SZAKCIKKEK

Fogorvos választás, de okosan!

Hogyan válasszon fogorvost?

2009. július 02. 08:54
Dr. Szabó Judit Anna
Mindenkinek szüksége van egy megbízható fogorvosra, akihez bátran fordulhat akár sürgős esetben is. Csupán az ár alapján választani nem a leg -"fájdalom mentesebb" megoldás.


Fogorvos választás, de okosan! 1.kép
A legmegfelelőbb fogorvos kiválasztása nem könnyű feladat, hisz nem csupán a szakorvos iránti szimpátia alapján kell döntenie, hanem figyelembe kell vennie a fogorvos szakmai felkészültségét és fogászati rendelőjének technikai felszereltségét is.


A kiválasztás során először is mérlegelnie kell az információs csatorna hitelességét és minőségét:1. Ismerős, barát ajánlása: Bizonyára maximálisan meg volt elégedve a kapott kezelés színvonalával, eredményességével, ezért ajánlja. DE! Vajon az Ön esetében is a legjobb és legmodernebb megoldást tudja felajánlani? Két ugyanolyan eset nincs, tehát az Ön esetében elképzelhető, hogy teljesen más megoldást fog alkalmazni a fogorvos. Mindezek ellenére még mindig a személyes ajánlás a leghitelesebb forrás.

2. Szórólapok, újsághirdetések: Rövid információk közlésére alkalmasak, hitelességük megkérdőjelezhetők. Valamint nehezen eldönthető, hogy az Ön problémájára az adott fogorvos a legmegfelelőbb módszerrel rendelkezik.

3. Szaknévsor:
Minimális információt közöl (név, cím, telefonszám), amelyből nem derülhet ki, hogy milyen megoldásokkal dolgozik a fogorvos. Csupán kényelmi szempontok (a lakásához, munkahelyéhez legközelebbi), vagy sürgős esetekben érdemes e lista alapján fogorvost választani.

4. Internet
: Az elérhetőségen kívül benyomást szerezhet a fogorvos szakmai felkészültségéről, a rendelő felszereltségéről, az alkalmazott technikák és fogászati anyagok minőségéről. A weboldal arculata sugallhatja a szakellátás színvonalát is. Részletes információk közlésével segítséget nyújt eligazodni az új és speciális fogászati eljárások között, ezzel megkönnyítve döntését a megfelelő fogászati megoldás kiválasztásában.

Fogorvos választás, de okosan! 2.kép

Milyen egyéb részletre érdemes figyelnie, mitől kell óvakodnia a megfelelő fogorvos kiválasztásánál?- Mindenképpen keressen fel min. 2 fogorvost, mielőtt egy komoly kezelésre szánná rá magát. A fogászati konzultáció a legtöbb helyen ingyenes, tehát csak az idejét kell rászánnia a kiválasztásra.

- A legkényelmesebb megoldás, ha lakásához, munkahelyéhez legközelebbi fogorvosban véli felfedezni „megmentőjét”. De a legritkábban válik be ez a fogorvos-kiválasztási módszer.

- Ha ismerős ajánlja a fogorvost, akkor kérdezzen rá a következőkre: Milyen kezelésen esett át? Mennyit kellet várakoznia? Mennyire fájt a beavatkozás? Honnan ismeri, miért ajánlja? Kapott-e árajánlatot a kezelés megkezdése előtt?

- Első konzultáció során megismerhetjük a rendelőt és annak felszereltségét. Már az első benyomás is nagyon fontos lehet. Pl. a váró mennyire rendezett, tiszta-e? Tele van-e várakozó páciensekkel? Feszült-e a légkör vagy halk zene próbálja ezt feloldani? Láthatóak-e a váró falain oklevelek, diplomák? Ezek általában nem a hivalkodás eszközei, hanem képet adnak az adott orvos szakmai színvonaláról, annak folyamatos képzéséről.

- A bejelentkezés, időpont egyeztetés mennyire volt rugalmas? Egy hosszabb kezeléssor többszöri találkozást igényel, amelyhez nélkülözhetetlen a gyors és flexibilis időpont egyeztetés.

- Mennyi ideig kellett várakoznia? Ha több mint fél órát várakoztatták, az szervezési problémákra utalhat, amelyek később kényelmetlenséget okozhatnak Önnek.

- A fogorvos figyelmesen végighallgatta-e problémáját, milyen részletesen diagnosztizálta fogászati betegségét?

- Rendelkezik-e helyben gyors diagnosztikai eszközökkel (RTG, speciális számítógépes program)? Pl. gyökértömés után a fogorvosoknak ellenőrizniük kell a tömés eredményességét egy kontroll RTG-vel (vagy más képalkotó módszerrel).

- Hányféle megoldást, kezelési eljárást ajánl fel az Ön problémájára a fogorvos. Ez a szám természetesen függ az Ön fogászati betegségétől is, de általában több fajta és eltérő költségű megoldások léteznek egy-egy problémára. Minél többféle alternatívával áll elő a fogorvos, annál tájékozottabb a szakember, illetve felszereltebb fogászati praxisa.

- Az ajánlott módszerről érdemes részletesebben is tájékozódnia az internetről. S amennyiben kérdése merülne fel, úgy felhívhatja a fogorvosi rendelőt is. Általában a szakasszisztensek is részletes tájékoztatást tudnak adni.

- Érdemes rákérdeznie, hogy sürgős, akut esetben, vagy a fogorvos külföldi távolléte során kihez fordulhat majd bizalommal?

- Kapott-e részletes tájékoztatást és árajánlatot a javasolt kezelésről? A több tíz- és százezer forintos beavatkozások „megrendelését” és annak kifizetését (fizetési kondíciók, előleg-, kölcsönrész, fizetési időpontok) érdemes írásban is lefektetni.

- DE! Mielőtt csupán az ár alapján döntene, mérlegelje a fenti pontokat még egyszer!

Alapelv: ne féljen kérdezni!
Sok sikert!© 2010 szepsegbroker.hu | Fogorvos választás, de okosan!
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink