SZAKCIKKEK

Az otthoni fogfehérítő módszerek is hatásosak?

Fogfehérítés otthon - 5 módszer tesztje

2011. január 14. 17:58
Tóth Judit olvasónk
Erre a kérdésre kerestem a választ én is, miközben kipróbáltam saját magamon és férjemen 5 otthoni fogfehérítő módszert, majd mindezt összevetettem a külföldi és a hazai online véleményekkel.


Az otthoni fogfehérítő módszerek is hatásosak? 1.kép
Először is leszögezném, hogy nem vagyok fogorvos, csak egy egyszerű fogyasztó, aki talán a kelleténél egy kicsit jobban beleásta magát ebbe a témába. Úgy gondoltam, azt a sok tapasztalatot, amit pár hónap alatt megszereztem, megosztanám másokkal is, hiszen manapság egyre nagyobb az érdeklődés a fogfehérítés iránt, és talán segít ez az írás eligazodni a lehetőségek között.

1. Fogfehérírő toll


Körülbelül 4 hónapja egy amerikai weboldalon jártam éppen, amikor megakadt a szemem egy reklámon. Az USA-ban igen népszerű Kardashian testvérek mosolyogtak rám és a szöveg szerint a hófehér fogaikat egy úgynevezett fogfehérítő tollnak köszönhetik. Az én fogaim akkor elég sárgák voltak, de mivel a fogorvosi fogfehérítés sajnos eléd drága mulatság, így eleinte a hipermarketben fehérítős fogkrémeket próbálgattam. Azt hiszem, sokan vannak így, mint én, akik nem akarnak fogorvoshoz menni, de ha lenne egy egyszerű eljárás, akkor azt szívesen kipróbálnák.

Egy szó mint száz, rákattintottam a hirdetésre. Kiderült, hogy az USA-ban létezik egy olyan toll (én inkább filcnek vagy ecsetelőnek hívnám) amivel egyszerűen csak bekeni az ember a fogát, majd fél perc múlva lemossa, mindezt napi kétszer. Ha így tesz, egy hét múlva hófehérek lesznek a fogai. Ez túl jól hangzott, hogy igaz legyen, ezért kezdtem el külföldi fórumokat bújni és „rewiev”-ket olvasni. Ezen a módon rengeteget tudtam meg a fogfehérítésről. Először is - amitől sokan tartanak - a biztonságról szeretnék írni. A fogfehérítés kapcsán az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy ugyanazt az anyagot használják az otthoni és a rendelői eljárásoknál is. A hatóanyag összetevője általában a hidrogén peroxid, vagy a karbamid peroxid. A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok nem marják le a fogzománcot. Meglepetésemre még fogtechnikustól is hallottam ilyen véleményt. Nos, képzeljük el, hogy mi van, ha lemar a fogzománcból egy réteget. Mivel a fogfehérítés (mindegy hogy otthoni vagy orvosi) után hosszabb- rövidebb idővel a fogak visszasárgulnak, ezért meg kell ismételni. Ha mindig lemarna a fogzománcból, akkor egy idő után az összes fog tönkremenne. Mivel az USA-ban legalább 20 éve van orvosi, és több mint 10 éve otthoni fogfehérítés- ez alatt az idő alatt több millióan estek át ilyen eljárásokon- már rég kiderült volna, ha károsítja a fogakat. Különösen egy olyan országban ahol azért is kártérítési pert indítanak, ha hajszál van a hamburgerben. Egy tönkrement fogsorért biztos perelnének.
Röviden így működik a fogfehérítés.

A fogfehérítés során ezek a peroxidok a fog pórusain keresztül bejutnak a fogba, és ott lebomlanak oxigénre és vízre, az oxigén pedig kioldja az ott található szennyeződéseket.
Azonban visszatérve a fogfehérítő tollra, néhány fórum meglátogatása után kiderült, hogy az oldal, ahol a Kardashian testvérek reklámozták a tollat egyszerűen átverés. További kutakodás után végül ráakadtam olyan oldalra is ahol tényleg árultak ilyen tollat, sőt, rájöttem, hogy itthon is lehet kapni.

Nekem külföldről hoztak egyet, amit ki is próbáltam a párommal együtt.
Sajnos a használata nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a honlapok állítják. Miután az ember próbál igen szélesen vigyorogni, bekeni a fogait és vár, de nem fél percet, hanem elméletileg legalább 15 percig kell így maradnia, ami roppant kényelmetlen, sőt, számomra kivitelezhetetlen volt. Így az ajkaim a 15. perc végére gyakorlatilag letörölték az anyagot a fogamról. Az állandó vigyorgástól folyik az ember nyála is, szóval nem túl kényelmes. Ami nagyobb baj, hogy a fogfehérítés ezen módszere sem nekem sem a páromnak nem használt. Egy hétig használtam de nem tapasztaltam fehéredést. A külföldi fórumok szerint is többen jártak így bár volt olyan is, akinek használt.

2. Fogfehérítő matrica csík

Több fórumon is olvastam egy úgynevezett fogfehérítő csíkról, amit én inkább fogfehérítő matricának neveznék. Mindenki áradozott róla, hogy milyen egyszerű a használata és legalább olyan hatásos, mit az orvosi fogfehérítés. Kis kutakodás után találtam egy magyar oldalt, ahol lehet ilyet kapni. Megrendeltem és kipróbáltam. Na, –gondoltam magamban - ezt tényleg egyszerűen lehet használni! Egy nagyon vékony és rugalmas műanyag fóliát kell felragasztani a fogsorra. Az alsó fogakra kicsit nehezebb felrakni de nem vészes. Nem is látszik, hogy fent van az ember fogán, és még beszélni is tudtam közben. Persze egy nagymonológot nem mondanék el, de ha csörög a telefon, annyit lehet mondani, hogy visszahívom az illetőt. Szóval felragasztja az ember, majd 30 perc múlva leveszi és eldobja, közben akár ülhet a kocsiban vagy az irodában is. Az első változást és kb. 4 nap múlva láttam, 7 nap múlva határozottan fehérebb volt a fogam, a 10 napos kúra végén pedig kb 4-5 árnyalattal fehérebb lett a fogsorom. A párom is kipróbálta, a hatás nála sem maradt el, sőt, több ismerősöm is hasonlóan sikeres eredményt tapasztalt.

Az otthoni fogfehérítő módszerek is hatásosak? 2.kép
3. Fogfehérítő sín géllel, vagy szivaccsal

Ha az otthoni fogfehérítő eljárásokról beszélünk, akkor meg kell említeni a legrégibb módszert, amikor egy műanyag sínt kell a fogakra helyezni, amibe előzőleg a fogfehérítő gélt bele kell fecskendezni. Ez a módszer szintén hatásosan fehérít de meglehetősen kényelmetlen és macerás eljárás. A műanyag sínt forró vízbe kell tenni és ráharapni, hogy felvegye a fogsor formáját. Ez elég komplikált és nem mindig sikerül jól. Majd bele kell fecskendezni a gélt és feltenni a fogakra. Van, akinek közben folyamatosan folyik a nyála, beszélni közben természetesen nem lehet. Mivel én nem próbáltam ezt a módszert, csak azt tudom elmondani, amit olyantól hallottam, aki használt ilyet.

4. Fogfehérítő sínes rendszer + UV fény (kék led lámpa)

A sínes technikának van egy másik változata, amikor a sínben már egy előre géllel töltött szivacsot helyeznek el, és arra kell ráharapni. Egy barátnőm használt ilyet, de azt mondta, nem tudta végig csinálni a kúrát, annyira kényelmetlen volt. A sínes technológia harmadik változata, amikor a sínt UV fénnyel megvilágítják és így aktiválódik a fehérítő anyag. Erről csak annyit tudok, amennyit a külföldi tesztoldalakon olvastam. Meglepő módon ezek a rendszerek nem teljesítenek olyan jól, mint ahogyan azt várnánk, pedig szinte ugyanúgy működnek, mint az orvosi fogfehérítés. Ahogy az egyik oldalon olvastam a gond az, hogy az otthoni szájba helyezhető UV ledes lámpák fénye túl gyenge ahhoz, hogy aktiválja az anyagot. Egy amerikai magazin „Fogfehérítés otthon” című tesztjén ez a módszer teljesített a leggyengébben.

5. Foogmosás fogfehérítő fogkrémmel

Személyes tapasztalatom összegzése 5 otthoni fogfehérítő módszerről:Az alábbiakban összefoglalom az 5 legnépszerűbb otthoni fogfehérítés módszereit, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. A lista természetesen szubjektív, amit saját tapasztalataim, az ismerőseim által elmondott vélemények, valamint az interneten olvasott tanulmányok, tapasztalatok alapján állítottam össze, a sorrendet pedig hatékonyság szerint alakítottam ki:

1. Fogfehérítő matrica csík
Ára. 4990-7490 Ft
Előny: olcsó, hatékonyan fehérít, nagyon kényelmes a használata, gyakorlatilag bárhol használhatod
Hátrány: nagyon csámpás fogakon nem fekszik fel rendesen
Fogfehérítő hatás: 4-5 árnyalat

2. Fogfehérítő toll, ecsetelő
Ára: 3200 Ft
Előny: bárhol használható hordozható
Hátrány: kicsit kényelmetlen, nem hatékony
Fogfehérítő hatás: max. 1-2 árnyalat

3. Fogfehérítő sín géllel, vagy szivaccsal
Ára: 4000-25000 Ft
Előny: olcsó, hatékonyan fehérít
Hátrány: nagyon csámpás fogakra nem formázható meg rendesen a sín, elég kényelmetlen, macerás a használata
Fogfehérítő hatás: 4-5 árnyalat

4. Fogfehérítő sínes rendszer + UV fény (kék led lámpa)
Ára: 6000-8000 Ft
Előny: olcsó
Hátrány: kényelmetlen
Fogfehérítő hatás: kérdéses

5. Fogfehérítő fogkrém
Ára: 300-800 Ft
Előny: olcsó
Hátrány: nem hatékony
Fogfehérítő hatás: max. 1 árnyalat

SzépségBróker kommentje:

a fenti módszerek eredményei olvasónk egyéni tapasztalatát tükrőzi. A fogfehérítő módszerekben használt készítmények "brand" nevüket nem tüntethettük fel a médiatörvénynek megfelelően.
...Egyébként én jobb tapasztalattal rendelkezem egy bizonyos fogfehérítő fogkrémmel kapcsolatosan (min. 2 árnyalatot is képes fehéríteni), de mivel nem tartós a hatása, ill. a 2 árnyalat nem igazán elegendő számomra, ezért 2 évente a fogorvosomnál fehérítetem fogaimat. Az otthonihoz nincs türelmem és irritálta a fogínyemet a sínből kifolyó hidrogén peroxid.
© 2010 szepsegbroker.hu | Az otthoni fogfehérítő módszerek is hatásosak?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink