SZAKCIKKEK

Akne felnőtt korban

Akne, a soha véget nem érő sztori

2018. június 06. 22:21
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
Elsősorban a tizenéveseknél jelentkezik, de a felnőtt kor sem jelent menekvést az egyik leggyakoribb bőrprobléma, az akné elől. Bár nem tekinthető súlyos betegségnek, mégis gyakran lelki szenvedést, depressziót okoz, valamint pszichés gátak kialakulásához vezet a szociális kapcsolataink és a munkánk során is. Kezelése ezért igen összetett feladat elé állítja a szakembert.


 Akne felnőtt korban 1.kép

Okok után kutatvaA genetikai adottságokon és a faggyútermelés zavarain túl sokszor a nem megfelelően alkalmazott vagy szavatosságukat veszített kozmetikumok, szennyező vagy egyéb külső provokáló tényezők (pl. kalap, bukósisak, szoros ingnyak, gyakori arc vakargatás, stb.), egyes élelmiszerek (olajos magvak, fűszeres ételek, szénhidrátok, tejtermékek), gyógyszerek (kortiszteroidok, androgen vagy lítium hatóanyagok), valamint hormonális hatások állhatnak az akne hátterében. Különösen felnőtt korban gyakori, hogy a bőrön megjelenő aknés tünetek valamilyen belső ok következtében alakulnak ki: pl. krónikus gyulladás, endokrinológiai (pl. PCOS, (inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-működészavar.) megbetegedések. Terhesség során, a menstruációs ciklushoz kapcsolódóan, menopauza környékén, illetve fogamzásgátló szedésekor, vagy szedésének felfüggesztésekor is jelentkezhetnek aknés tünetek.

Az akne a faggyúmirigyekben leggazdagabbak bőrterületeken észlelhető: az arcon, nyakon, mellkason, háton és ritkábban a vállakon.

Akne megjelenési formái1. Nem gyulladásos forma

A komedók (fehér és fekete) akkor keletkeznek, amikor a mirigykivezető nyílások elzáródnak a fokozott faggyútermelés vagy az elhalt hámsejtek miatt. elzárja. A bőrfelszínre nyitott komedók fekete színűek a felszínükre tapadt szennyeződés, elhalt hámsejtek miatt. A zárt komedók fehér színűek.

2. Gyulladásos formák

2.1. Kezdetben a papulák még kicsik, de kiemelkednek a bőr felszínéből elváltozások, az észlelt pirosság és a feszítő fájdalom a follikulus gyulladására utal.
2.2. A pustulak már inkább vörös színűek és a közepükön egy feszülő, fehéres elváltozás látható.
2.3. A nodulusok nagy, fájdalmas a bőr felszínébe süllyedő bőrképletek, melyek a follikulusok mélyén és kiterjedt területen alakulnak ki.
2.4. A cysták már igen fájdalmas, mélyen ülő bőrtünetek, melyek maradandó hegek kialakulásához is vezethetnek.


 Akne felnőtt korban 2.kép

Akne általános kezelési stratégiájaAz az aknés kezelés a leghatékonyabb, amely egyszerre képes a faggyúmirigyek aktivitását csökkenteni - minimalizálva a follikularis elszarusodását -, és gátolni a Propionibacterium acnes elszaporodását –csökkentve ezzel a gyulladásos tüneteket is-. Ez az elv mind a kozmetikai, mind az orvosi kezelésekre vonatkozik.

1. Az akne kezelés minden esetben egyénre szabottan történik, ezért a kezelési stratégia kérdésekkel kezdődik:

- Milyen gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket (pl. orbáncfű tartalmú tabl., cseppek, tea) szed rendszeresen?
- Van-e tudomása valamilyen anyagcsere-, belgyógyászati, nőgyógyászati- vagy hormonális betegségedről? (pl. PCOS, IBS, IR, hiperprolaktémia, stb.)
- Milyen kozmetikumokat használ rendszeresen? Mivel és hogyan tisztítja arcbőrét?
- Tapasztalta-e már, hogy valamely környezeti, lelki, hormonális, egészségügyi változásra, vagy bizonyos ételek elfogyasztása után aktiválódtak aknés tünetei?
- Milyen akne kezelési megoldásokkal próbálkozott eddig?

2. Majd az arc, és egyéb problémás bőrterület feltérképezése, az akne súlyosságának meghatározása következik.

3. Az akne kezelési tervének felállításánál a szakember igyekszik figyelembe venni a vendég rendelkezésedre álló idejét és az anyagi lehetőségét is. Azonban tisztázni kell a vendéggel, hogy egy alkalmas professzionális kozmetikai akne kezeléstől vagy orvosi konzultációtól se várjon csodát, hangsúlyozni kell az akne kezelés komplex, többlépcsős folyamatát, melyben a páciensnek is aktív szerepe van. A szakember által ajánlott otthoni bőrápolási protokollt szigorúan be kell tartania a sikeres, a heg- és pigmentfolt mentes akne gyógyulásához.

 Akne felnőtt korban 3.kép

Az akne kozmetikai kezelési stratégiájaAz utóbbi néhány év technológia fejlődésének és az új hatóanyagainak felfedezésének köszönhetően jelentősen megváltozott az aknés bőr kozmetológiai ellátása. A bőr alapos tisztítására és előrkezelésére számos új antibakteriális hatóanyagú gél, tonik, enzimatikus peeling került az előtérbe, majd az előkezelés fő lépésének számító meleg gőzös felpuhítás mára elavulttá vált. Olyannyira, hogy a kozmetikai szakma meghatározó személyei e lépés elhagyására hívják fel a kozmetikusok figyelmét, hisz beigazolódott, a meleg gőz hatására a bőr felső hámrétege oly mértékben felpuhul, hogy a nyomkodás során alkalmazott mechanikai erőbehatásra igen könnyen megsérül. Így a felhám és az irha is maradandó károsodást szenvedhet, amelynek heges, pigmentfoltos nyomait évekig viselheti a vendég. A lobgátak átszakítása pedig a Propionbactériumok és a gyulladás tovaterjedését okozza. A gőzölés és az erős nyomkodás helyett a mélytisztításra is alkalmas enzimatikus peelingeket és különböző bőrpuhító pakolásokat javasol a kozmetikus szakma. A modern technológiával felszerelt kozmetikai szalonok sikeresen alkalmazzák az un. hydrodermabráziós, magas víznyomásos és/ vagy enyhe savas (BHA, AHA) bőrtisztítást, illetve a mikrodermabrázió is.

A többlépcsős kémiai hámlasztás, az adott készítménycsaládnak megfelelő protokoll szerint alkalmazva szintén alkalmas az elhalt felhámsejtek eltávolítására, így az aknes bőr előkezelésére és kezelésére is. A megfelelő savas pH-val rendelkező peelingek, tonikok nem csupán a bőrtisztításban játszanak szerepet, hanem szabályozva a faggyúmirigyek működését az akne megelőzésének és kezelésének is fontos elemei.

A fényterápiás eljárások (IPL, ELOS, lézer) szintén népszerű elemei lettek az utóbbi 10 évben az akne professzionális kezelésének, melyek hatékonysága, biztonságossága igen eltérő, ezért legyen körültekintő kiválasztásuk és alkalmazásuk során. A gyulladáscsökkentő, nyugtató, tápláló és hidratáló hatóanyagok bevitelének segítésére nagy biztonsággal alkalmazhatóak az ultrahang és elektroporátor készülékek. Míg a hagyományos VIO kezelés, más néven ózonkezelés baktériumölő és mély fertőtlenítő hatású kozmetikai kezelés kiválóan alkalmas a pattanásos bőr kezelésére, tág pórusú arcbőr, seborrhoeás bőr kezelésére.

Azt nyilván már maguk a páciensek is megtapasztalhatták, hogy az erős mechanikai nyomás-nyomkodás hatására a pattanások közötti un. lobgátak könnyen felszakadnak, mely kinyitja a kaput a Propionibacteriumok továbbterjedésének. Mindezeket csak elősegíthetjük, ha már otthon nekiesünk a pattanásainknak. No, de mi lehet akkor a megoldás?

Kozmetikus vagy?


Válassz professzionális készítményeket az akne kezeléséhez a KOZMETIKUS PLAZÁBÓL!


Az innovatív megoldásokA kozmetikai kezeléseknél azonban a szakember:

• Először is, alaposan kikérdez. Allergia, gyógyszerek, kezelés alatt állsz e, látott e már orvos,milyen kozmetikumokat használsz otthon, eddig milyen lépéseket tettél a javulásért, milyen munkahelyen dolgozol (egyes munkahelyi tényezők is aknéhoz vezetnek), stb.

• Azután diagnosztizál „feltérképezi” az arcod.

• A pontos diagnosztizálás után felállít egy kezelési tervet (érdemes hosszú távon gondolkodni és igénybe is venni ezeket a „kúrákat”, ugyanis egy alkalom nem képes csodákra.

• Alaposan letisztítja a bőröd arctejjel vagy szappan mentes arctisztító készítménnyel.

• Tonizálás után vagy kémiai (aha savas) vagy biológiai (enzimes) bőrradírt fog használni.

• Ezután jöhet a jó kis felpuhítás a jó meleg gőzben, vagy szoktak használni arctermofort is, ami tulajdonképpen egy fűthető maszk. A lényeg hogy a bőröd felpuhul, a pórusaid pedig kitágulnak.

• És már itt is tartunk, a sokak által rettegett nyomkodásnál. Sokan nem értik, hogy a kozmetikusuk miért használ olyan sokszor tűt. Az csinálja jól, aki inkább megnyitja a pattanás tetejét egy kicsit tűvel, így kisebb lesz a bőr roncsolódása. Valamint a zárt fejű mitesszerek is csak ezzel a módszerrel távolíthatók el, a legkisebb sérülés elkerülése érdekében.

• Kapsz utána egy alapos fertőtlenítést, sokan manapság már a vió nevezetű ketyerét alkalmazzák. Ez ha ha bőrhöz közelítjük, apró kisüléseket okoz, és közben ózon keletkezik. Az ózon a bőrön tovább „bomlik” O2 molekulára és egy darab oxigén atomra. Ez az oxigén atom az ún. naszcensz oxigén, ami prímán fertőtlenít.

• Jön még egy jó kis nyugtató, gyulladáscsökkentő valamint összehúzó pakolás. Ez lehet kettő vagy egy lépésben is.

• Végül az elengedhetetlen hidratálás a megfelelő hatóanyagokkal, hogy regenerálódhasson a meggyötört bőr.

Azt még fontos megemlíteni, hogy egymáshoz túl közel lévő pattanásokat mitesszereket nem lehet kinyomni. Miközben az egyiket nyomjuk, a másik lobgátja átszakad és a szövetek közé kerül a fertőzött váladék, ami nem túl szép dolgokat okoz. Aki otthon nyomkodott már, tudja milyen, mikor rosszabb az eredmény, mint az eredeti állapot volt.

Aknés bőr otthoni ápolása


Válassz megfelelő kozmetikumot a KEDVENC KRÉMEM webshopból ITT!
© 2010 szepsegbroker.hu | Akne felnőtt korban
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink