SZAKCIKKEK

A rosacea tünetei és kezelési lehetősége

A sikeres rosacea terápia kulcsa a lehetséges kiváltó okok és provokáló faktorok tisztázása

2015. augusztus 26. 12:49
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A rosacea bőrpírral, vörös foltokkal megjelenő krónikus bőrbetegség, melynek speciális formája, a rhinophyma, valamint a rosacea kiváltó oka között szerepel a Demodex atka is.


A rosacea tünetei és kezelési lehetősége 1.kép

A rosacea kialakulásának oka és tüneteiA rosacea az egyik leggyakrabban előforduló krónikus gyulladásos bőrbetegség. A rosacea alapja a krónikus érfali renyheség. A bőr hajszálereinek falában lévő simaizom mozgása renyhébbé válik, ezért időszakosan kitágul és az arc kipirosodik. A hajszálerek kitágulása miatt a helyi szöveti keringés lassul, a pangás pedig gyulladást vált ki. A vérbő, gyulladt terület fertőzésekre való hajlama fokozódva kialakul a rosacea speciális formája, az orron jelentkező vöröses, dudoros elváltozás, az un. rhinophyma, amely teljesen eltorzíthatja az orrot és ezáltal az egész arcot.
A klinikai tünetek alapján a nemzetközi klasszifikáció négy fő alcsoportot különít el a betegségen belül, melyek kezelése is eltérő.
A rosacea kialakulásának pontos patomehanizmusa nem tisztázott, de a genetikai és környezeti tényezők mellett egyes mikroorganizmusok is szerepet játszhatnak ( pl. demodex).

Annak ellenére, hogy a rosacea nagyon gyakori bőrbetegség, meglehetősen aluldiagnosztizált, pedig a betegség korai szakaszában még könnyen gyógyítható lenne személyre szabott kezeléssel.
 Dr. Robert Willan bőrgyógyász 1817-es kiadású könyvében található rosaceas arcok
Dr. Robert Willan bőrgyógyász 1817-es kiadású könyvében található rosaceas arcok

Rosacea tüneteinek megjelenítése a festményekenA rosacea klasszikus tünetei már az 1400-as években készült festményeken is felfedezhetőek, pedig akkor a betegséget még nem is ismerték. A XIX. században a rosacea volt az első bőrgyógyászati rendellenesség, amit sikerült azonosítani. Az orvosok nagyrészt kézzel készített színezett ábrák/rajzok segítségével diagnosztizálták a betegeket illetve különböztették meg az egyes kórképeket. Az első ilyen képsorozat Dr. Robert Willan bőrgyógyász 1817-es kiadású könyvében jelent meg, ahol még némi keveredés volt látható más gyulladásos, gennyes és pattanásos állapotokkal. Mivel abban az időben még nem álltak rendelkezésre a megfelelő terápiás eszközök, a képek a betegség előrehaladott, súlyos állapotát ábrázolták elég riasztóan.
Később, ahogy az egyes kórképeket sikerült elkülöníteni egymástól és megjelentek a fényképek is, a rosacea diagnózisa is finomodott.

A rosacea felosztásaA Nemzetközi Rosacea Társaság 2004-ben az alábbi négy beosztást javasolta:

I. altípusú rosacea: állandóan jelenlévő arcközépi bőrpír (erythema) és rohamokban jelentkező kipirulás „flushing” jellemzi. Az összefolyt gyulladt piros foltokban értágulatok jelennek meg, de jelenlétük nem feltétlenül szükséges a diagnózishoz. A bőr vékony és száraz. ilyenkor a legérzékenyebb a betegek bőre. A különböző helyileg alkalmazott készítmények, pl. a kozmetikumok gyakran a rosaceás tünetek fellobbanását okozzák.

II. altípusú rosacea (klasszikus rosacea): az arcon megjelenő bőrpír mellett kerek, vörös göbök és gyulladt csomók jelennek meg elsősorban a homlokon, a felső szemhéjakon, az orr és az áll területén. . Mérsékelt, több napig tartó ödéma is kísérheti a tüneteket, amely egyes esetekben tartósan is fennállhat.

III. altípusú rosacea: A bőr gyulladt, piros, megvastagodott, a pórusok tágak. Leggyakrabban az orr érintett (rhinophyma) de megjelenhet az állon (gnatophyma), a homlokon (metophyma), a fülön (otophyma) és a szemhéjakon (blepharophyma) is. Szövettanilag kiterjedt gyulladásos folyamatok, kötőszövet megvastagodás és faggyúmirigy hiperplázia jellemzi.

IV. altípusú rosacea: a bőrtünetek előtt vagy mellett megjelenő szemészeti tünetek, pl. szemszárazság, égő, viszkető érzés, fényérzékenység a betegek 3–58%-ában jelentkeznek. Szemhéjszéli gyulladás (blepharitis) és kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) a leggyakrabban előforduló tünet. Gyakori a másodlagos bakteriális fertőzés is.

A ROSACEA kezelésében igen jártas szakorvosaink:

Dr. Kolat Zsuzsanna
Dr. Sólyom Katalin
Dr. Stehlich Gábor

Demodex – a rosacea kialakulásában is szerepet játszikA Demodex folliculorum, illetve Demodex brevis szerepét rosaceában több mint 60 éve ismerjük. A szőrtüszőkben a Demodex kimutathatóságának gyakorisága a korral nő, egészséges középkorú, illetve idősebb egyének szinte 100%-ában jelen van. Egyes vélemények szerint e baktérium jelentős szerepet játszik az arcbőr rosacea gyulladásos gócainak kialakulásában. Vannak olyan vélemények is, miszerint a demodex fertőzés és a basalsejtes hámdaganat kialakulása között kapcsolatot feltételeznek.


Kozmetikumok okozta rosaceaKozmetikumok túlzott használata, főleg a púderek eltömik a pórusokat, és a bennük levő elpusztult atkák és baktériumok gyulladásos, gennyes göböket eredményeznek. A páciensek erre rendszerint kenőcsöket, fedőkrémeket, esetleg púdert használnak, így egy önfenntartó folyamat miatt a demodex atkák okozta tünetek csak fokozódnak.
Ezért nagyon fontos a kezelések előtt alaposan letisztítani a bőrt még szappanos mosással is! Kozmetikai tisztítás után ilyen esetekben kerülni kell a zsíros krémekkel való masszázst.

Rosaceas szemöldök
Rosaceas szemöldök

A rosacea kezelési lehetőségeiHabár nincs tökéletes gyógymód a rosaceára, léteznek hatékony kezelési módok, amelyek az egyéni tünetek és a betegség súlyossága alapján személyre szabhatók. Egy fontos előzetes intézkedés, hogy tájékoztassuk a pácienseket arról, hogy hogyan tudják felismerni és elkerülni a kiváltó okokat. Ezek különfélék lehetnek a páciensek között, de az alkohol, a csípős étel, az extrém hőmérséklet és a napfény gyakran hozzájárulnak a kialakulásához.


A legfontosabb lépések a mindennapos bőrápolásban:• Egy zsíros bőrre való arctisztítóval távolítsuk el a felesleges faggyút és egyéb szennyeződéseket, ezek ugyanis hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.
• Egy exfoliáló bőrradírral távolítsuk el az elhalt hámsejteket, a legjobb, ha ez a bőrradír A, C és E-vitamint is tartalmaz, ezek segítenek fenntartani a bőr védőfunkcióját.
• A pórusok összehúzására használjunk a bőr zsírosságát szabályozó különböző savakat, alkoholt és varázsmogyorót tartalmazó szereket. A mandulasav specifikusan a gyulladást előzi meg, csökkentve az irritációt, míg a triklozán antibakteriális hatású. Egy bőrpuhító/ápoló komplex lehet a záró lépés, ami nyugtatja a bőrt és csökkenti a kipirosodást.
Alfa-hidroxi-savak (AHA) alkalmazása a kezelésben segíti a bőr megújulását és megakadályozza a faggyú felgyülemlését a pórusokban, a bőr textúrája kisimul. A pórusméret csökkenésének közvetlen hatása van a faggyúmirigyek váladéktermelésének visszaszorításában.
• A bőr olajosságát szabályozó összetevők közül a benzoyl peroxid szabályozza a faggyútermelést. A penzyl peroxide antimikrobiális hatású, de nem okoz irritációt. Számos kulcsösszetevő, mint a szőlőmagkivonat, tovább csökkentik a kipirosodást és a gyulladást.
• Az A-vitamin előnyei a rosacea kezelésében sokrétűek: a barrier funkció helyreállítása, az epidermisz megvastagodása, a hámlás szabályozása, az akne képződés csökkenése, a bőrpigmentációk elhalványítása, öregedésgátlás, nagyobb hidratáltság, pórusméret csökkenése, kollagén/elasztin képződés serkentése tartozik közéjük. A kezelést retinolsavval végzik. Figyelem! Az A vitaminos krémek napfény hatására fotoszenzibilizálják a bőrt!

Fényvédelem rosaceábanA napsugárzás a rosacea súlyosbodásához vezet, mivel gyulladást generál. Hogy ezt megakadályozzuk, egyénenként eltérő fényvédő használata javasolt, a betegség súlyosságától függően. Érdekes tény hogy a rosaceás betegek 88%-a tapasztalta a kipirosodás csökkenését fényvédők használata mellett. Az újabb típusú fényvédő termékek mikrofinomságú szemcséket tartalmaznak, amik könnyűek nem zsírosak és kozmetikailag is elfogadható látványt nyújtanak.

A rosacea kezelése lézerrel és fényterápiávalÚj és eredményes terápia is létezik a rosacea kezelésében, mégpedig a "hagyományos" IPL (villanófény) hatásfokát megnövelő, rádiófrekvenciával kiegészített, un. ELOS technika. A fény és a rádiófrekvencia energiái összeadódnak, és így az IPL fényenergiája megkettőződik. A fény az útjába eső szövetekben lényegi változásokat hoz létre, a jelenlévő baktériumokat elpusztítja, a kötőszövetet rugalmassá, ellenállóvá teszi. Tehát hámsérülés nélkül az irha újrastrukturálása következik be.
A bőrfelület megújítására törekvő frakcionált CO2 lézerek csökkentik a kitágult pórusok valamint a megnagyobbodott faggyúmirigyek méretét és a rhinophymát. Ez utóbbi esetén a fotodinámiás kezeléssel (PDT) is jelentős javulás érhető el.
Ezeket az eljárásokat azonban nem érdemes önmagukban alkalmazni, hiszen nem szüntetik meg a betegség kialakulását okozó tényezőket, csupán a tüneteket kezelik.

A rosacea gyógyszeres kezelése
A rosacea lokális kezelésében
jelenleg három meghatározó készítmény van forgalomban a metronidazol, az azelainsav és a nátrium-szulfacetamid. Mindhárom szer elsősorban a hólyagos, göbcsés altípus kezelésében hatékony.

1. A metronidazol tartalmú krém antibakteriális és gombaellenes hatású emellett gyulladásgátló és immunszuppresszív hatását is felelősnek tartják a rosaceában kifejtett hatékonyságért.
2. Az azelainsav egy természetes vegyület, amelyet a rosacea mellett acne vulgaris és hiperpigmentáció kezelésére is alkalmaznak. Az azelainsav előnye, hogy nem irritálja a bőrt, jól tolerálható, nem fényérzékenyít, nem okoz bakteriális rezisztenciát és terhességben is alkalmazható.
3. A nátrium sulfacetamide (Klaron lotion) csökkenti a gyulladásos tüneteket.
Egyéb lokális antibiotikum kenőcsöket is javasolhatnak a bőrgyógyászok: eritromicin, clindamycin (Cleocin).
4. A glikolsav-savas hámlasztás is javíthatja a rosaceas tüneteket. A kémiai hámlasztást azonban érdemes szakorvosra bízni, aki a szigorú protokoll betartása mellett az esetleges mellékhatások elkerülésével két-négy héten keresztül végzi el a hámlasztást.

Súlyosabb esetekben szisztémás kezelést
javasolnak a szakorvosok, elsőként antibiotikus terápiát:tetracyclin. Majd az ennél is súlyosabb tünetek esetén, a granulomatosus rosaceában, a rosacea fulminansban és a phymatosus rosaceában isotretinoin terápia javasolt. A rosacea fulminans az egyetlen alcsoport, ahol megengedett a szteroidok alkalmazása.

Egyéb,

a rosaceában alkalmazott helyileg ható készítmények a benzoil-peroxid, antibiotikumok (clindamycin, erythromycin, tetracyclin), retinoidok (ada palen), valamint a permethrin és ivermectin. A lokális kortizonok (szteroidok=dezonid lotion vagy hidrokortizon 0.5% vagy 1% ) alkalmazása kezd a háttérbe szorulni, hisz még a rövidtávú kezelés során is gyakran kialakulhat az acne rosacea, illetve a tartós használata irritált arcbőrt és a száj körüli periorális dermatitist okozhat.

Újdonságnak

számít a lokálisan alkalmazható brimonidin-tartarát (szelektív alfa2-agonista szimpatomimetikum) 0,5 % gél, mely érszűkítő hatásának köszönhetően lényegesen hatékonyabbnak bizonyul a rosacea kezelésében, mint a korábbi gyógyszerek. A gél hatóanyaga a zöldhályog kezelésére alkalmazott szemcseppben is megtalálható és a véredények szűkítésével fejti ki hatását.

A rhinophyma komolyabb sebészeti illetve lézeres bőrgyógyászati kezelést igényel.

Forrás: http://www.informed.hu/?tPath=/print/betegsegek/gyacs/application&article_print=yes&article_id=61944 , https://www.prime-journal.com/rosacea-the-strawberry-fields-of-dermatology/?justloggedin=true, http://www.medisuv.com/hu/1096.html, Orvosi Hetilap, Vol. 151., 2010.© 2010 szepsegbroker.hu | A rosacea tünetei és kezelési lehetősége
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink