabó Judit Anna
A kozmetikai iparág fejlődése során két fontos problémával szembesül. Az egyik, hogy hogyan lehet a sérült vagy károsodott bőrt helyreállítani, illetve hogyan lehet a bőr öregedési folyamatait lassítani. Az utóbbi 2-3 év legígéretesebb innovatív eljárása a növényi őssejtek felhasználása bőrfiatalító eljárások során.


Növényi őssejtek a kozmetológia szolgálatában 1.kép

Növényi őssejt terápia lényegeA legújabb bőrfiatalító eljárások célja, hogy stimulálják a bőr kötőszövetét, növeljék a kollagén- és a hialuronsav-szintézisét, valamint a támasztószövet elaszticitását.
Az irányzat másik vonala, hogy mindezen aktiváló hatást főleg őssejtekkel (emberi, állati, növényi) érjék el. Hisz ezek olyan genetikai faktorok, amik a szövetspecifikus sejteket (unipotens) önmegújító képességét kapcsolhatják be.
Számos kutatás is bebizonyította, hogy a növényi őssejt képes regenerálni az érett bőr kötőszövetét azáltal, hogy megvédi a bőr saját őssejtejeit a káros, oxidatív folyamatokkal szemben, így hosszabb ideig osztódóképes maradhat. Így még az idős bőrben található emberi szövetspecifikus őssejtek (unipotens) is megtarthatják sejtképző képességüket.

Növényi őssejtek a kozmetológia szolgálatában 2.kép

Mik azok az őssejtekAz őssejtek olyan sejtek, melyek sejtosztódással újítják meg önmagukat és képesek átalakulni a szervezet különböző szöveteit felépítő speciális sejtekké. Származásuk szerint különféle őssejt típusok vannak.

- Totipotensek (más néven anya-őssejtek), melyek képesek bármelyik sejt, szövet illetve szerv létrehozására.
- Pluripotensek azok, melyek a teljes szervezet sejtjeit már nem, de egy szerv minden sejtjét még létre tudják hozni.
- A multipotens (vagyis felnőtt őssejtek) már sokkal specifikusabbak, csak bizonyos sejtek illetve szövetek létrehozására képesek.
- Az unipotens emberi őssejtek az egyes konkrét szervekben (pl. bőralja, bélfal) már csak egyféle sejt képzésére képesek, de ezt a képességüket egész életen át megtartják.

A kozmetológia a bőrben lévő unipotens őssejtek iránt érdeklődik.

Legfrissebb kutatások igazolják, hogy az epidermisben található szövetspecifikus, unipotens őssejtek felügyelik a bőr egyensúlyát és regenerálják a sérült sejtrétegeket. A bőr öregedésével csökken a bőrben található unipotens őssejtek aktivitása. A probléma kiküszöbölésére a kozmetológiai ipar figyelme is az őssejtek felé irányult, de nem az emberi, hanem a kétszíkű növényekből nyerhető omnipotens őssejtekre. Ezek viselkedése nagyban hasonlít a humán totipotens őssejtekre, amelyek minden sejttípus létrehozására képesek. E hasonlóság miatt tekinthetünk rájuk reményforrásként és az öregedés elleni küzdelemben bevetett legújabb harci fegyverként.


Malus domestica - svájci alma
Malus domestica - svájci alma
Az epidermisz bazális rétegében található unipotens őssejtek tartalmazzák azt a genetikai programot, ami a fiatal bőr működéséhez szükséges. Számuk meglehetősen alacsony, a keratinociták számának mindössze 0,01 %-a, és állandó kapcsolatban vannak környezetükkel. Ezek az őssejtek osztódnak és proliferálódnak, a bőr felszíne felé haladva létrehozzák a különböző bőrrétegek (pl. tüskés réteg, szaruréteg) sajátos sejtjeit.

A bőrbe liposzómák által bejuttatott omnipotens növényi őssejtek hatását azonban nem úgy kell elképzelni, hogy a bőrben átveszik a lelassult hám- és kötőszövet specifikus emberi őssejtek szerepét, hanem egyszerűen fokozzák a bőr védekezőképességét az oxidációs folyamatokkal, mint például az UV sugárzás és egyéb káros környezeti hatásokkal szemben. Így az emberi szövetspecifikus, unipotens őssejtek tovább élhetnek és aktívan regenerálhatják az elszarusodott, kollagén és elasztintartalmából veszített, ráncos bőrfelületet. A növényi őssejtek közvetlen sejtproliferációt előidéző képességének számos genetikai szabály ellent mond.
Rosalpine - svájci rózsa
Rosalpine - svájci rózsa

Növényi őssejtkutatásA növényi őssejtekkel kapcsolatos kutatások egy svájci almafajta (Malus Domastica) kapcsán indultak el. Megfigyelték, hogy ez az alma sokkal hosszabb ideig volt eltartható, mint más almák, majd a svájci rózsáról (Rosa Alpina) és egy vörös szőlőről (Gamay Teinturier) is bebizonyosodott, hogy őssejtjeik hosszabb ideig élnek az átlag növényi omnipotens sejteknél.

Először is mestersége sérülést okoznak a növényen, ami beindítja az őssejtek fokozott képződését, majd növényi szuszpenziót készítenek, amiből elkülönítik az őssejteket. A sérülékeny őssejteket (PhytoCellTec™ - Malus Domestica) liposzómákba zárva hozzák forgalomba. Ez a növényi őssejt kivonat megvédi az emberi bőr-őssejteket az ultraibolya fény és egyéb káros környezeti hatások által kiváltott fokozott sejthaláltól. Ezáltal közvetve fokozza a humán őssejtek regenerációját és proliferációját, tehát képes mérsékelni az öregedéssel kapcsolatos változások a génexpresszióban.


Chondrus crispus- vörös tengeri moszat
Chondrus crispus- vörös tengeri moszat

A bőr újjáélesztése növényi őssejtekkel/ hatóanyagok- Egy különleges svájci alma, a Malus domestica hatásos koncentrációjú növényi őssejt kivonatát, a PhytoCellTec ™ szója lecitin liposzómákban hozták forgalomba annak érdekében, hogy segítsen megőrizni és megvédeni a bőrt létfontosságú őssejteket. Egy tanulmány kimutatta, hogy PhytoCellTec ™ (Malus domestica) emberi bőrön történő helyi alkalmazása során már két héttel 8% csökkent a szarkalábak száma és a ráncok mélysége, míg négy hét után 15%-kal csökkentek a bőröregedés előbb említett tünetei.

- Egy másik speciális kivonat a Chondrus crispus, a vörös tengeri moszat már csak a hideg Atlanti-óceán partjánál lelhető fel. Ebben a moszatban rengeteg ásványi só, nyomelem, fehérje, vitamin, gyulladáscsökkentő halmázódik fel. Mindezek mellett egyéb anti-aging összetevővel kombinálva, mint pl. hialuronsavval és koncentrált antioxidáns tea keverékkel egy igen innovatív és hatékony anti-aging kozmetikai készítményt állítottak össze a bőrben képződő szabad gyökök ellen.
(Gary Goldfaden, MD, a klinikai bőrgyógyász és élettartama tagja az American Academy of Dermatology, az Akadémia alapítója Dermatology Hollywood, FL és COSMESIS Skin Care. Ő is tagja a Life Extension Tudományos Tanácsadó Testület.)

A biotechnológiával készült anyagok tiszták, a folyamatok ellenőrzöttek, a végtermékek minősége állandó, kevés alapanyagra van szükség, így megoldható a ritka növények védelme is.

A nálunk is elérhető őssejt terápiás lehetőségekről az alábbi linkeken olvashat:
1. Növényi őssejt terápia- Piroche Cosmetiques

2. Növényi őssejt terápia C vitamin Stem C3 300


3. BELICO BioLIFTING – növényi őssejtes szerkezetjavító és revitalizáló arckezelés

Forrás:www.szepsegbroker.hu, www.beauty-forum.hu; http://www.lef.org/magazine/mag2008/nov2008_Apple-Stem-Cells-Offer-Hope-for-Aging-Damaged-Skin_01.htm; http://www.mychelle.com, http://barefacedtruth.com/2011/12/08/botanical-stem-cells-in-skin-care/,
© 2010 szepsegbroker.hu | Növényi őssejtek a kozmetológia szolgálatában
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink