SZAKCIKKEK

Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés

Zsírfeltöltés, zsírátültetés

2012. szeptember 26. 21:35
Gulyás Gabriella Anna
A lipofilling (zsírátültetés vagy zsírfeltöltés) egy jól ismert minimál invazív sebészeti beavatkozás az esztétikai és helyreállító plasztikai sebészetben, melynek során a leszívott saját zsír egy részét megfelelő előkészítés után a tervezett helyre ültetik át.


Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés 1.kép

Lipofilling/ zsírátültetés/ zsírfeltöltésA zsírfeltöltés csak a helyi és körülírt lágyrész hiányok, ill. felszíni egyenetlenségek korrekciójára alkalmas. Ez bárhol előfordulhat a testen, de a zsírfeltöltést leggyakrabban az arc, ajak, comb, mell és a kézhát fiatalítására használják. A lipofilling eljárás altatásban vagy helyi érzéstelenítésben is elvégezhető. Az anesztézia típusa függ a beteg általános állapotától, esetleges betegségeitől, valamint a kezelendő terület nagyságától.
1893-ban történt az első zsírátültetés, majd a 1980-as évek elején vált biztonságossá és egyre népszerűbbé a zsírleszívás. Napjainkra a zsírfeltöltés rohamos terjedése a plasztikai sebészet technikai és tudományos fejlődésének tulajdonítható.

Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés 2.kép

Az eljárás menete három fontos lépésben1. Zsírleszívás

Saját zsír átültetéshez a zsírsejteket nagyon óvatosan távolítják el, hogy minél kevesebb zsírsejt sérüljön. A sejtroncsolódás elkerülése érdekében nem alkalmazható sem ultrahangos sem más vibrációs energia a zsírleszíváshoz.

2. Tisztítás

A leszívott zsírsejt szuszpenziót megfelelő szeparálással szétválogatják, az átültetésre alkalmas sejteket elkülönítik a sérült és túlérett zsírsejtektől. A kinyert zsírsejteket 3 percig centrifugálják 3000 rpm-en, ez a tudományos beszámolókban is ajánlott és elfogadott standard. Centrifugálás után három réteg kerül a fecskendőbe, az első réteg a kivont zsír, a második a koncentrált sejtállomány, az alsó harmadik réteg pedig a sejttörmelékeket tartalmazó anyag. Csak a középső réteget használják átültetéshez.

3. Zsírfeltöltés

Az utolsó lépés a tényleges lipofilling eljárás. A centrifugált zsírszövetet speciális fecskendők segítségével, apró (1-2 mm) nyílásokon át beinjektálják a kiválasztott területre.

Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés 3.kép

A lipofilling alkalmazási területei:Ráncfeltöltés - nasolabialis-, két szemöldök közötti-, homlokráncokra, arcvolumen pótlásra, ajakvastagításra

Volumenpótlásmellnagyobbítás, fenéknagyobbítás, vádli formálás, nagyajak korrekció

Bőrfiatalítás – arc, kézhát

Természetesen, mint a legtöbb műtét a lipofilling is kombinálható egyéb plasztikai beavatkozással.

A zsírfeltöltés nem alkalmas a soványság kezelésére, de jól használható a helyi szépséghibák korrekciójára.

Zsír őssejtek szerepe az átültetésnélKutatások igazolták, hogy a zsírszövet nagy számban tartalmaz ún. zsír őssejteket, amiknek kiemelkedő szerepe van a zsírfeltöltés késői, jó eredményében. A zsírszövetben található legnagyobb mennyiségben és legkönnyebben kinyerhető formában az őssejt, melynek mennyisége lényegesen több, mint a csontvelőben levő őssejteké. A saját felnőttkori őssejtekkel dúsított zsírátültetés lényege, hogy az átültetésre alkalmas zsírsejtek közül a felnőttkori őssejteket egy speciális berendezés segítségével kiszűrik, majd az így nyert anyagból őssejtkoncentrátumot készítenek. Ezt a koncentrátumot a saját zsírsejtek közé keverve használják fel az átültetés során. Az őssejtek az átültetés után spontán átalakulásra képesek és az új környezetnek megfelelő szövetekké alakulnak.

Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés 4.kép

A zsír őssejtek immunkompatibilitásaEzek a zsír őssejtek saját sejtek, így biokompatibilisek. Nem alakul ki allergia, idegentest reakció, ellenanyag termelődés, kilökődés és nem fordulhat elő kórokozó ( baktérium, vírus, gomba ) fertőzés.
Az őssejtek segítik az új kapillárisok benövését az átültetett zsírsejtek közé és az új környezetüknek megfelelő szövetekké képesek átalakulni, ezzel pótolva az átültetés során elhalt sejtek egy részét. Több hónappal a zsírfeltöltés után, az őssejtek késői hatásának eredményeként a kezelt terület bőrének minősége szemmel láthatóan javul, a bőrfelszín egyenletesebbé válik és megfiatalodik. Ez az arcon és a kézháton látható legjobban.

mellnagyobbítás saját zsírral/ Dr. Szemery Balázs
mellnagyobbítás saját zsírral/ Dr. Szemery Balázs
A sajátzsírral végzett zsírfeltöltés hasonlóan tartós eredményt biztosít, mint a nem felszívódó töltőanyagok. A testformálás és a bőrfiatalítás együttes eredményeként a zsírfeltöltés egy nagyon látványos és hosszútávon is hatékony fiatalító eljárás. A zsírfeltöltés helyettesítheti a felszívódó töltőanyagokat is.

Lipofilling eljárást végző plasztikai sebészeink:

Dr. Szemerey Balázs István
Dr. Gill Endre
Dr. Bulyovszky István
Dr. Marosvölgyi Péter

Forrás: http://content.yudu.com/A1xja1/PrimeJuly2012/resources/16.htm; http://www.lipofilling.com/en/Home; http://www.lnespa.hu/cikk/alakformalas-zsirfeltoltessel/156

SzépségBróker kommentje:
mind a hazai, mind a nemzetközi tapasztalatok pozitív iránya ellenére az eredmények még nem mutatnak szignifikanciát, hisz a zsírfeltöltés tartóssága jelentősen eltér az érett zsírsejtek és a fiatal/ őszsírsejtek elkülönítéséhez alkalmazott berendezés és technikai eljárások különbségei miatt. Standardizáld eljárás ezidáig még nem létezik. A szakemberek vitájának egyik pontja, hogy az érett zsírsejtek átültesével (amely elkerülhetetlen a legtöbb esetben) bizonyos mértékű mikrokalcifikációval kell számolni, valamint néhány esetben igen gyors az átültetett zsírmennyiség felszívódása, illetve a felszívódás mértéke nem mindig szimmetrikus a két testfélen ...De arról sem lenne szabad elfeledkeznünk, hogy ez az eljárás 2 beavatkozást is jelent (zsírleszívás és zsírfeltöltés) a maguk rizikójával együtt. A választás, a döntés lehetősége még mindig az Ön kezében van!© 2010 szepsegbroker.hu | Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

1. laszlo   November 13, 2012
Üdvözlet.
Érdeklődnék, hogy a lipofilling eljárást valóban lehet a homlokráncok esetében is alkalmazni? Mert itt a " Lipofilling vagy mi is az a zsírátültetés " szakcikkben ez szerepelt. Nekem mást mondott egy ilyen beavatkozást is végző orvos.
Köszi szépen.
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink