SZAKCIKKEK

Fogszuvasodást gátló csodaszerek: Keep 32 és a Xilit

A fogszuvasodás kialakulásában két kulcsfontosságú szereplő ismert: a Streptococcus mutans és a cukor

2013. június 09. 12:31
Gulyás Gabriella Anna, Szabó Judit Anna
Streptococcus mutans nevű baktérium, az elfogyasztott cukor lebontása közben termelt savval megbontja a fogzománcot és fogszuvasodást okoz.


Fogszuvasodást gátló csodaszerek: Keep 32 és a Xilit 1.kép

Keep 32 - Tartsd meg mind a harminckettőt!A csodaszer elpusztítja a szájüregben élő Streptococcus mutans baktériumot, ami a fogszuvasodás legfőbb okozója. Nem teljesen új ötletről van szó, elődjét néhány évvel ezelőtt már megismerhettük a hírekből, de a gyártók mégsem tették elérhetővé fogyasztási cikkek formájában.
A találmány Chiléből származik, a neve pedig Keep 32. Az angol elnevezés arra utal, hogy egy kémiai molekula segítségével megtarthatjuk mind a harminckét fogunkat. Ebből az anyagból egyetlen adag képes órákra megszabadítani szájüregünket a Streptococcus mutans nevű baktériumtól, ami az elfogyasztott cukor lebontása közben termelt savval megbontja a fogzománcot, az érintett területen pedig fogszuvasodást okoz.

Erich Astudillo, a Chilei Egyetem munkatársa szerint ez a titokzatos anyag hamarosan hozzáférhető lesz a gyártók számára, jelenleg is tárgyalásokat folytatnak olyan óriásvállalatokkal, mint például a Procter and Gamble. A potenciális felhasználók között nem csak fogászati cikkeket gyártó cégek lehetnek, de élelmiszeripari vállalatok is – mondta.

Fogszuvasodást gátló csodaszerek: Keep 32 és a Xilit 2.kép

Fogszuvasodást gátló lehetőségekNéhány évvel ezelőtt már hallottunk egy a Keep 32-höz hasonló jótékony hatású szerről, akkor a BASF vegyipari vállalat fejlesztéseként ismerhettük meg egy olyan probiotikus anyagot, amit rágógumik adalékaként szintén nagyszerűen használhattunk volna fogszuvasodás gátló szerként, azonban ennek gyártása abbamaradt. Szerencsére már vannak bizonyítottan működő módszerek, például a xilitol (nyírfacukor) tartalmú rágógumik, amivel gátat szabhatunk a Streptococcus mutans életben maradásának, így a fogszuvasodásnak is.
A fogszuvasodás kialakulásának folyamatában két kulcsfontosságú szereplő ismert: az egyik a szánkban élő baktérium a Streptococcus mutans, a másik pedig a cukor. Az említett baktériumféle a szájüregünkben lévő cukorral táplálkozik, s a cukor lebontása közben olyan savakat termel, melyek kikezdve a fogzománcot fogszuvasodást okozhatnak. De hogyan avatkozhatunk be a folyamatba, mellyel meggátolható a caries (fogszuvasodás) kialakulása?

Xilit a fogszuvasodást gátló cukor
Xilit a fogszuvasodást gátló cukor

Nyírfacukor / Xilit - a fogszuvasodás gátló cukorA xilitol vagy xilit olyan cukoralkohol, mely megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben (például az eperben) és az emberi szervezetben is. Általában növényi rostokból, például nyírfából vonják ki, szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, és a vércukorszintet sem emeli meg.

Bár sem a mesterséges édesítőszerek,(aszpartám, szacharin, ciklamát) sem pedig a xilit nem okoznak fogszuvasodást, az utóbbi kivételesen hasznos a fogak számára. A 70-es évek elején fedezték fel a Turku Egyetem finn tudósai, hogy a xilit rendkívül jelentős szerepet játszik a szájhigiéniában. Kimutatható, hogy már alacsony dózisban is képes pozitívan befolyásolni a szájüreg sav-bázis egyensúlyát. Lúgosító hatása kedvezőtlen a baktériumok számára, melyek így nem tudják megerjeszteni a szájüregben található cukrot, ezzel gátolva a fogszuvasodás kialakulását. Ezen kívül mérsékli a lepedékképződést és a szájszárazságot is enyhíti, állítják a tudományos megfigyelések. A xilit fogyasztás közvetlenül lefekvés előtt, fogmosás és fogselyem használat után alkalmazva védi és ápolja a fogakat és az ínyt. Ellentétben a cukorral, a xilit jótékony hatást fejt ki, ha a fogunkon hagyjuk éjszakára. Megfelelő használattal a xilit megállítja a fogszuvasodás folyamatát, sőt képes a fogzománc erősítésére. A leghatékonyabban a kisebb szuvasodási foltokat tudja kezelni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a xilitol normál keretek között mennyiségi korlátozás nélkül fogyasztható. A rágógumik általában 2 gramm xilitolt tartalmaznak, napi három szem már elég, hogy ténylegesen jót tegyünk fogainknak. Előfordulhat, hogy szervezetünk kezdetben hasmenéssel reagálhat a nagyobb dózisra (nagyjából 30 gramm), de miután hozzászoktunk, ez a kellemetlenség is megszűnik.

Forrás: www.xilit.hu
© 2010 szepsegbroker.hu | Fogszuvasodást gátló csodaszerek: Keep 32 és a Xilit
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink