SZAKCIKKEK

Fogfehérítés otthon: előnyök és hátrányok

A sínes és a matricás fogfehérítés - az otthoni olcsóbb megoldások

2011. október 26. 10:45
Kremniczky Ildikó
Mivel fogtechnikusként dolgozom, az ismerőseim időről időre megtalálnak a fogfehérítésre vonatkozó kérdéseikkel. Újabban sokat kérdezgetnek az otthon is használható fogfehérítőkről. Sokan nem akarnak rendelőben fehéríttetni, de egy egyszerű, olcsó fogfehérítő módszert szívesen kipróbálnának. Hatásos? Biztonságos? Megéri az árát? Hogy csak a leggyakoribb kérdéseket említsem.


Fogfehérítés otthon: előnyök és hátrányok 1.kép
Mivel van némi rálátásom a témára, illetve a hiányzó ismereteimet sikerült pótolnom ismerősök beszámolóiból vagy az internetről, ezért gondoltam összefoglalom egy cikkben milyen előnyei és hátrányai vannak az otthoni fogfehérítésnek.
Ahogy a rendelői fogfehérítések úgy az otthon alkalmazható eljárások is sokat fejlődtek az elmúlt 10 évben. Ma már meglepően hatékonyak ezek is. Általánosságban jelemző rájuk, hogy ugyanazt az anyagot használják, amit az orvosok, csak gyengébb a koncentrációja. Ebből következik, hogy nem egy alkalom alatt fehéríti ki a fogakat, hanem 7-14 nap kell a megfelelő eredmény elérésére.

Kezdjük az otthoni fogfehérítés előnyeivel!1. A leggyakoribb ok, amiért az otthoni fogfehérítést választják az emberek, az ára. A legnagyobb előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a rendelői fogfehérítés, jellemzően 5-15 ezer között mozognak az árak.
2. A másik előny az, hogy nem kell fogorvoshoz menni, az ember saját maga otthon is kényelmesen megcsinálhatja.
3. A harmadik előny, hogy mivel alacsony a koncentráció, ezért ritkábban jár fájdalommal, mint a rendelői fogfehérítés, ami bizony eljárástól függően gyakran fájdalmas. Van olyan rendelő, ahol nem is végzik fájdalomcsillapító injekció adása nélkül.

Fogfehérítés otthon: előnyök és hátrányok 2.kép

Nézzük, mik az otthoni fogfehérítés hátrányai!1. Legalább egy hétig kell használni, hogy valami eredményt elérjünk vele.
2. Hatékonyságban általában elmaradnak a rendelői fogfehéítéstől.
3. Némelyiknek körülményes a használata.


Lássuk az otthoni fogfehérítő eljárásokat kicsit részletesebben!A legrégebbi és egyben legelterjedtebb megoldás a sínes fogfehérítés, amit manapság már kezdenek leváltani az újabb matricás, és egyéb pl. filces módszerek. Mind a matricást mind pedig a sínes rendszert használták már ismerőseim, ezért tudok róluk véleményt mondani.
Hatékonyságban körülbelül egyformák, azonban a matricást jóval egyszerűbb használni, mert csak fel kell ragasztani a fogra és a végén levenni és kidobni, míg a sínes eljárásnál formázni kell a síneket a fogakra, majd belefecskendezni a fogfehérítőt, a végén pedig elmosni.
A másik, ami miatt nekem tetszik a maticás technika, hogy nem nekünk kell adagolni a fogfehérítő anyagot, hanem egy nagyon vékony rétegben felvitték a matricára. Ez a biztonságos használat miatt lehet fontos, ugyanis törekednünk kell arra, hogy minnél kevesebb fogfehérítő anyagot nyeljünk le. Egyébként fogfehérítés során elkerülhetetlenül lenyelünk valamennyit, azonban ne aggódjunk emiatt, kis mennyiségben teljesen ártalmatlan. Ha eleve csak nagyon kis mennyiség van a szánkban, nyilvánvalóan a lenyelhető mennyiség is csökken.
Hogy kinek mennyire fehérítik ki a fogaikat az otthoni módszerek, nem lehet előre megmondani, függ az ember eredeti fogszínétől is, és még sok más tényezőtől. Sokan azt gondolják, hogy olyan hófehérek lesznek a fogaik, mint amit gyakran a filmekben lehet látni, azonban ez sajnos nem mindenkinél lehetséges. Ismerőseimen látom, hogy ma már tényleg látványos eredményeket lehet elérni ezekkel az új otthoni fogfehérítőkkel. Ezért azt gondolom, hogy akinek nincs pénze a rendelői fogfehérítésre vagy egyéb okból nem szeretne rendelői fehérítést csináltatni az bátran próbálja ki valamelyik otthoni fogfehérítő technikát.

Kremniczky Ildikó© 2010 szepsegbroker.hu | Fogfehérítés otthon: előnyök és hátrányok
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink