SZAKCIKKEK

Az egészséges haj hódító ereje

2009. november 24. 22:35
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
A haj az életerő, a hatalom és a szabadság szimbóluma.


Az egészséges haj hódító ereje   1.kép
A magyar nyelvben számtalan szólás-mondás kapcsolódik a hajhoz:
Haja szála sem görbül meg = a legkisebb bántódása sem esik.
Hajba kap valakivel = veszekszik, összevész.
Tépi a haját = bosszankodik, dühöng.
Sok ősz hajat szerez a bú = a sok bánat idő előtt megöregíti az embert-hogy csak néhányat említsünk.
A népszokások közül is néhány a hajhoz kapcsolódik: A hajadon, ha férjhez megy, bekötik a haját, illetve az esküvő másnapján tartják a kontyolót.

Sámson
Sámson
Napjainkban esztétikai, szexuális vonzereje is felértékelődött. A bibliai Sámson hatalma, ereje is a dús, hosszú hajához kötött. Amikor haját levágták, szabadságát elvesztette, ereje, hatalma odalett. A mesében is az ördögtől a tudást és a hatalmat hajszálai ellopásával vették el (Az ördög három aranyhajszála).
A magyar nyelv ezt is gyönyörűen jelzi: A szép, dús, csillogó hajat hajkoronának mondja.
Tulajdonképpen az uralkodói korona is a földi hatalmat erősíti és hosszabbítja meg az ég felé. A szabadságvesztést, vagy az önként feladott szabadságot (zen szerzetesek) hajvágás követte.

Nefertiti
Nefertiti
Míg az emberek többsége mindent megtesz, hogy a test más részeiről szőrzetét eltüntesse, a haj ápolására, szépítésére, hajviseleti szokásokra egész kozmetikai és szolgáltató iparág fejlődött ki. Ennek kezdetei még az ókori Egyiptomban gyökereznek, hiszen a két leghíresebb uralkodónő: Kleopátra és Nefertiti haja meghatározó, hajviseletük különleges és egyedi volt, hajuk ápolására nagy hangsúlyt fektettek.
A hajkorona azonban nem csupán dísz, hanem védelmi funkciója is van: védi a fejbőrt a nap káros hatásától. Ezért fejlődnek ki a kopasz fejtetőn időseknél gyakrabban bőrrákok, gyulladásos gócok, hámrendellenességek.

A szakrendelőkben a páciensek kb.5-8 %-a jelentkezik valamilyen hajat, vagy fejbőrt érintő panasszal.
A haj és a fejbőr állapota ún. fraktál információt nyújt a szervezet egészének állapotáról.
Ezért van az, hogy hajhullás során legtöbb esetben részletes kivizsgálást végzünk, hiszen a vérszegénység, vas, vagy nyomelem hiány, hormonbetegségek, fertőző gócok, erős pszichés stressz, gyógyszer mellékhatás gyakran először hajhullás, vagy fejbőrt érintő elváltozás formájában nyilvánul meg.

Az egészséges haj hódító ereje   4.kép

A hajszál a szőrtüsző terméke, a fejbőrön erőteljes hajszálakat termel, míg a test többi részén a tenyerek, talpak, ajakpír kivételével-ahol a szőrzet teljesen hiányzik- csökevényes. A hajszál termelésében a legfontosabb a szőrtüsző mélyén levő hajhagyma, melynek mátrix sejtjei a jó kapilláris vérellátásnak köszönhetően intenzíven osztódnak. A szőrtüszőbe faggyúmirigyek ürítik váladékukat. A faggyú a szőrszálak felületén finom bevonatot képez, védi a hajszálat.
A hajszál velőből, kéregből és a külső hámrétegből áll. A velőben vannak a pigment sejtek, melyek a haj színét adják. Az ősz hajszálakban a pigment sejtek helyén levegő van.
A felnőtt hajas fejbőrén négyzetcentiméterenként általában 250-300 hajszál található. A hajszál átlag havi egy centimétert nő. A folytonos újratermelődés miatt naponta hullnak el hajszálak. Napi 50-100 hajszál elvesztése élettaninak tekinthető, ha ez 100-nál több, szakorvoshoz kell fordulni.

A hajszálak ciklikus fejlődésen mennek át a 2-6 éves élettartamuk során: növekvő, átmeneti és nyugalmi fázisai vannak. A hajszálak nagy része növekvő (anagen) fázisban van, a nyugalmi fázis (telogen) után a hajszál kihullik. A hajváltás nem egyszerre történik, ezért normális esetben nem vesszük észre.

Az ún. trichogramm során a hajszálak fejlődési szakaszait vizsgáljuk mikroszkóppal. Kb. 10 hajszál eltávolítása után a hajszálak gyökereit vizsgáljuk, majd a százalékos arány meghatározása alapján következtethetünk a hajhagymák állapotára, illetve a megújulás képességére.

A kóros hajhullás okairól, típusairól az alábbi cikkből tájékozódhat.© 2010 szepsegbroker.hu | Az egészséges haj hódító ereje
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink