SZAKCIKKEK

A drága ránctalanító szérumok lebuktak

Az angol tesztek kiderítették, hogy a legtöbb ránctalanító szérum hatása a vártnál csekélyebb

2010. június 13. 17:07
Sara V. Koeck - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható le, nem használható fel a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI.Törvény!)
Egy fogyasztói felmérés szerint szívesebben költünk fényvédőkre és hidratálókrémekre, mint drágább arc szérumokra. A Nemzetközi Anti-Ageing Szervezet (International Institute for Anti-Ageing (IIAA) tudósa is úgy gondolja, nem az a fontos, milyen elnevezés szerepel a termék címkéjén, hanem az, milyen hatóanyag van benne.


A drága ránctalanító szérumok lebuktak   1.kép

Szérumok vizsgálataDe mi is pontosan a szérum?
A definíció alapján szérum az a termék, ami a krémeknél folyékonyabb halmazállapotú, és gyorsabban szívódik be a bőrbe.
Egy 2010 májusában közzétett tanulmány 9 arc szérum hatását vizsgálta. A tanulmányban szerepeltek: Neutrogena Ageless; Intensives; Deep Wrinkle; a Burt’s Bees; Naturally; Ageless; Intensive Repairing; és a DermaSilk 5 Minutes Face Lift szérumai.
Majdnem mindegyik ránctalanító szérum csomagolásán az szerepelt, hogy 6 hét alatt csökkentik a finom ráncok és barázdák méretét.


Tracy Tamaris az IIAA igazgatója szerint, ez a tanulmány nagy hangsúlyt helyezett a krémek és szérumok közti különbségre. „Az emberek gyakran azt feltételezik, hogy a szérumok jobbak a krémeknél, mert drágábbak, pedig ez nem függ össze. Az a fontos, mit tartalmaz a termék, és mennyi aktív összetevő van benne. A ránctalanító szérumok hatása nagyban függ attól is, milyen felszívódást fokozó hatóanyag van benne, ha van egyáltalán. Tehát nem lehet általánosítani, és kijelenteni, hogy a ránctalanító szérumok jobbak, mint a hidratáló krémek.”
A vizsgálat összesen 79 középkorú nő bevonásával zajlott. 6 hétig ugyanazt a szérumot használták az egyik arc felükön. Nagy felbontású képeken elemezték a résztvevők arcát a szérum használata előtt, 20 perccel az első felvitel után, majd 6 hét folyamatos alkalmazást követően is. Egyértelműen kijelenthető, hogy a szérumok hatása a vártnál csekélyebb, és egyénenként változó volt. A vizsgálat során azt is megfigyelték, hogy amelyik ránctalanító szérum valóban csökkentette a ráncok méretét, annak címkéjén kevés „csoda összetevő” szerepelt.Jamie Hirsh a Consumer Reports Egészség rovatának társszerkesztője elmondta: „A fogyasztóknak az alapvető hidratálásra és fényvédelemre kéne koncentrálniuk. Ezzel késleltethetik a ráncok megjelenését. Ha mégis kipróbálják a ránctalanító termékeket, észre fogják venni, hogy minimális hatásuk van, ha van egyáltalán.”

A drága ránctalanító szérumok lebuktak   2.kép

Az összetevők fontosak„A szakorvosok által felírható, receptre kapható retinoid (A-vitamin származékok: (isotretinoin, acitretin, bexaroten) tartalmú termékek az egyetlenek, amik kiterjedt, precíz tanulmányok szerint is bizonyítottan visszafordítják a ráncképződést eredményező kollagén-pusztulást.” Hirsh szerint drámai javulást csak retinoiddal lehet elérni. DE! A retinoidok szisztémás alkalmazása esetén kettős fogamzás gátlást kell alkalmazni a fogamzó-képes korú nők körében (teratogén hatás!), valamint a napfényvédelemre kell különösen ügyelni, hisz pigmentfoltok kialakulásához is vezethetnek.

A drága ránctalanító szérumok lebuktak   3.kép
Ugyanakkor Tamaris hozzáteszi: a kozmetikai ipar is használja A-vitamint, ami ugyanolyan ránctalanító hatással bír, mint a receptre kapható készítményekben található formula. Az A-vitamin (retinoid) más formái is (pl. az pro-vitaminja: béta-karotin) lehetnek ugyanolyan hatásosak, ha megfelelő formulában (gyártási technológia, készítmény beviteli módja) és koncentrációban alkalmazzák őket.

Tamaris véleménye szerint néhány nagy cég félrevezeti a vásárlókat a reklámszövegekkel, így sok fogyasztónak irreális elvárásai lesznek a termékekkel szemben. Üzenete a ránctalanító szérumot vásárlók számára: „Ne dőljön be a hamis reklámnak, hallgasson a tudományos eredményekre, és nézze az összetevőket!”

Figyelem!: a retinoid tartalmú készítmények használata nyáron fokozott fényvédelmet igényel- lásd előbb!. A hatékony védelem érdekében Tamaris antioxidáns vitaminok és cink vagy titánium-dioxid kombinációját tartalmazó fényvédőket javasolja.


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | A drága ránctalanító szérumok lebuktak
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink