SZAKCIKKEK

Demodex - a hajhullást és aknét okozó atka

2011. január 05. 00:08
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
Egyes vizsgálatok szerint a hajhullás, a hajritkulás kialakulásáért az esetek 88%-ában egy bizonyos szőrtüsző atka, a demodex folliculorum tehető felelőssé.


demodex atka mikroszkópikus képe
demodex atka mikroszkópikus képe
A demodex egy apró, 0,1-0,4 milliméter hosszú, nyolclábú atka. A demodex fajok közül csak kettő élősködik az embereken:
a Demodex folliculorum (hajtüszőben)
és a Demodex brevis (faggyúmirigyben).


akár jelentős hajhullást is okozhat a demodex atkák elszaporodása
akár jelentős hajhullást is okozhat a demodex atkák elszaporodása

A hajhullás gyakori oka a demodex atkaA Demodex folliculorum beépül a hajtüszőkbe és elszívja a táplálékot, így a hajszálak elvékonyodnak és ritkuló, egészségtelen hajat, intenzív hajhullást és gyulladást okoz a környező szövetekben. A demodex atkák lábai ízeiben rengeteg baktériumot, vírust szállítanak, melyek elfertőzik a bőrt. Éles karmaikkal irritálhatják a fejbőr epithelium sejtjeit, melyek elburjánzva hámlást és korpát idéznek elő. Az elhalt atkák, illetve az élő egyedek mozgása és ürüléke irritálják a bőrt , viszketést, gyulladást, hámlást, korpát eredményezve.
Gyakran a gyulladt, ritkuló szempillájú szemhéjon is kimutathatók.
a szemhéjon megtelepedett demodex atkák
a szemhéjon megtelepedett demodex atkák

Akne, rosacea kialakulásában is szerepet játszikA Demodex brevis arcunk felszínén, a faggyúmirigyekben él, különösen az orr, és a szemhéj környékén, és a faggyúmirigyekben található fehérjékkel és zsírral táplálkozik. Az atkákkal eltömődött faggyúmirigyek begyulladnak és pattanások, kiütések ,pörsenések jelennek meg az arcbőrön.
A demodex szőrtüszőatkák testében él a Bacillus oleronius nevű baktérium. Egyes vélemények szerint e baktérium jelentős szerepet játszik az arcbőr rosacea gyulladásos gócainak kialakulásában. Vannak olyan vélemények is, miszerint a demodex fertőzés és a basalsejtes hámdaganat kialakulása között kapcsolatot feltételeznek.

Kozmetikumok túlzott használata, főleg a púderek eltömik a pórusokat, és a bennük levő elpusztult atkák és baktériumok gyulladásos, gennyes göböket eredményeznek. A páciensek erre rendszerint kenőcsöket, fedőkrémeket, esetleg púdert használnak, így egy önfenntartó folyamat miatt a demodex atkák okozta tünetek csak fokozódnak.
Ezért nagyon fontos a kezelések előtt alaposan letisztítani a bőrt még szappanos mosással is! Kozmetikai tisztítás után ilyen esetekben kerülni kell a zsíros krémekkel való masszázst.

rosacea kialakulását is okozhatják a Demodex brevis atkák
rosacea kialakulását is okozhatják a Demodex brevis atkák

Demodex atkák szaporodásaMindkét demodex faj jelenléte különösen erős károsodást okoz. A demodex teljes életciklusát a gazdaszervezeten élősködve tölti. Igen gyorsan szaporodik: egy alkalommal 12-14 petét rak le a hajtüszőkben, és a faggyúmirigyekben. Az atkák növekedése következtében a pórusok eltömődnek, és fertőzés alakul ki a környékükön. Teljesen kifejlődve az atkák elhagyják fészküket, párosodnak, és új tüszőben rakják le a petéiket, mely ciklus 14-28 nap között zajlik le. Napközben az atkák a tüszőkben maradva annak fehérjéit, táplálékait eszik, éjjelenként a fejbőrön párkereső útra kelnek, és intenzív mozgásukkal irritálják az idegvégződéseket, ami a fejbőrön viszkető érzést okoz.

Demodex terjedéseA demodex érintkezéssel terjed az egyik gazdaszervezetről a másikra. Aggodalomra azonban nincs okunk, mert a demodex atka csak nagyon lassan mozog, így ember és ember közötti közvetlen érintkezéssel ritkán szokott célba érni. Annál veszélyesebb az alvás időszaka, mert a párnánkra kerülve,-ha esetleg más is használja-van ideje vándorolni. Sűrűn cseréljünk párnahuzatot, a kezelések idején minden nap, és használjunk külön fésűt!

A demodex atkák eltávolítása igen nehézkes, kémiai vegyületekre ritkán reagál, bizonyos gyógynövény hatóanyag kúraszerű alkalmazásával már jóval pozitívabb tapasztalatokról számoltak be a demodex fertőzött páciensek. Fontos a kezelést a tünetek elmúlása után is legalább egy hónapig folytatni, hogy a petékből kikelő egyedeket is biztonsággal elpusztíthassuk. Ha a gyulladás, vagy a bakteriális elfertőződés dominál, antibiotikus kezelést szükséges alkalmazni.

Demodex szűrővizsgálatA demodex kimutatása mikroszkópos vizsgálattal kellő jártasságú, tapasztalt szakember számára könnyen megoldható.

A demodex viszgálat előtt 3 napig NE mosson hajat!

ENGEDMÉNYES demodex szűrési lehetőség Dr. Sólyom Katalin bőrgyógyász szakorvosunknál!© 2010 szepsegbroker.hu | Demodex - a hajhullást és aknét okozó atka
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink