SZAKCIKKEK

Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából

Új fejezet a mellnagyobbításban, ősejtekkel dúsított saját zsír, idegen anyagok nélkül

2010. augusztus 03. 13:21
Szépség Bróker
Már évek óta saját zsírszövet leszívásával, és ebből származó felnőttkori őssejtek felhasználásával végeznek mellnagyobbítást több amerikai, izraeli, japán és európai klinikán is (egyedi engedéllyel rendelkező klinikákon, kísérleti centrumokban).


Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából  1.kép
Már évek óta saját zsírszövet leszívásával, és ebből származó felnőttkori őssejtek felhasználásával végeznek mellnagyobbítást több amerikai, izraeli, japán és európai klinikán is (egyedi engedéllyel rendelkező klinikákon, kísérleti centrumokban).

Saját zsír átültetésével végzett mellnagyobbításÉvtizedes gyakorlat már a plasztikai sebészetben a zsírleszívással kinyert saját,ún. felnőttkori őssejtekkel dúsított zsírsejtek visszaültetése hiányzó, vagy kisebb volumenű zsírszövet pótlására a test különböző részein. Előnye, hogy a saját sejtjeink átültetésének saját szervezetünk más területére sem etikai, sem immunológiai ellenjavallati nincsenek.
A felnőttkori őssejtek feladata a szervezetünkben a sérült vagy elhalt sejtek pótlása, vagyis a spontán szöveti regeneráció. A felnőttkori őssejtek kezdeti differenciálódása már megtörtént. Nem szükséges más típusú sejtté átalakítani, ha ugyanolyan sejtet vagy szövetet kívánunk létrehozni belőlük. Ezért a felnőttkori őssejtek klinikai felhasználása már korábban megkezdődött. A saját zsírral történő mellnagyobbításhoz szükséges kellő számú radiológiai és MRI utánvizsgálatok azonban csak 2009-ben történtek meg.

Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából  2.kép
Egyéni zsírmennyiségtől függően a has, vagy a belső comb területéről, vékony kanülös zsírleszívással enzimatikus oldással nyerik ki a zsírt, majd centrifugálással és mikro-szeparálással választható el az őssejtekben gazdag saját zsír az érett és sérült zsírsejtjeitől.
Vékony, csak oldalnyílással rendelkező tűn keresztül juttatják vissza az őssejtekben gazdag saját zsírt a mell mirigyállománya alá, a mell izomzata alá, és közvetlenül a bőr alatti zsírszövet közé.

Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából  3.kép
Mivel nem a mirigyállomány közé injektálják vissza a sejteket, így elkerülhető a mirigyállomány sérülése, az átültetett zsír pedig jól megkülönböztethető mammográfia és MRI vizsgálatok során a mirigyállománytól. Az eljárás csak néhány órát vesz igénybe, és még altatást sem igényel, megoldható helyi érzéstelenítésben.
Az átültethető zsírmennyiség limitált, mert nem lehetséges korlátlan mennyiségű zsír-őssejt átültetését végezni egyszerre. Mivel a szabadon átültetett zsírsejtek csak a környezetükből kaphatják a túlélésükhöz szükséges tápanyagokat és folyadékot, így nagy mennyiségű zsírsejtet képtelen elégséges oxigénnel és tápanyaggal ellátni a mell kötőszövete, ezért elhalnak a zsírsejtek. Ez az egyik oka, hogy több műtétre is szükség lehet az elvárt eredmény eléréséhez. Másik ok az lehet, hogy az átültetett zsírsejtek elhalnak, ha a legkisebb sérülés is éri őket. A nagy, kövér, zsírsejtek sérülékenyebbek, így kevesebb éli túl az átültetést. Így tehát nem minden zsír alkalmas az átültetésre. A zsírleszívással eltávolított, kisméretű és sérülésmentes zsírsejtek kiválogatása és szeparálása az egyik meghatározója a sikeres műtéti kimenetelnek.


Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából  4.kép

Mellnagyobbításra nem használható fel embrionális őssejt!Nagyon fontos, hogy megkülönböztessük az embrionális őssejteket és a felnőttkori őssejteket: Az embrionális őssejteket abortuszból származó korai magzatokból, vagy erre a célra laboratóriumban létrehozott humán embrióból lehet kinyerni. Ez az egyik etikai probléma az őssejt kutatásoknál. Ezek az őssejtek az embrió korának és állapotának megfelelő teljes regenerációs és átalakulási képességgel rendelkeznek. Viszont ezeknek a sejteknek az átalakulását és szaporodását irányítani kell, hogy a megfelelő szövet a megfelelő mértékben fejlődjön ki belőlük, ugyanis az embrionális őssejt használatának kockázata lehet a sejtek más irányú elfajulása.


Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából  5.kép

Amerikában már 10 éve követik a felnőttkori őssejtekkel dúsított saját zsírral történő mellnagyobbítást! 880 páciens eredményét hozták nyilvánosságraAmerikai orvosok 10 év alatt 880 páciensen hajtották végre a felnőttkori őssejtekkel dúsított, saját zsírral történő mellnagyobbítást. Az így kezelt melleknek kb. hat hónapra volt szüksége a kívánt növekedéshez, és az eddigi tapasztalatok alapján az eredeti felével nőtt a mellméret. Komplikációk elenyésző számban fordultak elő: 1 fertőzés a zsírleszívás területén, 6 fertőzés a beinjekciózás területen, 1 műtét közben kialakuló pneumothorax szövődmény, melyet még a műtét során orvosoltak, és maradványtünetek nélkül gyógyult, valamint 3% zsírelhalás. Az onkológiai utánkövetés alapján 10 év alatt nem nőtt sem a rák kiújulásának esélye, sem pedig új rákos elváltozás megjelenésének esélye.
Biztosak lehetünk benne, hogy néhány év elteltével, a saját zsírral történő mellnagyobbítás is mindennapos választási lehetőség lesz a plasztikai sebészeknél. Hiszen a legújabb kutatások szerint tartós marad az elért eredmény, és gyakorlatilag nem jár komplikációval a felnőttkori őssejtekkel dúsított, saját zsírral történő mellnagyobbítás. Ezáltal a modern plasztikai sebészet képes lesz valóra váltani azoknak a nőknek az álmát is, akik nagyobb, természetesnek ható dekoltázsra vágynak idegen anyag felhasználása nélkül.

Hazánkban jelenleg Dr. Bajusz Huba végez saját zsírsejttel történő mellnagyobbításokat, így köszönjük a cikk megírásához nyújtott segítségét.


Forrás: Fat Injection to the Breast: Technique, Results, and Indications Based on 880 Procedures Over 10 Years; Emmanuel Delay, MD (Aesthet Surg J;29:360-378.),
Saját zsír átültetés, Dr. Bajusz Huba
© 2010 szepsegbroker.hu | Saját zsír őssejtekkel végzett mellnagyobbítás – 10 év, 880 páciens Amerikából
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink