SZAKCIKKEK

Hajhullás az őszi időszakban - Állítsd meg a hajhullást!

Mi állhat a hajhullás hátterében? Megoldások a Hattyú Klinikán: Mezoterápia, PRP-sajátvér terápia, Carboxyterápia

2015. október 05. 09:48
Cikkünk szerzője Dr. Kriston Renáta, Dr. Szabó Judit Anna
A nők vonzó megjelenésének, szépségének egyik jelképe a dús, egészséges, csillogó hajkorona. Hajunk mennyisége, minősége genetikai tényezőkön kívül attól is függ, hogyan ápoljuk, védjük és jól tükrözi testi-lelki egyensúlyunkat is.


Hajhullás az őszi időszakban - Állítsd meg a hajhullást! 1.kép

Az egészséges hajHajas fejbőrünkön általában 100 000 hajszál van, naponta átlagosan 0,35mm-t nő. A hajszál a szőrtüszőkből nő ki, egy élettelen szaruképlet, amelynek színét és vastagságát genetikai tényezők határozzák meg. A hajat termelő szőrtüsző élettartama 3-7 év, ezt követően 3-4 hónapos pihenő-időszak következik, majd megindul az új hajszál képződése.

Fiziológiás hajhullás

Jelentős lelki teher az, amikor egy hölgy azzal szembesül, hogy haja töredezetté, fénytelenné vált, mennyisége csökkenni kezdett.
Fontos tudnunk, hogy bizonyos mértékű hajhullás mindig természetes. Ősszel, a hajváltás időszakában ez fokozódhat is, de aztán néhány hét alatt magától normalizálódik. Bizonyos napszakokban, a fésülködés, vagy a hajmosás alkalmával is több hajszálat veszíthetünk el. A természetes hajhullás 100-150 hajszálat jelent naponta, mértéke egyénenként különböző: függ az életkortól és a haj eredeti állapotától is.

Kóros hajvesztés

Kóros hajhullásra - mely felmérések szerint minden 10. nőt érint - akkor kell gondolnunk, ha a megszokottól jelentősebb hajhullást tapasztalunk hosszabb időn keresztül. Ilyenkor nemcsak a haj mennyisége, de a minősége is megváltozhat: fénytelenné, töredezetté válik, enyhébb fizikai hatásra is eltávolítható a hajas fejbőrből.
A hajvesztés jellege alapján lehet átmeneti, vagy végleges, míg típusa szerint lehet diffúz, amikor a hajkorona megritkul, illetve jelentkezhet foltokban is és lehet férfias is. A női hormonok (ösztrogének) hajmegtartó hatásúak, míg a férfi hormonok a hajvesztést segítik elő. Ez egy domináns kopaszodási génnek köszönhető, amely mindkét nemben megtalálható. Ezzel a génnel rendelkező férfiaknál már a pubertáskorban megindul a kopaszodás folyamata. A nőket azonban védi magas ösztrogénszintjük, még abban az esetben is, ha van kopaszodási génjük. Náluk a klimax idején jelentkezik a férfias típusú kopaszodás a jelentősen lecsökkent ösztrogénszint hatására. Míg férfiak esetében fokozatosan húzódik hátra a hajhatár, addig nőknél a haj egyenletesen ritkul, főleg a fejtető területén, ugyanakkor a hajhatár megmarad, ugyanis az oldalsó és hátsó részeken elhelyezkedő hajállomány nőknél kevésbé érzékeny a hormonális hatásokra. Természetesen mindkét nem esetében vannak kivételek. Azon férfiaknál és nőknél, akiknek nincs kopaszodási génjük (nagyjából 20%) pusztán az idő előre haladtával jelentkező hajsorvadással kell számolnunk.


 A különböző vegyszerek (hajfestékek, dauer) kémiai hatásuk révén roncsolhatják a hajat
A különböző vegyszerek (hajfestékek, dauer) kémiai hatásuk révén roncsolhatják a hajat

Mi áll a hajhullás hátterében?Ezekben az esetekben – ha a genetikai okok kizárhatók - mindig érdemes megkeresni a hajhullás hátterében meghúzódó okot, vagy okokat, amely gyakran elég komplex feladatnak bizonyul.
Elképzelhető, hogy a hajhullás oka egyszerűen egy nem megfelelően megválasztott hajápoló kozmetikum, vegyszer, vagy hajformázási művelet. Itt gondolhatunk nem a hajtípusunknak megfelelő, adalékanyagokat tartalmazó samponok, balzsamok, hajlakkok, túlzásba vitt hajhab, vagy hajzselé szerepére. A vegyszerek közül a hajfestékek és dauervizek oki szerepe merülhet fel. A különböző vegyszerek (hajfestékek, dauer) kémiai hatásuk révén roncsolhatják a hajat: a hajszálak fénytelenné, töredezetté válnak. A vegyi anyagok ezen túl irritáló, gyakran súlyos allergizáló hatásuk miatt is kerülendők.

A gyengébb minőségű, műanyag fésűk, kefék kiránthatják, eltörhetik hajszálainkat, a forró levegővel történő hajszárítás és a hajvasalás pedig az extrém hőhatás miatt vékonyíthatja el, törheti le hajszálainkat. Vizes állapotban különösen sérülékeny a haj, így ilyenkor a törölközővel történő erős dörzsölés szintén károsító hatást fejthet ki.

Ha a hajápolásra gondosabban ügyelünk, kozmetikumokat is váltunk, a tüneteink mégsem enyhülnek, érdemes szakorvoshoz fordulni, hisz a hajhullás, mint tünet hátterében meghúzódó ok kiderítésére gyakran csak orvos segítségével kerülhet sor. Az egyszerűnek vélt hajhullás hátterében gyakran komoly betegségek is állhatnak: foltos hajhullást eredményezhet krónikus gégészeti, fogászati, nőgyógyászati, urológiai, gastroenterológiai gyulladás, míg diffúz hajhullást eredményezhet vírusfertőzés, gyógyszer-mellékhatás, hiányállapotok, pajzsmirigybetegség, vérszegénység.
Gyakran a fejbőr betegsége okozza a hajvesztést, illetve a hajhullás lehet rendszerbetegség részjelensége is. Ezek kiderítéséhez szakorvosi- és laborvizsgálatok szükségesek.
Hosszantartó hajhullást eredményezhet nem megfelelő életvitelünk is: a túl sok stressz, a pszichés problémák, a drasztikus fogyókúrák, valamint a kevésbé változatos A-, B vitaminban, cinkben, vasban és rézben szegény táplálkozás.
Hölgyek esetében a szülést követően jelentkezhet nagy mértékű hajvesztés, melyet az ösztrogénszint csökkenésével magyarázhatunk és általában vitaminok, vas adásával tudunk kontrollálni. A szervezet regenerálódásával a probléma általában rendeződik és csak ritkán vezet jelentős hajvesztéshez. Fogamzásgátlók szedése, hormonális eltérések és a menopausa időszaka szintén eredményezhet hajhullást.
Egyes gyógyszeres kezelések mellékhatásaként is jelentkezhet hajvesztés.

Változó korban gyakoribbá válik a hajhullás. Egyrészt az életkorral kell számolnunk. Egy szőrtüsző 20-25 hajszál növesztésére van beprogramozva genetikailag. Ugyanakkor az idő előrehaladtával egyre több külső károsító hatás éri a szőrtüszőket, a szervezet regenerációs képessége és a szőrtüszők vérellátása csökken. Azonban a női nemi hormonok – egészen a menopausa megváltozott hormonális státuszáig - védelmet nyújthatnak a hajhullás ellen. Menopausa idején azonban csökken az ösztrogén és progeszteronszint, ugyanakkor megnő a férfi nemi hormon, a tesztoszteron lebontásából származó dihidrotesztoszteron szintje. Ez az anyag hozzákapcsolódik a szőrtüszők sejtjein lévő speciális receptorokhoz, melyeknek a száma és a hormon iránti érzékenysége is befolyásolja a hajvesztés mértékét. Szerepe lehet a folyamatban a tesztoszteron lebontásáért felelős enzim aktivitásának is. Hormonális hatásra a hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a szőrtüszők kisebbé válnak. Elsősorban a fejtetőn figyelhető meg a hajvesztés, mely mellett a hajas fejbőr sorvadttá, fénylővé válik.

.

Gyógynövényekből álló helyi vérbőséget okozó készítmények csökkenthetik a hajhullást
Gyógynövényekből álló helyi vérbőséget okozó készítmények csökkenthetik a hajhullást

Hogyan kezeljük a hajhullást?Nagyon fontos, hogy hajhullás hátterében szervi betegséget találunk annak kezelése, gyógyítása megtörténjen. Legyünk mindig körültekintőek kozmetikumaink megválasztásánál, kerüljük a túl sok adalékanyagokat tartalmazó készítményeket. Ne hordjuk a hajunkat szoros copfban, vagy kontyban, mert az állandó húzóerő hatására a hajszálak sorvadnak, elvékonyodnak. Ha túl gyakran viselünk szoros hajpántot, amely a fejbőr vérkeringését rontja, szintén jelentkezhet hajhullás.

Életmódunkon is érdemes változtatni hajunk szépségének és egészségének érdekében: a megfelelő táplálkozásnak alapvető szerepe lehet a hajhullás megelőzésében, kezelésében. Az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya, az egyoldalú, vagy nem kielégítő táplálkozás hajvesztéshez vezet. A túl sok cukor, só és állati zsiradék sincs jó hatással hajunk minőségére. Táplálkozásunk legyen változatos, vitamindús, szintetikus anyagoktól mentes, valamint mozogjunk sokat, lehetőleg a friss levegőn. Ha vitaminkészítményeket fogyasztunk, ügyeljünk a napi ajánlott mennyiségre és ne adagoljuk túl ezeket a készítményeket, hisz pl. a túl sok A vitamin, szelén ugyanúgy okozhat hajvesztést, mint a hiányuk. Gyógyteákkal, homeopátiás készítményekkel méregteleníthetünk is. Léteznek olyan gyógyhatású komplex táplálék-kiegészítő készítmények is, melyek kifejezetten a hajunkra igyekeznek jótékony hatást kifejteni. Ezeknél a készítményeknél a javasolt szedési idő legalább 3 hónap.
A szervezetre ható „általános intézkedések” mellett helyileg ható készítményeket is alkalmazhatunk, mivel a hatóanyagok a hajas fejbőrről sokkal intenzívebben szívódnak fel, mint például a tenyér bőréről. A samponok főleg vitaminokat, gyógynövényeket tartalmaznak – nagyon hatékony a férfias típusú hajhullás ellen a törpepálma-kivonatot tartalmazó sampon. A hajhullás kezelésénél alapterápiaként alkalmazhatjuk a különböző hajszeszeket, melyek általában gyógynövényekből álló helyi vérbőséget okozó készítmények. Ilyenkor nemcsak az oldat hatását használjuk ki, hanem a bejuttatásuk során alkalmazott masszírozás is jótékony hatású: javítja a vérellátást és hozzásegít a méregtelenítéshez. Vannak olyan hatóanyagok is, melyek a hajhagyma körül lerakódott, vérellátást rontó rigid kollagénburok lebontását oldják meg. Ezeket a készítményeket legalább 2 hónapig javasoljuk alkalmazni.
Vannak olyan hajszeszek is, melyet szakorvos javasolhat: ezek a hámképletekre ható pantenolon túl vérbőséget okozó alkotórészeket (paprikaszesz, koffein), szteroidot, vagy akár hormonokat is tartalmaznak.

Hajhullás az őszi időszakban - Állítsd meg a hajhullást! 4.kép

Milyen beavatkozások segíthetnek hajhullás estén?
Megoldások a Hattyú KlinikánMezoterápia

A hajhullás kezelésének egyik módszere a mezoterápia. Ez egy több évtizedre visszatekintő, gyors, fájdalmatlan kozmetológiai eljárás.
A kezelés során speciális vitaminokat, aminosavakat és cinket, sziliciumot, aktív tripeptideket minoxidilt juttatunk mikroinjekciózással a hajas fejbőrbe, a szőrtüszőkhöz. A problémától függően speciálisan összeállított koktél segítségével a szőrtüszőkre és a hajas fejbőr mikrokeringésére hatva kezelhető a hajas fejbőr korpásodása, zsírosodása, a hajszálak megerősödnek, fényesebbé válnak, csökken a hajhullás, néhány hét múlva új hajszálak jelennek meg. A diffúz hajhulláson túl a foltokban jelentkező, illetve a férfias típusú hajhullás is sikeresen kezelhető a 2 hetente 4-5 alkalommal végzett kezeléssorozat révén. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a módszer sikerességét nagyban befolyásolja, hogy mióta áll fenn a probléma, illetve milyen ok húzódik meg a hátterében.

PRP kezelés (saját-vér terápia)

Számos vizsgálat és a tapasztalatok is igazolják, hogy a különböző típusú hajhullások esetén jól bevethető új kezelési lehetőség a saját-vér terápia is. A vérlemezkékben gazdag, koncentrált plazma tartalmaz olyan növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is, amelyek beindítják azokat a természetes folyamatokat, amelyek eredményeként a kötőszöveti sejtek megújulnak, felgyorsul a sebgyógyulás és a szöveti regeneráció. A haj növekedése és minőségi változása a terápia bevezetését követő 12 hét után várható, a végeredmény a kezelést követően 9 hónappal alakul ki. A kezelés jól tolerálható, komolyabb mellékhatással nem kell számolnunk.

Carboxykezelés


Azok számára, akik a „természetesebb” megoldások irányában nyitottak, különösen ígéretes megoldást jelet a carboxyterápia oxigén-infúzióval kombinálva. Nemcsak bőrfiatalítás tekintetében egyedülálló a hatása, de sokrétű alkalmazási lehetőségei révén bevethető az alakformálásban és a hajproblémák gyógyításában is.
A kezelés során vékony tűk segítségével, ellenőrzött körülmények között, meghatározott pontokban CO2-t injektálunk a bőr meghatározott rétegébe, amely kifejezett microkeringés-élénkítő hatása mellett jótékonyan befolyásolja a kollagéntermelést és a sejtmegújulás folyamatát. Ezt követően már tűk nélkül, egy speciális technológia segítségével, a bőr károsodása nélkül tudjuk bejuttatni a 98%-os tisztaságú oxigénmolekulákat a bőrbe, amely tovább fokozza a kötőszövet szerkezeti stabilitását és az érképződést.
A természetes gázokkal végzett regenerációs kezelés egy olyan természetes gyógymód, amely mentes mindennemű kockázattól és mellékhatástól. Önmagában is alkalmazható eljárás, de nagyon jól kombinálható egyéb kezeléssel is.

Szeretettel várjuk a Hattyú Klinikán!
Dr. Kriston Renáta
A SzépségBróker olvasói számára egyedi ajánlatunk:
INGYENES vizsgálati díj/ konzultáció, amennyiben kezelést is igénybe vesz! (kupon, ajándék értéke 13.000 Ft)
© 2010 szepsegbroker.hu | Hajhullás az őszi időszakban - Állítsd meg a hajhullást!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink