SZAKCIKKEK

Drakula / PRP terápia hajhullás és kopaszodás ellen?

Új lehetőség a hajvesztés megállítására

2014. február 12. 11:38
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A „Drakula terápia” néven ismertté vált PRP kezelés a hajhullás megállítására, a kopaszság kezelésére is alkalmas lehet


Drakula / PRP terápia hajhullás és kopaszodás ellen? 1.kép

A haj az életerő forrásaA haj kultúrtörténetében a haj elvesztésének mindig valami baljós jelentése volt, gyász, vezeklés vagy megszégyenülés. A kopaszság a valamitől való megfosztottságot jelentette, jól példázza ezt Sámson története, akit Delila a hajával együtt megfosztott mágikus erejétől is. A haj szimbolikus jelentéséről tesz említést Hermann Imre pszichoanalitikus is, aki úgy vélte, hogy a hajhoz való viszonyunk kapcsolati kötődéseinkről szól. Számos kultúrában tiltották a haj levágását, mert úgy vélték, hogy a hajban életerő van, s az elvesztésével viselőjének ereje is eltűnik, az indiánok például az emberi skalptól a megölt ember életerejét akarták megszerezni. Világszerte elterjedt babona volt, hogy aki emberi hajnak jut birtokába, érvényesíteni tudja az akaratát annak tulajdonosán, például, ha a szerelmes lány pogácsába süti a haját, és azt megeteti a kiválasztott férfival, az rögtön szerelemes lesz belé. Az írek ősi szokása szerint, ha egy férfi feleségül akart venni egy nőt, akkor egy emberi hajból font karperecet ajándékozott neki. A karperec elfogadása a férfi jelképes elfogadása is volt. Egyszóval a hajunkra nagyon nagy szükségünk van több szempontból is.

Drakula / PRP terápia hajhullás és kopaszodás ellen? 2.kép

A hajhullás és kopaszodás oka és kezelésükA hajvesztésében többnyire hormonális és genetikai faktorok játszanak szerepet, ám a férfi hajhullás pontos mechanizmusa még ma sem teljesen tisztázott. A hajhullásban, kopaszodásban szerepet kap még a stressz, a szorongás, valamilyen gyulladásos betegség, műtét vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás is. A rossz minőségű vagy nem megfelelő hajápolás, illetve különböző külső környezeti tényezők szintén befolyásolhatják a hajvesztést. Nagyjából a 70. életévtől bekövetkezik a hajhagymák folyamatos pusztulása és ez mindenképpen több-kevesebb hajhullással jár. Naponta 100- 150 szál haj kihullása még természetes folyamat. Amennyiben ennél több hajszál hullik ki, akkor valószínű, hogy annak hátterében valamilyen rendellenesség áll, amelyet nem árt minél előbb kezelni, hiszen egyes folyamatok lassíthatóak, vagy akár meg is állíthatóak.
A hajhullás kezelésére számos lehetőség adott, a tudomány nagy figyelmet fordít jelenleg is a kopaszodás megállításának, a hajnövekedés serkentésének kutatásaira. A férfias típusú, vagy öröklött hajhullás estében a hajszeszek nem bizonyultak elég hatékonynak, a hajhullás folyamata azonban néhány esetben lassítható. Az androgén alopéciát (férfias típusú hajhullás nőknél) okozó „miniatűrizáció”, több növekedési cikluson keresztül zajlik és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával jár. Az ilyen típusú hajhullást különböző orális és helyileg alkalmazott hatóanyaggal kezelik jelenleg is, az eredmények változatosak.

Néhány hatóanyag a hajhullás kezelésében:
Minoxidil 5% erős DHT (dihidrotesztoszteron) blokkoló, mely megakadályozza, hogy a DHT hormon kifejtse hatását a hajhagymákban és a kopaszodás kialakuljon. Nők is használhatják.
A Finasteride az egyetlen az FDA által hajhullás kezelésére engedélyezett szájon át szedhető gyógyszer. A finasteride jelentős DHT szint csökkenést eredményez a vérben és a fejbőrben. A fejtetői kopaszodás lassulásában, a homloki területen általában hatástalan. Bizonyos esetekben azonban megállíthatja a hajhullást és kismértékű növekedést idézhet elő. Ha szedését abbahagyják, az eredeti állapot visszatér.

A PRP terápia hatékonynak bizonyult a hajhullás kezelésébenA vérlemezkék revitalizáló hatása jól ismert már 1970 óta és alkalmazták is különböző speciális területeken, mint például a plasztikai sebészet, reumatológia, fogászat és ortopédia. A terápiával kapcsolatos tolerancia kiváló, komolyabb mellékhatást a mai napig nem figyeltek meg. A koncentrált vérplazma bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást és a szöveti regenerációt, így megfelelő választás lehet a hajhelyreállító sebészetben is.

Drakula / PRP terápia hajhullás és kopaszodás ellen? 3.kép

Hogyan működik a PRP terápia a hajhelyreállításban?Az emberi vért vörös és fehérvérsejtek valamint vérplazma alkotja. Az alakos elemek (vörös és fehérvérsejtek) között találjuk az ún. vérlemezkéket, amelyek a véralvadás folyamatában fontos szerepet kapnak.
A vérlemezkékben gazdag koncentrált vérplazma (angolul PRP) a normál keringő vérben található vérlemezkeszám nagyjából ötszörös mennyiségét tartalmazza. Emellett tartalmaz még növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is. A PRP kinyeréséhez a páciens vérét centrifugálják, így lehet elválasztani a sejtes elemeket a folyékony részektől. A leülepedett sejtes anyag a PRP, amelyet fecskendőben lehet eljuttatni a kiválasztott területre.

Drakula / PRP terápia hajhullás és kopaszodás ellen? 4.kép
Az előkészített PRP beadása a bőr-, illetve a bőralatti kötőszövet területeibe sorozatos injekciós szúrásokkal történik. A beavatkozáshoz igen vékony, erre a célra kialakított tűt használnak. A tű vékonysága, illetve a helyileg alkalmazott érzéstelenítő kenőcs miatt a tűszúrások csak igen csekély fájdalmat okozhatnak, néhány érzékenyebb részen kisebb fájdalommal járhatnak.
A beadott autológ vérlemezke állomány a beadás területén felbomlik, a növekedési faktorok pedig beindítják azokat a természetes folyamatokat, melyek végeredményeként a bőr- és a bőralatti kötőszöveti sejtek megújulnak. A PRP stimulálja a hajtüszők őssejtjeit (dermális papilla) segíti a hajnövekedést így visszafordítja az androgén alopéciában észlelhető haj miniatűrizációt (elvékonyodást) és gátolja a hajhullást.
A kezelést követő 12 hét után hajnövekedés elindul, illetve a meglévő hajszálak megvastagodnak és még az eredeti színűk is visszatérhet. A végső eredmény a kezelést követően 9 hónappal alakul ki.

Ez a módszer nem helyettesíti a hajbeültetést, de hasznos lehet, hogy késleltesse az ilyen típusú beavatkozásokat. A jövőben több tudományos bizonyíték szükséges annak érdekében, hogy a PRP terápia hatékonyságát megerősítsék a hajhelyreállítás területén fogalmaz Gilbert Amgar és Pierre Bouhanna a PRIME magazin cikkében.


Forrás: www.webbeteg.hu, www.prime-journal.com
Képek forrása: Pinterest
© 2010 szepsegbroker.hu | Drakula / PRP terápia hajhullás és kopaszodás ellen?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink