SZAKCIKKEK

DOHÁNYZÁS: ősz haj, ráncos arcbőr, fogvesztés és rövid élet

A dohányzás öregíti a bőrt és az egész szervezetet

2013. március 10. 09:45
Gulyás Gabriella Anna; Dr. Szabó Judit Anna
Dohányzás következtében a bőrt felépítő sejtek hiányos tápanyagellátása miatt a degenerációs folyamatok felgyorsulnak Korábban jelennek meg a ráncok, az arcbőr gyulladt, fakó és megereszkedett lesz, a haj korábban őszül, majd hullani kezd, a fogíny problémák megjelenésével fogvesztés is előfordulhat, valamint megháromszorozza az idő előtti halálozás esélyét.


A dohányzás öregíti a bőrt.
A dohányzás öregíti a bőrt.

A dohányzás öregíti a bőrtDr. Bahman Guyuron amerikai plasztikai sebész kutatásában, amiben 186 egypetéjű ikerpárt vizsgált, arra volt kíváncsi, hogy az ikrek egyformán öregszenek-e. A vizsgálat eredménye szerint, néhány tényezőnek köszönhetően, az öregedés folyamata nem azonos náluk. Különösen akkor volt szembetűnő az eltérés, amikor az ikerpár egyik fele dohányzott, a másik viszont nem. A vizsgálatban résztvevőkről fényképet is készített, melyen jól látszottak a dohányzás számlájára írható változások, mint a mély homlok vonalak, a szem alatti táskák és a száj körüli ráncok.
Ha hiányos a bőrt felépítő sejtek tápanyagellátása, a degenerációs folyamatok, mint például az öregségi foltok megjelenése, ráncok, szürkés, megereszkedett bőr, korábban jelentkeznek, mint általában. A toxinok fokozatosan felhalmozódnak a bőrben, mivel a máj nehezen szűri ki a vérből az olyan méreganyagokat, mint a nikotin, a cianidok, a formaldehid és a kátrány. A vér nikotin szintje szintén elősegíti a mátrix metalloproteináz enzimek (MMP-k) képződését, ami jelentősen lassítja a sejtek megújulását és felgyorsítja a kollagén lebomlását.
A hajszálerek beszűkülése, esetleges elzáródása, akadályozza a salakanyagok elszállítását, ezért a dohányzó nők között nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyulladásos bőrbetegségek és a cellulit.
A cigarettázók bőre sokkal lassabban regenerálódik. A dohányzás hatására idő előtt rögzülnek a száj körüli függőleges ráncok, amelyeket krémekkel vagy más konzervatív kozmetikai kezeléssel eltüntetni már nem lehet. A megvastagodott szaruréteg az arcbőrön nehezebbé teszi a kozmetikai szerek felszívódását is. A végeredmény fakó, ráncos, tág pórusú, vastag bőr. A nikotin sárgásra színezi a fogakat, és az elszíneződött fogsor ápolatlan benyomást kelt.

A dohányzás károsan hat a fejbőrre.
A dohányzás károsan hat a fejbőrre.

A dohányzás és a hajhullás összefügghetA Dermatology szaklapban megjelent tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a dohányfüst bőrre gyakorolt, a ráncok kialakulásában szerepet játszó pusztító hatásával már régóta tisztában vagyunk, azonban a korai kopaszodás és a dohányzás közötti összefüggést csak mostanában kezdték el igazán kutatni.
A dohányzás, azon kívül, hogy számos megbetegedést okoz, károsan hat a fejbőrre is. Felgyorsítja a bőr szöveteinek korai öregedését, és olyan mérgező anyagokat juttat a szervezetbe, mint a szén-monoxid és a kadmium. A szervezet öregedésével a hajtüszők is öregszenek. Az öregedés következtében a fejbőrön csökken a faggyúmirigy kiválasztás, kevesebb zsír termelődik, amitől a haj és a fejbőr szárazzá válik. A szervezetben hiánytünetek léphetnek fel, ennek következtében lelassul a hajszálak növekedése, átmérőjük egyenetlenné válik, a haj elvékonyodik, ritkul, majd hullani kezd.
Angliában nemrég kimutatták, hogy a dohányosok haja minden korosztályban négyszer nagyobb valószínűséggel őszül, mint a nem dohányosoké.

A cigarettázók között gyakori a fogvesztés.
A cigarettázók között gyakori a fogvesztés.

A dohányzás hatása a fogak állapotáraA Journal of the American Dental Association című folyóiratban közölt tanulmány 1106 menopauza után lévő, dohányzó nő adatait elemezve, arra a megállapításra jutott, hogy a menopauza után lévő nőknél a fogvesztéssel járó állapototok sokkal súlyosabbak, mint az azonos korú, dohányzó férfiaknál.
A vizsgálat szerint az erős dohányos nők – napi egy doboz cigaretta hosszú éveken át - több mint hatszor nagyobb eséllyel vesztették el a fogaikat periodontális betegség (ínygyulladás, fogágygyulladás, fogágysorvadás) miatt, mint azon társaik, akik sohasem gyújtottak rá. A vizsgálatban résztvevők átfogó szájvizsgálaton estek át, majd kérdőívben adtak számot dohányzási szokásaikról és a fogvesztésük körülményeiről.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a dohányfüstben lévő vegyi anyagok kedvezhetnek a nyál antioxidáns hatását gyengítő baktériumoknak. A periodontális betegség okozta fogvesztés gyakori jelenség a menopauza után lévő nőknél és súlyosan érinti táplálkozásukat, külsejüket és életminőségüket.

A jó hír az, hogy a dohányzásról való leszokás eredményét már 6 hét elteltével láthatjuk az arcbőrön. Az oxigén ellátás javulásával visszatér a normális, egészséges arcszín, a bőr szerkezete és állaga szemmel láthatóan is javul. Minél hamarabb abbahagyja a dohányzást, annál hamarabb kaphatja vissza bőre egészségét és szépségét.
DOHÁNYZÁS: ősz haj, ráncos arcbőr, fogvesztés és rövid élet 4.kép

A dohányzás megháromszorozza a halálozás esélyétDr. Prabhat Jha, a torontói Center for Global Health Research kutatója által vezetett vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a dohányzás megháromszorozta a halálozás rizikóját a 7 éves követési idő alatt.

Analízisük eredményei szerint egy dohányoshoz képest kétszer nagyobb eséllyel él 80 évig az, aki soha nem dohányzott. A nem dohányzókkal összehasonlítva, a dohányzás a nők életét 11, a férfiakét 12 évvel rövidítheti meg.
A másik, Dr. Michael Thunb által vezetett tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a dohányzás a nőket ugyanolyan mértékben veszélyezteti, mint a férfiakat. A tüdőcarcinoma, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedés (COPD), az ischemiás szívbetegség, bármely típusú stroke, és a bármely okból bekövetkező halálozás relatív rizikója ma már mindkét nem esetében megegyezik.

Megnyugtató hír, hogy a leszokás akár évekkel meghosszabbíthatja a dohányzók életét!

Forrás: Health.com , medicalonline.hu, www.drportal.hu© 2010 szepsegbroker.hu | DOHÁNYZÁS: ősz haj, ráncos arcbőr, fogvesztés és rövid élet
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink