SZAKCIKKEK

Aknés bőr gyógyszermentes kezelése a Hattyú Klinikán

Pattanásos bőr fényterápiás és oxigénterápiás kezelése

2015. szeptember 24. 22:21
Cikkünk szerzője Dr. Kriston Renáta
Az akne nem tekinthető súlyos betegségnek, mégis a megjelenése által okozott érzelmi stressz és a hegesedésre való hajlama miatt szükséges a külső-belső kezelés megindítása, valamint a páciens lelki vezetése és a háttérben lévő kiváltó okok, betegségek felderítése.


Aknés bőr gyógyszermentes kezelése a Hattyú Klinikán 1.kép

Akne kialakulásának lehetséges okaiA genetikai tényezőkön és a faggyútermelés zavarain túl nagyon gyakran kozmetikumok, gyógyszerek, bizonyos szennyező, külső provokáló tényezők, egyes élelmiszerek, valamint hormonális hatások állhatnak az akne hátterében. Különösen felnőtt korban gyakori, hogy a bőrön megjelenő aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki: gyakran krónikus gyulladás, vagy endokrinológiai megbetegedések provokálják. Terhesség során, a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, illetve fogamzásgátló szedésekor, vagy szedésének felfüggesztésekor is jelentkezhetnek tünetek.

Az akne nem tekinthető súlyos betegségnek, mégis a megjelenése által okozott érzelmi stressz és a hegesedésre való hajlama miatt szükséges az orvosi kezelés megindítása és a páciens lelki vezetése is.

Pattanásosságban a faggyúmirigyek érintettek, így tüneteket a faggyúmirigyekben gazdag területeken: az arcon, mellkason és a háton láthatjuk. Nemcsak a gennyes pattanások jellemzői a klinikai képnek, hanem gyakran látunk nyílt és zárt mitesszereket, de súlyosabb esetben akár fájdalmas, gyulladásos csomók és ciszták kialakulása is megfigyelhető.
Akne kialakulásának folyamata
Akne kialakulásának folyamata

Akne orvosi kezelési terveMindig a látott tünetek, a páciens egészségügyi és pszichés állapota a döntő a kezelési terv felállításánál: alkalmazhatunk helyi kezelést önállóan, vagy kombinációban. A helyi kezelést kiegészíthetjük szükség szerint belső terápiával is. Általában 4-8 hét a minimális terápiás idő, ezt követően várhatunk hatást, de a kezelés kezdetén átmeneti rosszabbodást is tapasztalhatunk.

Számos esetben nem nélkülözhetjük a páciens kivizsgálását sem. Nagyon gyakran ugyanis az aknes bőrtüneteket egy háttérben meghúzódó ok provokálja, így csak abban az esetben tudunk hatékony kezelést bevezetni, ha ezt az okot is felderítjük és megfelelően kezeljük. Ilyen háttérben meghúzódó ok lehet krónikus fogászati, gégészeti, nőgyógyászati gyulladásos góc, vagy számos endokrinológiai betegség is, például: PCOS, inzulinrezisztencia, vagy pajzsmirigy-működészavar.

Az az aknés kezelés a leghatékonyabb, amely egyszerre és egy időben képes a faggyúmirigyek aktivitását csökkenteni normalizálva ezzel a follikularis elszarusodást, amely gátolja a P. acnes elszaporodását és csökkenti a gyulladásos tüneteket is.

Az arc mélytisztítására ügyeljünk
Az arc mélytisztítására ügyeljünk

Az akne helyi kezelési lehetőségeiSajnos helyi készítmények között ennyire komplex hatással rendelkezőt nem találunk. A recept nélküli készítmények közül a teafaolaj-, kén-, szalicilsav-, vagy tejsav-tartalmú lemosók sokat tudnak segíteni az enyhe tünetek esetén, hiszen hozzájárulnak az elhalt hámsejtek szabályos leválásához és antibakteriális hatással is rendelkeznek. Vigyázzunk arra, hogy ne szárítsuk túl velük a bőrt, mert akkor az aknés tüneteink még súlyosabbá válhatnak!

A receptre írható helyi készítmények közül a retinoidok a mitesszerek képződését gátolják hatékonyan, viszont terhességben nem adhatóak, fényérzékenyítenek és irritálhatnak.
Benzoil-peroxiddal antibakteriális hatást tudunk elérni mérsékelt gyulladáscsökkentés mellett, de szintén fényérzékenyít és irritálhat, valamint elszínezi a ruhát és a hajat.
Az azelainsav gátolja a comedoképzést, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de nincs hatása a faggyútermelésre, viszont nagyon jól kombinálható egyéb szerekkel.
A lokálisan alkalmazott antibiotikumok baktériumellenes hatással rendelkeznek, de nagyon gyakori a rezisztencia kialakulása.
Aknés bőr gyógyszermentes kezelése a Hattyú Klinikán 4.kép

Az akne szisztémás, gyógyszeres kezeléseA szisztémás (orális, szájon keresztüli) antibiotikumokcsak baktériumellenes hatással rendelkeznek, és mivel hosszú ideig kell szedni, gyakran alakulnak ki bélrendszeri panaszok, gombás fertőzések és fényérzékenység.

Fogamzásgátló készítmények szedését akkor javasoljuk, ha az antiandrogén hatás erősítésére van szükség.

A szisztémás retinoidok azok a készítmények, amelyek az akne kialakulásának valamennyi lépését képesek gátolni, viszont számos mellékhatásuk van: fényérzékenyítenek, magzatkárosító hatásúak, bőr-és nyálkahártya szárazságot idéznek elő, valamint hangulat ingadozást. Szoros laborkontroll mellett, figyelve a páciensre bizonyos esetekben nem tekinthetünk el ennek a hatóanyagnak a bevezetésétől.

ELOS technológia eredményessége aknés bőr esetén
ELOS technológia eredményessége aknés bőr esetén

Egyéb terápiás lehetőségek aknes bőr esetén a Hattyú KlinikánHa az aknes tünetek esetében a bakteriális gyulladásos jelenségek dominálnak hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatjuk az ELOS technológiát, ahol a villanófény optikai energiájának és a rádiófrekvenciás energia egymást erősítő hatásának köszönhetően hatékonyan tudjuk csökkenteni a faggyúmirigyek aktivitását és a természetes fotodinámiás hatás révén szelektíven tudjuk elpusztítani a P. acnes baktériumokat. 1 hónapon keresztül hetente 2 kezelést javasolt, majd fenntartó kezelésre állunk át.

Amennyiben már nem a gyulladásos tünetek dominálnak, hanem a korábbi elváltozások nyomaként ottmaradó hegek, barnás elszíneződések zavaróak, frakcionális CO2 lézeres kezeléssel végezhetjük el a bőr felületének színbeli és felszínbeli megújítását a kötőszövet egyidejű megerősítésével.

A pattanásos bőr természetes úton történő megújításához a lézeres és fénykezeléseket kombinálhatjuk oxygéninfúzióval, ahol az oxigént a bőr legmélyebb rétegeibe juttatjuk el fájdalommentesen. Az eljárás során a bőr mélyebb rétegeit is tápláljuk, optimalizáljuk az anyagcsere-folyamatokat, javítjuk a keringési viszonyokat ezáltal a bőr feszesebb, üdébb lesz. A gyulladáscsökkentő, antibakteriális és a faggyúmirigyekre kifejtett direkt hatás révén felfrissül és megnyugszik a gyulladt, fakó arcbőr. Az oxygén regeneráló és sejtmegújító hatása leginkább azon alapul, hogy kompenzálja a szabad gyökök hatását.

Dr. Kriston Renáta / Hattyú Klinika


Árak a Hattyú Klinikán:

ELOS alkalmanként 10 000-,
8 alkalmas bérlet 70 000-,

Frakcionalt CO2 lézeres kezelés teljes arcon: 80 000-,

Oxygénkezelés alkalmanként: 6 000-,
8 alkalmas bérlet: 40 000-,
Más kezeléssel kombinálva: 4000-,© 2010 szepsegbroker.hu | Aknés bőr gyógyszermentes kezelése a Hattyú Klinikán
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink