SZAKCIKKEK

Nyirokmasszázs nyáron is!

A nyirokmasszázs testnek és léleknek is gyógyír

2013. július 04. 11:29
Gulyás Gabriella Anna
A nyirokrendszer egyfajta vízelvezető rendszerként tökéletes szűrő funkciót lát el és fontos szerepe van az immunrendszer működésében.


Nyirokmasszázs nyáron is! 1.kép

A nyirokrendszer működéseA nyirokrendszer nyirokerekből és nyirokcsomókból áll. A nyirok folyadék (lympha) úgy keletkezik, hogy a verőerek által a szervekhez szállított nedvet nem tudja teljes mennyiségében a visszérrendszer visszaszállítani, így a maradék a nyirok kapillárisokon keresztül a nyirokkeringés segítségével jut vissza a gyűjtőérbe. Mielőtt a nyirok nedv a vénás rendszerbe ömlene, számos nyirokcsomón keresztül haladnak, amelyek apró szűrőként megtisztítják a folyadékot azoktól a sejttörmelékektől, salakanyagoktól, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége vagy egyenesen károsak is lehetnek.
Nyirokmasszázs nyáron is! 2.kép

A nyirokfolyadék áramlása hasznosHa a salakanyagok továbbítása nem megfelelően működik a nyirok folyadék irányába, akkor ezek a káros anyagok a sejt közti állományban maradnak és a szervezet a kötőszövetben raktározza el azokat. A felgyülemlett káros anyagok hatására az elasztikus, rugalmas szövetek megkeményednek és rugalmatlanná válnak.
A nyirokerekből kilépő folyadék általában olyan helyeken halmozódik fel, ahol laza szövetek találhatóak pl. a kéz- vagy a lábhát területén, ahol puha, fájdalmatlan, cipószerű duzzanatként jelenik meg a felhalmozódott folyadék. Gyakran az ujjak is duzzadtak, hurkaszerűek. Az ujjak tövében, a csuklónál valamint a bokánál ún. csecsemőráncok alakulnak ki.
Gyakori, hogy a vizenyős területen a környező szövetek is begyulladnak, ilyenkor a bőr meleg, vörös, a gyulladt nyirokér egy fájdalmas kötegként tapintható a bőr alatt. Az ilyen esetekben gyakori tünet a láz vagy hőemelkedés is. Ha az elváltozás hosszan fenn áll vagy ugyanazon területen gyakran ismétlődik, akkor az ödémás terület megkeményedik, a bőr pedig megvastagodik. Ezeken a területeken gyakran látható a bőr elváltozása a narancsbőr vagy cellulitis is, valamint könnyebben alakul ki fertőzés, gyulladás is.

Nyirokmasszázs nyáron is! 3.kép

A nyirok ödéma kezelése komplex feladatA kezelés mindig több módszer együttes alkalmazását jelenti! Ezek egyike a rugalmas pólya vagy harisnya alkalmazása az érintett végtagon, melyet orvos ír fel pontos méret alapján. Ezt kiegészítik egy speciális masszázzsal, az ún. nyirokmasszázzsal, cellulit-masszázs, amit szintén csak képzett szakember végezhet manuálisan, vagy speciális készülékkel. Mindezeken túl gyógytornász segítségével végrehajtott speciális gyakorlatok, illetve szükség esetén a vénás keringést javító készítmények szedése jelentheti még a terápia részét. Súlyos gyulladásos tünetek esetén antibiotikumok használatára is szükség lehet.

Aki elhanyagolja a testmozgást, annak a nyirokrendszere is lustábban működik!

A nyirokrendszerre ható gyógynövények és masszázsGyógynövények:
Medveszőlő – tisztítja a kötőszöveteket, fokozza a veseműködést.
Csalán – teaként fogyasztva salaktalanító hatású.
Bodza – gazdag C-vitamin forrás, izzasztó, vízhajtó hatású, a bodzalé oldja a nyirokpangást.
Diólevél – a lelassult nyirokkeringés, nyirokcsomó duzzanatok ellen teája kitűnő.

A salaktalanító nyirokmasszázs hasznos lehet az alábbi esetekben:
• A mellrák miatt műtéten átesett nőknél a nyiroködémák megelőzésére
• Sérülések vagy műtétek után a duzzanatok lelohasztására, a gyógyulási idő lerövidítésére
• Hegek, megkeményedett hegszövet lazítására, puhítására
• Hát- és gerincfájdalmak, ízületi fájdalmak, ínhüvelygyulladás esetén
• Letapadt kötőszövetek fellazítására
• Nyaki púp (özvegy-púp) esetén
Ellenjavallt:
• súlyos szívelégtelenség
• akut gyulladások
• cukorbetegség
• trombózis veszély
• akut allergia esetén
A salaktalanító nyirokmasszázs célja, hogy serkentse az anyagcserét és a sejt közötti állományban fokozza a nyiroknedv keringését. A salaktalanító masszázs átmozgatja, felpezsdíti a megmerevedett kötőszöveteket, a fellazított szövetekben könnyebben áramlik a folyadék. A masszázshoz általában nyírfa- vagy körömvirágolajat használnak.
A narancsbőr kezelésére is kiválóan alkalmas a nyirokmasszázs!

Forrás: webbeteg.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Nyirokmasszázs nyáron is!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink