SZAKCIKKEK

A hajátültetés új forrása a férfiláb

A férfi hajvonal kialakításához finomabb szálakra van szükség, amelyekhez a lábak szolgáltathatnak tökéletes forrásul.

2013. február 19. 14:35
Gulyás Gabriella Anna
Az Archives of Dermatology című lap februári számában, Dr. Sanusi Umar (Kaliforniai Egyetem) véleménye szerint a finomabb, vékonyabb szőrszálak, amik a lábszáron találhatók ideális haj graftokként szolgálhatnak a hajvonal helyreállításához.


A férfiak eltérő módon kopaszodnak
A férfiak eltérő módon kopaszodnak

Hagyományos hajátültetési eljárás kopaszodás eseténDr. Umar szerint a hagyományos hajátültetéssel két probléma van. Az általánosan alkalmazott transzplantációnál a fej hátsó részének közepéről veszik a hajszálakat, amik a legvékonyabb szálak az egész fejen, az innen vett hajszálak átültetésével kissé durva és természetellenes hatást kapnak.
A másik probléma, hogy a kopaszodás vagy ritkulás mértéke személyenként eltérő, hullhat a haja valakinek közepes mértékben, de a kopaszság lehet igen előrehaladott állapotú is. A hagyományos hajátültetési eljárás csak igen csekély mértékben tud segíteni egy olyan embernél, aki hajának nagy részét elvesztette, így nem rendelkezik forrással az átültetéshez.
Sok olyan elavult kezelés létezik Dr. Umar szerint, aminek olyan hatása van, mintha a hajszálakat „bedugdosták” volna a fejbőrbe. Gyakran hosszú ideig sebhelyek látszanak a fejtetőn és a tarkón lévő - későbbiekben még felhasználható - hajszálak száma is jelentősen csökken.

Hajátültetés új forrása a láb
Hajátültetés új forrása a láb

Fejlett hajátültetés Dr. Umar U-graft módszereA megoldást keresve Dr. Umar körülbelül hét évvel ezelőtt fedezte fel a „fejlett hajátültetést” vagy az „U-graft módszert”.
Alapvetően a technika magában foglalja a szőrszálak felderítését minden testtájról, figyelembe véve, hogy nem minden páciens ugyanolyan mértékben szőrös. A szakállból, mellkasról és a lábról vett testszőrzet valamint a fejről vett néhány vékonyabb hajszál kombinálásával akár 20000-30000 szőrszálhoz is juthatunk. Ezzel a módszerrel jól kezelhető az igen előrehaladott kopaszodás is.

A Dr. Umar által közzétett vizsgálatok azt mutatták, hogy a homlok természetes hajvonalának helyreállításához a lábról és a nyakszirtről vett szőrszálak a lehető legideálisabbak és legtermészetesebbek az eredmény szempontjából.
Az első kísérletben kizárólag a lábról szerzett hajhagymákkal alakították újra a páciens eredeti hajvonalát, míg a másik esetben a szőrszálakat vegyítették hajszálakkal is, a finomabb hatás érdekében. Mindkét beavatkozás dús és lágy megjelenésű hajvonalat eredményezett, kilenc hónapon belül. A beültetett szálak 75-80 %-a növekedni kezdett az új helyén, és három-négy évet követően mindkét páciens csupán csekély hajveszteséget tapasztalt az érintett területen.

Türelem új hajszálat teremAz ilyesfajta procedúrák iránt érdeklődő férfiaknak rendkívül türelmesnek kell lenniük, és nem árt, ha felkészülnek a hatalmas számlára. A beavatkozásokat általában két részre osztják, mindkettő három-öt napot vesz igénybe, és ezeket osztják el egy évre. Átlagosan 7 és 10 dollár közé esik egy szőrtüsző graft ára (minden szőrtüsző 1-4 szálat tartalmaz), így a számlán biztos, hogy ezres nagyságrendű végösszegre számíthatunk, amit azonban a siker érdekében sokan vállalnak.


Vélemények és kétségekA hajátültetést végző szakemberek véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Dr. Malcolm Roth, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke és az Albany Medical Center plasztikai sebészeti részlegének vezetője, üdvözölte az innovációt, mint egy példát arra, hogyan fejlődnek folyamatosan az új eljárások és vezetnek még természetesebb végeredményhez a szépészeti beavatkozások terén.

Ezzel szemben Dr. Barry DiBernardo, egy montclair-i magánorvos szerint a beavatkozás felvet néhány kérdést és problémát. Véleménye szerint donorként használni más testrészeket egyáltalán nem újdonság. Már hosszú ideje foglalkoztatja a szakembereket ez a lehetőség, hiszen nekik is az a céljuk, mint a pácienseknek, vagyis a minél természetesebb hatás elérése, ami leginkább hasonlít az eredeti állapothoz. De a testszőrzet különböző vastagságú lehet, meglehet, hogy göndörebb, mint az eredeti hajszálak. Ezek az eredmények megfelelőnek tűnnek, de a módszer felveti a lehetőséget, hogy a szálak nem egyeznek.
A másik kérdés, hogy marad-e hátra heg vagy csak kisebb sebek a szőrszálak begyűjtését követően. Dr. DiBernardo szerint a láb bizonyosan nem gyógyul olyan mértékben, mint a fejbőr, ráadásul, amíg a tarkóját nem, a lábát állandóan látja a páciens.


Forrás: Archives of Dermatology 2012, februári száma.© 2010 szepsegbroker.hu | A hajátültetés új forrása a férfiláb
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink