SZAKCIKKEK

Az ekcéma

Kiváltó okok, tünetek és kezelési módok

2010. október 23. 21:42
Szépség Bróker
Sokaknak már a gyermekkorukat is megkeserítheti a kellemetlen bőrreakció, míg olyanok is szép számmal akadnak, akik csak felnőttkorukban tapasztalják meg az ekcéma tüneteit. Mi váltja ki, és hogyan kezelhető hatékonyan az ekcéma?


Az ekcéma 1.kép
A gyulladásos bőrtünetekkel járó ekcéma a szervezet válaszreakciója egy irritáló tényezővel szemben, és legtöbb esetben vörös, száraz, viszkető foltként jelentkezik. Az ekcéma kiújulásra hajlamos, krónikus bőrjelenség a nőket és a férfiakat is egyaránt sújtja. Az ekcéma leggyakoribb típusa az atópiás dermatitis, mely a gyermekek 10-20%-át érinti világszerte. Az ekcéma a test bármely területén megjelenhet, mégis leggyakrabban az arc, a nyak, a könyök, a csukló, a térd és a boka területén fordul elő. Gyakran először csak viszketést tapasztal az ember, majd idővel a terület kivörösödik és kidörzsölődik.

Hogyan ismerhető fel az ekcéma?Mivel az ekcéma gyakran allergiás reakciónak tűnik, ezért a differenciál diagnózis felállításához a bőrgyógyász apró mintát vesz a bőrfelületről, amit labor vizsgálatra küld, vagy allergia tesztet végez, hogy kizárja az allergiás reakciót. Ekcéma esetén az orvos további teszteket is elvégez, hogy kiderítse, mi váltja ki az ekcémás reakciót.

Az ekcéma megelőzéseAz ekcéma kialakulásának megelőzésében legfontosabb a bőr rendszeres hidratálása. Emellett kerülni kell a szélsőséges hőmérséklet és páratartalom ingadozásokat, az izzadást, a viszketést okozó ruhaneműket, az irritáló mosószereket és szappanokat, egyéb allergizáló anyagokat, mint pollen és penész, valamint csökkenteni kell a stressz hatásokat. Csak pamut ruhát és ágyneműt használjunk, kerüljük a tollal töltött ágyneműt, és szellőztessünk gyakran!

Az ekcéma kezeléseAz ekcéma ma még nem gyógyítható maradéktalanul, csupán karbantartható, a fellángolások ritkíthatóak, illetve hosszabb-rövidebb tünetmentes időszakok érhetőek el.
Az ekcéma különböző típusai eltérő módon kezelhetők, de mindegyik esetben fontos a kiváltó tényező kiderítése és megszüntetése. Akárcsak az ekcéma megelőzésében, úgy kezelésében is elengedhetetlen a megfelelő bőrvédelem, és a bőr szárazságának megszüntetése. A kevés irritáló anyagot, illatszert és tartósítószert tartalmazó ún. emolliensek az ekcéma több típusánál is sikeresen csökkentik a bőr feszülését és viszketését is. Folyamatos használatukkal meghosszabbíthatóak az ekcéma enyhülésével járó tünetmentes időszakok. Napi kétszer-háromszor érdemes használni az egész testfelületen.
A bőr gyulladásának és viszketésének csökkentésében kortikoszteroidos kenőcs napi egyszeri használata, és antihisztamin hatású gyógyszerek alkalmazása is hatékonyan segít.
© 2010 szepsegbroker.hu | Az ekcéma
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink