SZAKCIKKEK

Azonosították a depresszió génjét

Kulcsfontosságú szerepet játszhat a depresszió kialakulásában a nemrég felfedezett gén.

2010. október 19. 08:37
Szépség Bróker
A Yale Egyetem kutatói a napokban közzétették legfrissebb kutatási eredményüket, miszerint megtalálták a depresszió kialakulásáért felelős gént.


Azonosították a depresszió génjét 1.kép
Az amerikai kutatók nemrég felfedeztek egy olyan gént, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a depresszió megjelenésében, így új gyógyszerkutatások irányvonala lehet. A napokban ismertetett tanulmányban a Yale Egyetem munkatársai az MKP-1 jelű gént nevezték meg felelősként, amely ki- vagy bekapcsolja a depresszióhoz vezető biokémiai útvonalat.

A kutatók 21 elhunyt ember genetikai kódját vizsgálták, akiket korábban depresszióval diagnosztizáltak. Ezt a 21 genetikai állományt másik 18 ember genetikai kódjával hasonlították össze, akiknél soha sem fordult elő depresszió. Az eredmények alapján az MKP-1 jelű gén az MAPK csoportba tartozó agyi vegyületek képződését befolyásolja, melyek létfontosságúak az idegsejtek megfelelő működése és túlélése szempontjából.

A kontroll vizsgálatot a tudósok egerekkel végezték. A kísérleti egereknél kikapcsolták az MKP-1 gén működését, és tanulmányozták a MAPK vegyületek szintjének változását az agyban, majd azt is megfigyelték, hogy ez miként vezethet a depresszió kialakulásához.

A gén kutatásának eredményéről bővebben itt olvashat. >>

Forrás: www.weborvos.hu© 2010 szepsegbroker.hu | Azonosították a depresszió génjét
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink