SZAKCIKKEK

Hatékony kombinált kezelések a szem alatti táskák eltűntetésében

Az arc öregedési folyamata során az első jelek a szem körül mutatkoznak meg

2015. március 27. 15:05
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A szemhéjduzzanat esztétikai kezelésében a kombinált eljárásoké a jövő!


Hatékony kombinált kezelések a szem alatti táskák eltűntetésében 1.kép

Hogyan alakulnak ki a szem alatti táskák?A szemgolyók zsírpárnákba ágyazva a csontos szemüregben helyezkednek el és a szemhéjak védik őket a külső hatásoktól. A szemhéjak külső felszínét bőr, a belsőt pedig kötőhártya (conjuctiva), a közbülső réteget pedig izom és kötőszövet alkotja. Mivel a szemek körül található testünk legvékonyabb bőrrétege, a rugalmasságot adó kollagén rostok vesztése miatt kialakult ráncok is itt láthatók először az arc öregedésekor.
A szem körüli vékony bőr rugalmasságának csökkenése, megnyúlása, ill. elszíneződése részben genetikai adottságoktól, másrészt külső környezeti hatásoktól (napozás, dohányzás) és egyéb életmódbeli tényezőktől (kevés alvás, csökkent folyadékbevitel) függ.
Az első apróbb ráncok, szarkalábak a szem körül viszonylag korán már a 30-as éveink elején megjelenhetnek, de még csak akkor észrevehetőek, amikor mosolygunk. Az idő előre haladtával a felső és alsó szemhéj bőrének megnyúlásával bőrfölösleg alakul ki, a szemüreg zsírpárnáit támasztó kötőszöveti hártyák tónusvesztésével pedig a szem alatti zsírpárnák is előredomborodnak. A lefittyedt felső szemhéj és a szem alatti táskák szűkítik a szemrést, ami nem csak esztétikai problémát okoz. Ráadásul a külvilág felé úgy tűnhet, mintha az ilyen szemek gazdája állandóan szomorkodna, nem beszélve arról, hogy a ráncos, petyhüdt szemhéj nehezen sminkelhető. Mint ahogy az arcfiatalító trendeknél már láthattuk, a szemhéjduzzanat esztétikai kezelésében is a kombinált eljárásoké a jövő. Vegyük akkor sorra!
Hatékony kombinált kezelések a szem alatti táskák eltűntetésében 2.kép

Személyre szabott kombinált kezelések a szem alatti duzzanat eltüntetéséreRengeteg megoldás kínálkozik a szem alatti duzzanat és a sötét, mély árkok eltüntetésere a nem-invazív eljárásoktól egészen a műtéti megoldásokig (szemhéjplasztika). A tervezett kezelés személyre szabható és függ a probléma súlyosságától valamint a páciens igényétől is. A nem-invazív orvos-esztétikai beavatkozások előtt a helyileg alkalmazott készítményekkel kezdődhet a kezelés, ezek lehetnek szérumok, szem gélek vagy krémek. Használatukkal a szemhéjduzzanat pár óra múlva ugyan eltűnhet, de sajnos a hatásuk csak átmeneti jellegű, nem maradandó.

Az alsó szemhéjduzzanat megszüntetéséve számos orvos-esztétikai centrum dolgozott már ki megoldási leehetőségeket, azonban csakis a kombinált gépi és hatóanyagos megoldások hoztak tartós eredményeket.
Ezek közül kiemelkedik egy igazán kényeztető, de látványos megoldás, amely semmilyen fájdalommal vagy tűszúrással sem jár együtt, a kombinált non-invazív kezelési programot azonban érdemes kúraszerűen alkalmazni.
A töltőanyagok segíthetnek elrejteni a belső szemzugtól húzódó mély árkot, az eredmény azonnali, és több, mint egy évig is eltarthat. Ha csak a szem alatti plusz zsír, a „táska” a probléma akkor a kötőhártyán vagy szájon keresztüli műtétet javasolhatnak. Ez utóbbi szokatlannak tűnhet, de ez a leghatékonyabb módja a szem körüli zsír eltávolításának.
Ha a szemhéj bőre enyhén megereszkedett, akkor a szem alatti zsírszövetet az alsó szemhéjon át távolíthatják el a szemhéjplasztika során, majd a szemhéj felszínét triklórecetsavas (TCA) hámlasztással vagy széndioxid lézerrel újítják meg. A kötőhártyán keresztüli zsír eltávolítás és a bőrfelszínt megújító CO2 kezelés kombinációja azért előnyös, mert nem változtatja meg a szem alakját. Egy hónappal a műtét után gyakran javasolnak a szakemberek hialuronsav alapú töltőanyagot a szemárok hosszában, ami segít egy finom kontúrt kialakítani a szemhéjtól egészen az orcákig. Ha a szem alatti árok nagyon mély és az orcák tömöttek, vastagok, a zsírszövet áthelyezése javasolt a középső zsírpárnákból a szem alatti területre. A bőrfelszínt megújító abláziós kezelésekre a szemhéj bőre mind az 1,927 nm-es (pl. mélyhámlasztás CO2 lézerrel), mind pedig az 1,550 nm-es (pl. frakcionált CO2 lézerkezelés) hullámhosszra gyorsan reagál, így a krepp-papírszerű ráncosodás javulása gyakran már az első kezelés után tapasztalható. Néhány esetben, azoknál, akiknél összeráncolódik mosolygás közben a szem alatti bőr egy kisebb adag neurotoxin alkalmazása is csak akkor ajánlott, miután javult a bőr minősége és a volumen. Ellenkező esetben előfordulhat a szemhéj ektópiája (kifelé vagy befelé fordul a szemhéj) és a puffadtság súlyosbodása.
Hatékony kombinált kezelések a szem alatti táskák eltűntetésében 3.kép

Mit tehetünk az elszíneződött sötét szem körüli karikákkal?Az elszíneződött, sötét karikák a szem körül az esetek többségében genetikai okokra vezethető vissza, melyet a vékony bőr alatti erek kifejezettsége okoz. A probléma megoldására ez esetben is több eljárás kombinálása javasolt, ami helyileg alkalmazott készítményekből, lézeres és/vagy rádiófrekvenciás kezelésekből és megfelelően elhelyezett töltőanyagokból áll. Helyileg C-vitamin tartalmú szérummal vagy szem géllel világosítható a bőr, a ragyogását pedig fokozzák az A-vitamin (retinol) alapú készítmények. A fényvédelem nagyon fontos a szemkörnyék érzékeny bőrénél, ajánlatos SPF30-as fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt használni ezen a területen.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a frakcionált lézerkezelés, frakcionált-mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés (VIVACE) a rádiófrekvenciás kezelés (PELLEVE), mikrofókuszált ultrahang/ HIFU UTIMS, és más kozmetikai és orvos-esztétikai ( pl. BIOLIFTING) eljárással kombinálva látványosan csökkenti a szem alatti duzzanatot és feszesíti a szemhéj bőrét. A belső szemzugtól húzódó mély árkok megemelésére pedig kiválóak a töltőanyagok, melyek híg, gélszerű állaga, ideális sűrűsége és rugalmassága megkönnyíti a beadást, gyorsan „elhelyezkedik” és a töltőanyag „áttűnése” is ritkán fordul elő. Végezetül pedig minden páciensnek szüksége van az eredményt fenntartó napi rutinra. Akár egy jó hidratáló használata is tartóssá teheti a változásokat, a polihidroxisavakat tartalmazó készítmények pedig érzékeny bőrűek számára is jól tolerálhatók. Létezik egy olyan jól tolerálható szemkrém, ami növekedési faktorokat tartalmaz a kollagén stimulálására és koffeint az puffadtság átmeneti csökkentésére. Illetve megemlíthetjük a polifenolokat és rezveratrolt tartalmazó szemkrémeket is.
A fényvédelem, magától értetődően, kritikus pont. Egy fényvédős ápoló mindennapos használata elengedhetetlen!

Forrás: http://www.plasticsurgerypractice.com© 2010 szepsegbroker.hu | Hatékony kombinált kezelések a szem alatti táskák eltűntetésében
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink