SZAKCIKKEK

Testtudat zavarosok plasztikai műtét előtt és után

Testtudat zavaros (BDD) páciensek véleménye

2012. február 14. 18:26
Sandra Mulkens
Hogyan befolyásolja a plasztikai műtétek eredményességét a páciens pszichés állapota és a meglévő testtudat zavara (BDD)?


Testtudat zavarosok plasztikai műtét előtt és után 1.kép
Az elmúlt évtizedekben a plasztikai sebészet egyre népszerűbb lett. A fizikai megjelenésükkel elégedetlen emberek közül többen szenvednek bizonyos pszichopatológiai rendellenességben, un. testtudat zavarban (BDD). Közülük sokan próbálják ezt a belső feszültségüket orvosolni a plasztikai beavatkozásokkal. Úgy tűnik, viszonylag könnyen jutnak el ilyen típusú műtétre, annak ellenére, hogy nincs, sőt káros hatása is lehet a tünetekre. Sandra Mulkens jelen tanulmányának célja azt volt, hogy feltárja a testtudat zavaros páciensek plasztikai műtétekhez való viszonyulását.

A tanulmányát egy nagyobb kozmetikai sebészeti klinikán végezte kérdőívek segítségével. Kérdőívek a testkép elégedetlenség tüneteit (BDD) és a pszichopatológia megjelenéseit, valamint a páciensek általános műtéti elégedettséget vizsgálták.

A válaszolók 86%-a volt elégedett a kozmetikai eljárás eredményével. De a kérdőívből az is kiderült, hogy a páciensek 21-59%-a elégedetlenebb volt testképével, mint a normál páciens. A tanulmány szerint a BDD-s páciensek, tehát a pszichopatológiai tüneteket mutató csoport tagjai szignifikánsan rosszabb kimenetelt jeleztek az egyes esztétikai beavatkozások eredményeként.

Ezek az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a plasztikai műtétek eredményességének megítélését nagyban befolyásolja a páciens a pszichés állapota és a testtudata.

Forrás:www.jprasurg.com© 2010 szepsegbroker.hu | Testtudat zavarosok plasztikai műtét előtt és után
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink