SZAKCIKKEK

Plasztikai műtétek kockázatvállalása

Ki vállalja a nagyobb kockázatot? A plasztikai sebész, vagy a páciens?

2009. október 18. 15:32
Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül(1999. évi LXXVI. törvény)
Az orvos-esztétikai beavatkozást végző szakorvos, vagy a szépülni, fiatalodni vágyó páciens?


Plasztikai műtétek kockázatvállalása 1.kép

Ki vállalja a nagyobb rizikót, a páciens vagy a plasztikai sebész?Több jogi paragrafus összevetve azt a konklúziót lehet levonni, hogy a páciensek sokkal nagyobb rizikót vállalnak egy-egy esztétikai beavatkozás során, mint magát a plasztikai műtétet végző sebészek.

Ez azért is lehetséges, mert a plasztikai, szépészeti műtétek során az orvosok nem eredmény-, hanem gondossági kötelem alapján végzik tevékenységüket, mivel az eredmény megítélését az adott személy testi és lelki állapota nagymértékben befolyásolja.

Azt a tényt sem szabad elfelednünk, hogy a plasztikai műtéteket egészséges egyéneken végezik el, és egy esetleges műtéti szövődmény jelentős egészségkárosodással is járhat. Míg az egészséget védő, javító, gyógyító jellegű műtét esetében akkor vállal nagyobb kockázatot a beteg, ha elmarad a szükséges beavatkozás.


Plasztikai műtétek kockázatvállalása 2.kép

A plasztikai műtét eredményének szubjektív megítéléseMíg egy kisebb aszimmetriát a környezet jelentéktelennek vélhet, addig a műtéten átesett páciens óriási torzulásként élhet meg. Ilyenkor még az orvos szakértő is nehéz helyzetben van, hogy megítélje az aszimmetria mértékét. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a plasztikai műtét eredményességét korlátok között tartja a páciens anatómiai adottságai, egészségügyi alapállapota, ellenálló képessége, életmódja (pl. étkezés, dohányzás, alkohol fogyasztás, sport, stb.) is.

A végleges eredményre szintén hatással van a páciens fegyelmezettsége is, hogy milyen mértékben a tartotta be az orvos utasításait a műtét utáni rehabilitációs időszakban. Pl. egy mellimplantátum elmozdulását több esetben nem az implantátum helytelen méretének, minőségének megválasztása okozza, hanem a páciens aktív munkája, sportolása a műtétek követő néhány hónapban.

Plasztikai műtétek kockázatvállalása 3.kép

Műtéti szövődményeket befolyásoló tényezőkA műtéti szövődmények kialakulásánál is jelentő szerepet játszik az egyén műtét előtti állapota, szokásai, örökletes hajlamai, jóhiszeműen eltitkolt gyógynövénykúrái, stb., ezért ezekben az esetekben sem lehet mindig megállapítani az orvos egyoldalú felelősségét.

A fenti tények jogos félelmet kelthetnek a leendő páciensben.

Azonban az emberekben él a megfelelési és a tetszési vágy, ami nem a XXI. századi fogyasztói társadalmunk torz szüleménye, hanem évszázadok óta központi szerepet játszik. Mi sem bizonyítja ezt jobban a következő régi kínai mondás:

„A szépség fontosabb az életnél”,
de számos európai író és költő is elismerte a szépség erejét:

„Aranynál jobban csalogat a szépség”
Shakespeare

„Kevés asszony van, akinek értéke tovább tart, mint a szépsége.„
Francois de la Rochefoucauld

Sikeres plasztikai műtétre vágyik?Amennyiben határozott célja van plasztikai műtéttel elérhető változást illetően, úgy a következő kérdésekre kell megtalálni a válaszokat:

Mit tegyen a félelmei leküzdése érdekében?
Hogyan kerülhető ki egy sikertelen plasztikai műtét?
Milyen kérdéseket kell feltenni a plasztikai sebésznek, amelyből kiderülhet mennyire gondosan fog eljárni a műtét során?
Hogyan tud benyomást szerezni a szakorvos felkészültségéről az adott beavatkozást illetően?
Honnan szerezhet információkat a plasztikai sebész szakmai gyakorlatáról?
Hogyan kerülhetők el a jogi viták orvosainkkal?
Hogyan érdemes tárgyalni a plasztikai sebésszel?

A kérdésekre megtalálhatja a válaszokat:
- A PLASZTIKA rovatunkban
- Mellplasztika hírlevél és általános hírlevélben - Jelölje be mindkét hírlevelet, uis az általános SzépségBróker hírlevélben egyéb plasztikai, orvos-esztétikai újdonságokról is informáljuk!
- Vagy jelentkezzen be egy személyre szabott, plasztikai műtétek előtti, pártatlan tanácsadásra.

© 2010 szepsegbroker.hu | Plasztikai műtétek kockázatvállalása
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink