SZAKCIKKEK

Fókuszban ismét az őssejtek

Zsír és köldökzsinór eredetű őssejtek vizsgálata, gyógyászati jelentőségük

2012. november 02. 16:47
Gulyás Gabriella Anna; Dr. Szabó Judit Anna
Számos kutatás célja a zsírsejtekhez kapcsolódó őssejtek kutatása, az eredmények ismeretében új eljárások, beavatkozások kialakítása az emberi test regenerációjának lehetősége volt.


Autologus , saját őssejt elketromikroszkópos képe
Autologus , saját őssejt elketromikroszkópos képe

Zsírőssejtek vizsgálata, felhasználási területeA zsír eredetű őssejtek kinyerésének jellemző módszere a zsírleszívás. A frissen izolált zsírőssejtek, a felnőtt (szomatikus) multipotens őssejtek típusába tartoznak. Az elkülönített zsír eredetű őssejt-szuszpenziót, az őssejtek regenerációs tulajdonságaikból eredő potenciális gyógyhatásuk tudatában használják számos szöveti struktúra helyreállítására. Például a plasztikai sebészek a páciens saját (autológ) zsírszövetét használnak őssejtek izolálásához, melyet zsírleszívással nyernek és megfelelő tisztítás után injektálással a test különbőző részeibe töltenek volumenpótlás céljából= LIPOFILLING (arc, mell, vádli, fenék, egyéb szövethiányos terület korrekciója, stb.).

A plasztikai sebészet eddigi klasszikus ágai, a helyreállító és a szépészeti műtéteket magukba foglaló szakterületek az új szemlélet és az ezzel együtt járó új eljárások során egy harmadik szakterülettel is bővült, a regeneratív plasztikai sebészettel. Az új szakterület létrejöttében meghatározó szerepe volt a zsír átültetéssel kapcsolatos egyre biztatóbb eredményeknek.

A zsír eredetű őssejtekkel történt regisztrált klinikai vizsgálatok száma június óta nyolccal gyarapodott a ClincalTrials.gov adatbázisában. Ezzel együtt összesen már 62 vizsgálat történt szerte a világban. Számos pozitív, a humán gyógyászatban elért sikerről számoltak be az érszűkület, a szívbetegségek, krónikus izületi, tüdő- és vesebetegségek, cukorbetegség, vagy a degeneratív ideggyógyászati megbetegedések kezelésénél is.

sajátzsír átültetése szemgödörbe
sajátzsír átültetése szemgödörbe

Embrionális és a mezenchymális őssejtek terápiás jelentőségükA vizsgálatok központjában a humán embrionális őssejt és az indukált pluripotens őssejt állnak, melyet felnőtt testi sejtből gén transzkripciós faktorokkal tesznek embrionálishoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező sejtekké. Ezekben a sejtekben hatalmas regeneráló erő rejlik, és a sejtkezelések alappillérének tekinthetők. Szó esett a felnőtt mezenchymális őssejtek (MSC) alkalmazásáról is, bár ezek kisebb regeneráló erővel rendelkeznek az embrionális, vagy az ilyen jellegű sejtekhez képest.

Régóta ismert, hogy a (MSC) jelentős szövetregenerációs képességgel rendelkeznek. A mezenchymiális őssejtek jelen vannak a csontvelőben és a felnőtt zsírszövetben is. Sok éven át a csontvelő eredetű őssejtek voltak az elsődleges források, új felfedezés, hogy a bőr alatti zsírszövet is tartalmaz MSC-t (zsír-eredetű őssejtek), melyek a zsírszöveten belül az ún. sztrómális-vaszkuláris-frakcióban (SVF) helyezkednek el. (Schaffler et al., 2007.)

Kimutatták, hogy a MSC-ek megfelelő körülmények között nem csak zsírsejtekké, hanem képesek porc-, csont-, izom-, sőt idegsejt irányába is fejlődni. Tehát képesek a szervezetben előforduló összes sejtféleség létrehozására, azaz multipotens tulajdonságúak. Mindezt csak szigorúan kontrollált mutációkkal lehet elérni. Viszonylag kevés MSC van jelen szervezetünkben (kb. 3-3,5 millió 100 ml-ben), így súlyosabb szövetkárosodást nem tudnak helyreállítani, csupán az elöregedett zsír-és endothel sejtek pótlására alkalmasak. Azonban számuk relatív megnövelésével, és megfelelő körülmények között képesek helyreállítani bármely károsodott szövetféleséget, legyen az hám, porc, csont, vagy akár idegi struktúra.

Az őssejt terápia potenciális indikációs köre
Az őssejt terápia potenciális indikációs köre

Porcépítő gyógyszer köldökzsinórvérbőlAz amerikai, angliai vizsgálatok mellett számos távol-keleti kutatásról is említést kell tenni. Egyértelművé vált, hogy az őssejt terápia a fejlett- és a távol- keleti világ meghatározó kezelési módszerévé vált, olyannyira, hogy a szöuli székhelyű Medipost vállalat által kifejlesztett Cartistem elnevezésű gyógyszer a térd porcainak regenerálásában segít olyan őssejtek felhasználásával, amelyeket újszülöttek köldökzsinórvéréből nyernek - közölte a Koreai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal.
Mint közleményükben írták: "A Cartistem a világ első engedélyezett allogenikus (ugyanazon faj más egyedeiből vett) őssejt gyógyszere, amely új lehetőséget kínál a degeneratív artritisszel élő emberek kezelésére".

Forrás: www.cosmeticsurg.net, www.discoverymedicine.com, www.origo.hu/egeszseg© 2010 szepsegbroker.hu | Fókuszban ismét az őssejtek
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink