SZAKCIKKEK

Hajátültetés manuálisan vagy robottal?

Mit tud az ARTAS robot?

2014. szeptember 01. 11:37
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
Különböző sebészeti műtéteknél már régóta alkalmaznak robotokat. A Restoration Robotics Inc. fejlesztette ARTAS robotrendszert 2012 óta használják hajbeültetéseknél.


Hajátültetés manuálisan vagy robottal? 1.kép

Mit tud az ARTAS robot?Az FDA (Food and Drug Administration) meghatározása szerint a hajátültető robot egy olyan számítógép vezérelt hajvételi rendszer, amely képes beazonosítani és kiemelni a hajtüsző graftokat a fejbőrből. Az ARTAS hajátültető robot a hajvétel nagy precizitást igénylő munkafolyamatát végzi automatikusan. A hajbeültetés során a plasztikai sebész kijelöli a beültetési területet a páciens fejbőrén, a hajátültető robot pedig egy szoftver segítségével a területről készített fotókat digitálisan rögzíti, majd 3D modellé alakítja. E modell segítségével a sebész beállíthatja a hajkiemelő nyílások irányát, sűrűségét, dőlésszögét és elhelyezkedését a legoptimálisabb eredmény érdekében. A képvezérelt mintavételi technikának köszönhetően a hajtüszők sérülési aránya minimális. Az ARTAS hajátültető robot nagyjából 1500 nyílást képes készíteni a fejbőrön óránként, összehasonlításként megjegyezzük, hogy a gyakorlott sebész manuális technikával ennél jóval többet, 2500-3000 nyílást, vagyis a robot jóval lassúbb. A robot hátránya még, hogy csak sötét színű (barna, fekete) haj esetén alkalmazható.
z ARTAS hajátültető robot a hajvétel nagy precizitást igénylő munkafolyamatát végzi
z ARTAS hajátültető robot a hajvétel nagy precizitást igénylő munkafolyamatát végzi

Mi történik a hajkivétel után?A hajátültető robot vezérelt graftok kivágása után a befogadó nyílások elkészítését és a graftok beültetését már nem a robot végzi, hanem a sebész manuálisan. A jövőben tervezik ennek a munkafolyamatnak a helyettesítését is robot technikával, így a hajbeültetés már valóban teljesen automatikus lesz.


A hajátültető robot előnyeiA FUE (hajtüsző graftok kiemelése angolul) terjedésével megnövekedett a páciensek igénye az ún. minimal invazív (kis beavatkozást igénylő) eljárások iránt. Az ilyen beavatkozások előnye, hogy nincsenek látható hegek, kevesebb fájdalommal jár maga a műtét és gyorsabb a gyógyulási idő. A hajátültető műtéteknél az egyik legprecízebb és leghosszabb munkafolyamat a graftok kiemelése. A robot ezt a munkafolyamatot végzi jó minőségű egységek kimetszésével, vagyis a sebész munkáját könnyíti meg jelentősen.
James A. Harris a Science Center of Colorado orvosigazgatója 7 éve használja az ARTAS hajátültető rendszert a hajtüsző egység graftok (FUE) kiemelésére. Harris egyértelmű előnyként a páciensek kisebb fájdalmát, a kiszámíthatóbb eredményeket és a gyorsabb gyógyulást említi.
A robot vezérelt innovatív technológia sem jelent azonban teljes megoldást a hajpótlásra, azt majd csak a hajklónozás tudja orvosolni hatékonyan.

Az ARTAS hajátültető rendszer várhatóan 2014 őszétől lesz elérhető.


Forrás:https://www.prime-journal.com/robotic-surgery-revolutionises-the-treatment-of-hair-loss/, http://www.bernsteinmedical.com
© 2010 szepsegbroker.hu | Hajátültetés manuálisan vagy robottal?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink