SZAKCIKKEK

Botulinum toxint a fogcsikorgatás ellen

A botox-injekció újabb felhasználási lehetősége

2013. augusztus 27. 10:12
Gulyás Gabriella Anna
A nappali stresszes események alvás alatti feldolgozása gyakran jár azzal, hogy összeszorítjuk, csikorgatjuk a fogunkat.


Botulinum toxint a fogcsikorgatás ellen 1.kép

Az éjszakai fogcsikorgatás rontja az alvás minőségétA nappali stresszes események alvás alatti feldolgozása gyakran jár azzal, hogy összeszorítjuk, csikorgatjuk a fogunkat. Az alvás felületessé válik, többször felébredhetünk, reggel pedig nyak-, váll- vagy gerinc fájdalommal, migrénnel kelhetünk, amely az éjszakai fogszorítás következménye. De mit tehetünk ellene?

A fogcsikorgatás megterheli a fogakatA fogak összeszorítását és az éjszakai fogcsikorgatást az orvosi szaknyelv bruxizmusnak nevezi. Ébren sokan nem is képesek utánozni ezeket a csikorgó kellemetlen hangokat ezért rejtve maradhat, mit csinálnak éjszaka.
A fogcsikorgatás alatt a fogak egymásnak feszülnek, a szorítás akár 30 percen át folyamatosan fennállhat és a nappali szorító erőt jóval meghaladva nyomhatja egymásnak a fogakat. Már a 1940-es években kimutatták, hogy egy-egy falat elrágásához nagyjából fél percre van szükség, ez alatt az őrlő fogak mindössze 0,2 másodpercig érintkeznek. A mai ételkészítési szokásaink mellett nem a rágás, hanem a fogszorítás és a fogcsikorgatás jelenti az egyetlen komoly terhelést a fogazat számára.

A fogcsikorgatás megterheli a fogakat
A fogcsikorgatás megterheli a fogakat

A fogcsikorgatás okaiA fogszorítás alapvetően két okra vezethető vissza: az első a stressz. A fogszorítás része a szervezet stresszhelyzetre adott válaszának. Ha koncentrálunk, erőlködünk, ösztönösen összeszorítjuk fogunkat, a vázizmok megfeszülnek. Izmainkat, rágóizmainkat nemcsak valóságos stresszhelyzetben, de akkor is megfeszítjük, amikor a napi stresszt okozó élményeket álmunkban újraéljük. A szorongó, stresszre rosszul reagáló, érzékeny embereknél állandósul a kóros mozgásmintázat, és a jelentkező fájdalmak nem csupán az arc- és nyaktájékra terjedhetnek ki.
A második ok, amikor az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése a rágószervet arra készteti, hogy megtalálja azt a nyugalmi helyzetet, melyben a jobb és bal oldali rágóizmoknak egyformán kell megfeszülnie, illetve amelyben a fogak is egyenlő terhelést kapnak. Ha a fogsor szabálytalan, akkor ilyen pozíció valójában nincs, így a hosszas helyezkedés fogcsikorgatást eredményezhet. A fogak összeszorítása és csikorgatása akkor válik kórossá, ha olyan szorító erővel párosul, hogy az a fogak károsodásához, izomfájdalmakhoz, illetve alvászavarokhoz vezet.

Botulinum toxint a fogcsikorgatás ellen 3.kép

Botulinum toxin injekció a fogszorítás kezelésére?Az éjszakai fogcsikorgatás megelőzhető harapásemelő készülékkel. A frontfogakra felhelyezett készülék olyan védő reflexeket vált ki, amelyek meggátolják a fogszorítást. A készüléket minden este fel kell helyezni, kicsi, így nem zavar elalváskor, mellékhatása nincs. Elkészítése és felhelyezése fogorvos feladata.

A hagyományos fogvédő kezelés alkalmazása, megvédi az ínyt, viszont nem szabadít meg az állkapocsban jelentkező fájdalomtól és a kínzó fejfájásoktól. Nemrég egy 53 éves amerikai férfi megoldást talált problémájára egy olyan hatóanyag formájában, amit leginkább középkorú hölgyek vesznek igénybe a nemkívánatos ráncok ellen: ez a botulinum toxin.
A Botulinum toxin szokatlan felhasználási módjával csökkenthető az állkapocs feszülése és fájdalma is, azonban az eljárás még kísérleti stádiumban van és csak az Egyesült Államok néhány pontján alkalmazzák még.

Botox-injekció a fogorvosok praxisábanA szer fogorvosi felhasználása iránti növekvő érdeklődés azonban sok vitát szül arról, hogy a plasztikai sebészek és a bőrgyógyászok mellett a fogorvosok is használhassák a botulinum toxin injekciót kozmetikai céllal. Az FDA szerint előfordulhat, hogy a beadott hatóanyag tovább terjed az injektált területen kívülre bénulást okozva. A fogorvosok álláspontja szerint, ha ez elő is fordul, a hatás átmeneti (reverzibilis), hiszen a hatóanyag felszívódik. A botulinum toxinnak akár a fogcsikorgatás megszüntetésére, akár ránctalanításra használják a kockázata ugyanaz, ráadásul a fogorvosi szakma már most is végez fogászati esztétikai beavatkozásokat (pl. smile design), ezért szerintük biztonsággal tudnák alkalmazni akár a botox-injekciót és a ráncfeltöltő anyagokat is, hogy szebbé tegyék a pácienseik mosolyát és arcát.
Amíg a fogorvosok kozmetikai célú beavatkozásaikhoz nem kapnak engedélyt a botulinum toxin használatára, addig a bruxizmus ellen alkalmazzák pácienseiknél. A dózis és az adagok száma a fogcsikorgatás súlyosságától függ, általában az állkapocsba és a halántékba injektálják a hatóanyagot. Kis adagokkal kezdenek, majd a hatás függvényében növelik a mennyiséget vagy ismétlik meg az eljárást. A botox-injekció (BTX ) nem ellenszere a temporomandibuláris betegségeknek, viszont áldás a fogcsikorgatás következményeitől szenvedő pácienseknek, állítják.

A kezelés ára Amerikában nagyjából 450 dollár, a páciensek nem érzik gyengének és zsibbadtnak állkapocs izmaikat, mint ahogy a novocain injekció után, ezért kifizetik ezt az összeget.
Akár 2000 dollárt is fizetnék! Nehéz megmagyarázni milyen változást hozott ez az életembe, az életminőségem javult - mondta az 53 éves fogcsikorgató amerikai úr.

Az éjszakai fogszorítás nem betegség mégis terápiára szorul, mert hosszú távon nemcsak fogászati problémák, hanem más betegségek kialakulásához is, például migrénhez, ismeretlen eredetű fülzúgáshoz vagy arcüreg fájdalmakhoz vezethet.

Forrás:www.10news.com, www.hazipatika.com
© 2010 szepsegbroker.hu | Botulinum toxint a fogcsikorgatás ellen
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink