SZAKCIKKEK

A piszkos 12

A 12 leggyakoribb bőrirritáló anyag

2011. augusztus 09. 11:45
Szépség Bróker
Ismerje be! Tele van a konyhaszekrénye tisztítószerekkel - függetlenül attól, hogy szeret-e tisztítani vele vagy sem. Túláradnak a fiókjai a testápolási termékektől, pedig néhányuknak már rég lejárt a szavatossága. Sokunk túl elfoglalt ahhoz, hogy ellenőrizzen minden egyes terméket, vegyszert, összetevőt, ami bekerül a házba, vagy felkeni a testére. Szóval ne idegeskedjen, ha fogalma sincs arról, mik lehetnek azok a dolgok a lakásodban, amik a bőre irritációját okozzák.


A piszkos 12 1.kép
Hogy segítsük megoldani a rejtélyt, WebMB készített egy listát azokról a bűnösökről, amik a leghevesebb bőrreakciókat váltják ki. Olyan tüneteket okozhatnak, mint például a bőrpír, viszketés, vagy gyulladás. Egyeseknek egyéni allergiát okoz (un. kontakt dermatitiszt), amikor egy vegyi anyag irritáló hatást fejt ki a bőrre.

Hogyha megvannak az általános elkövetők, megteheti a szükséges óvintézkedéseket saját maga és otthona védelmében.

Itt a piszkos 12!
1. SzappanA túlzott kézmosás általi víz és szappan használata kiszárítja a természetes olajokban gazdag bőrt, és olyan benyomást kelt, mintha kézzel mosogattunk volna. Eleinte csak száraznak és repedezettnek tűnik a bőr, de ha nem orvosoljuk a dolgot, a bőrfelszín kisebesedhet és vérezhet is. A sima szappan és a víz áll a bőrirritáló lista élén, mondja Donald V. Belsito, MD, klinikai orvosprofesszor (University of Missouri, Kansas City). Ez különösen problémás a mai germofób (kényszeres) társadalomban, ahol az emberek úgy érzik, hogy tisztának kell lenniük. Egyéb hasonló irritációt okoznak a tusfürdők, a habfürdők, a pezsgőfürdős tabletták, golyócskák, ahajshamponok, hajbalzsamok és hajfestékek is.

2. Háztartási tisztítószerekA legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az ilyen vegyi szerek nem a bőrre vannak kitalálva, ezért is okozhatják annak gyakori irritációját. Ezek magában foglalják az általános tisztítószereket, mosogatószereket, mosószereket, ablak tisztítókat, bútor polírozókat, WC fertőtlenítőket és lefolyótisztítókat. Védőkesztyű viselése alkalmazásuk alatt feltétlenül szükséges!


A piszkos 12 2.kép

3. Öblítők és szövetszárító anyagokAz öblítők és szövetszárító anyagok viszkető, irritáló reakciókat okozhatnak. „Ezek miatt kialakuló bőrirritációt úgy fedezhetjük fel, hogy csak olyan helyeken láthatóak, ahol ruhával fedett a bőr. „ Mondja Amy Newburger, MD, magán bőrgyógyász Scarsdaleban, NY, a "Jól Kinézni Bármilyen Korban" írója és az AAD (Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia) szóvivője.

4. ÖltözködésA ruházat, különösképpen a durva szövetfélék, mint például a gyapjú problémás lehet azok számára, akik egy egyéni bőrbetegségben szenvednek, ún. atópiás dermatitiszben, amelynek leggyakoribb formája az ekcéma. Az AAD becslése szerint a gyermekek körében 10%-ról 20%-ra, a felnőttek körében 1%-ról 3%-ra nőtt az ekcéma előfordulása az utóbbi 10 évben.


5. HőségA forró időjárás, főleg a nyári hónapok alatt az izzadás miatt súlyosbodnak a bőrproblémák. Észrevehető bőrpír jelentkezhet az egyes területeken, például a hónaljban, a has ráncai alatt (úszógumik) és az ágyéknál is.


6. LatexSok ember szuper-érzékeny a latexra, mivel a természetes gumi megtalálható szinte mindenben, a kesztyűtől az óvszerig. Ezért is okozhat irritációt a melltartó pántja vagy a szoknya a gumipántja. Akik latex érzékenyek, azoknál a trópusi gyümölcsök is reakciókat válthatnak ki, mint például a banán vagy a kiwi!

A piszkos 12 3.kép

7. ParfümökA parfümallergiák hétköznapinak mondhatóak – mondja Newburger. Mivel kb. 5000 olyan parfüm létezik, amely különböző anyagkombinációkból tevődik össze, így igen nehéz kiselejtezni, hogy melyik is a bűnös elem. Néhány emberen bőrkiütéseket okozhat a csalánkivonat, egyesekre a vanília illata lehet hatással.

8. ArckrémekAz arcbőr a mély pórusai, vékony rétege miatt könnyen sérül, mondja Newburger. Ezért kell különösen odafigyelni, amikor használatuk hatására szúró vagy égető érzést tapasztalunk. Ilyenek például egyes ránckrémek, a magas alkoholtartalmú arctisztítók, vagy a bőrradírok is.

9. NövényekA borostyánnak, a tölgynek, és a szömörcének a mérge a leggyakoribb kiváltó oka az allergiás dermatilisznek az USA-ban. Mindegyik tartalmaz urushiolnak nevezett olajat, ami viszkető kiütést vált ki. Az enyhe reakció 5-12 napig tart, míg a hevesebbek 1 hónapnál is tovább. A legtöbb ember nem szándékosan teszi ki magát ezeknek az olajoknak, viszont meg kell tanulnunk felismerni őket.


10. ÉlelmiszerekAz ételallergiák kiütéses tüneteket okozhatnak, míg bizonyos ételek csupán érintésük is jelenthet problémát. Ha vágások és repedések fedezhetőek fel a kézen, akkor az a savas ételektől és a fűszerektől lehet. Egy kevésbé ismert jelenség, amikor a citromlé a napfénnyel együtt reakcióba lép, és súlyos, hólyagos égési sérüléseket okoz.

11. NikkelA nikkel gyakorta okoz allergiát. Megtalálható kosztüm díszeken, a karóra pántján, cipzáron és egyéb hétköznapi tárgyakon. Newburger szerint a súlyos allergiák reakcióba léphetnek egyes vitaminokkal, és azokkal a szerkezetekkel, amikkel a törött végtagokat rögzítik.


12. NapfényvédőkEnnek használata fontos, hogy védjük bőrünket a káros UVA és UVB sugárzástól, de egyes összetevői kiütést vagy allergiás reakciót válthatnak ki a napfény hatására. A leggyakoribb allergiás reakciók akkor lépnek fel, ha a napfényvédő PABA (parabén)-alapú tartósítószereket, vagy oxybenzont tartalmaz. Tehát meg kell találnunk a PABA és oxybenzon mentes alternatívákat, ha felfedezünk magunkon bármilyen allergiás tünetet.

Ajánlott ALLERGIA vizsgálatok:1. Bőrgyógyászati, epicután allergia vizsgálat
2. Ételallergia vizsgálat
3. Ételintolerancia kimutatása
4. Hajfesték allergia vizsgálat
5. Fogászati allergia vizsgálat, epicutan bőrteszt
© 2010 szepsegbroker.hu | A piszkos 12
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink