SZAKCIKKEK

Az esztétikai beavatkozások rizikói

2010. március 29. 00:25
SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
A tavasz beköszöntével egyre többen veszik útjukat az edzőtermek felé, hogy újra kirobbanó formába hozzák magukat. Ugyanakkor az elmúlt évek tendenciája azt mutatja egyre inkább megnőtt az érdeklődés a szépészeti beavatkozások iránt is. Kezelések széles választéka áll rendelkezésre, legyen szó akár ráncok eltüntetéséről, akár szőrtelenítésről, vagy alakformálásról. Azonban legyünk körültekintőek a választásnál, ugyanis nem veszélytelenek ezek a beavatkozások.


Az esztétikai beavatkozások rizikói 1.kép
Egyre többen szeretnének változtatni külsejükön, így az elmúlt években nagymértékben megnőtt a szépészeti beavatkozások népszerűsége.
A Brit Esztétikai Plasztikai Sebészeket Tömörítő Szövetség (BAAPS) szerint Nagy-Britanniában 2008-ban több mint 34,000 szépészeti beavatkozást végeztek – közel háromszor annyit, mint 2003-ban. Ezek 90%-át még mindig hölgyeken végzik, igaz a has plasztika és a szemhéj plasztika a férfiak körében is egyre népszerűbb.
A londoni Marsh biztosító Európai Egészségbiztosítási részlegének vezetője, Robert Wendin szerint a szépségipar sokrétű növekedést mutat, mivel a plasztikai sebészektől a kozmetikusokig a szakemberek már rengeteg beavatkozást kínálnak a páciensek számára.
A sebészeti beavatkozásokra - mint a has plasztika, vagy a mellnagyobbítás -, szigorú szabályok vonatkoznak, mégis akadnak hozzá nem értők. A lézeres kezelések, de még inkább az injekciós kezelések nagyobb aggodalomra adnak okot, mivel ezek körülményei nem szabályozottak, így bárki beadhatja őket – vélekedik Wendin.
Épp ezért, ezek a beavatkozások könnyen elérhetővé váltak, így népszerűségük is ugrásszerűen megnőtt – jelentette ki Nigel Mercer a BAAPS elnöke és szaktanácsadó plasztikai sebésze.

A magán plasztikai sebészek működése regisztrációhoz kötött, tevékenységüket az Orvosi Kamara szabályozza, és rendelkeznek megfelelő felelősség biztosítással.
Kárpótlások
Az esztétikai beavatkozásokban nemrég bekövetkezett növekedés nagyobb körültekintést igényel a biztosítóktól is – mondja Alex Wakeley, az orvosi műhibaperekkel foglalkozó Marketform biztosító igazgatója. „Néhány embernek, akik szépészeti beavatkozásnak vetik alá magukat nehéz a kedvükre tenni, mert irreális elvárásaik vannak. Manapság a legtöbb követelés a túlzott elvárások miatt van.”
Hozzáteszi, a biztosítóknak tisztában kell lenniük vele, hogy a rutin beavatkozásoknak is lehet kedvezőtlen kimenetele. (2007-ben az egyik legnagyobb kifizetett kártérítést – £300.000-t – egy rutin zsírleszívást követően kialakult súlyos vérmérgezés miatt ítélték meg.)
A biztosítóknak is naprakész szaktudással kell rendelkezniük, hogy az ilyen kedvezőtlen műtéti kimeneteleket is hatékonyan tudják intézni.

Szigorúbb felügyelet szükségesBAAPS szeretné szabályozni a szépészeti beavatkozások helyszínét, és a felhasznált hatóanyagokat (pl. ráncfeltöltők) is. Egyelőre azonban hiányos az ellenőrzés, így a kozmetikusok által végzett számos kezelés, beleértve az egyre népszerűbb lézeres kezeléseket, és ráncfeltöltéseket, teljességgel szabályozatlan.
Nem jellemző, hogy a szépségszalonok rendelkeznének műhiba-biztosítással, így nem tudják kártalanítani klienseiket, ha egy kezelés rosszul sikerül.
2009 Decemberében a The Telegraph egy cikkben beszámolt arról, hogy Olaszországban szigorították a szépészeti beavatkozásokra vonatkozó szabályokat, megtiltva például a 18 év alatti lányok mell- és egyéb plasztikai műtétjét. Ugyanakkor Angliában minden 16. életévét betöltött ember szabadon plasztikáztathatja magát.

Növekvő színvonalA biztosítók szintén tudják fokozni színvonalat, úgy, hogy ragaszkodnak az akkreditációhoz, továbbá kockázati tanácsadást, tréningeket kínálnak a szakembereknek.
A szépség ipar szereplői is igyekeznek kizárni a szabálytalan kezelést végzőket. A Független Egészségügyi Tanácsadó Szolgálat (IHAS) is ragaszkodik a szabványokhoz, különösen az injekciós kezelések terén.
A biztosítóknak szintén fontos szerepe van a páciensek védelmében, igaz, csak utólag - vélekedik Wendin. A megfelelő műhiba-biztosítások kárpótolhatják a pórul járt klienseket.

Új biztosításokA szépészeti beavatkozások nem veszélytelenek, ezzel pedig a leendő pácienseknek is tisztában kell lennie. Ugyanakkor szükséges a szakmabeliek megfelelő képzése is – mondja Nigel Mercer a BAAPS elnöke és szaktanácsadó plasztikai sebésze.
Aggódva a relatív magas felelősség biztosítási költségek miatt, a BAAPS a biztosítókkal együttműködve új lehetőséget kínál, ami jobban megfelel a szakemberek igényeinek, és kezelések rizikójának. A BAAPS hamarosan új, orvosi műhibákra vonatkozó biztosítást alkot meg tagjainak.
A BAAPS javasolta egy új termék kifejlesztését is a Lloyd’s Marketform Biztosítónak. A hét legnépszerűbb szépészeti beavatkozást felölelő szépségbiztosítás magában foglalja többek közt a mellnagyobbítást, a zsírleszívást, és a has plasztikát is. Így biztosítékul szolgálhat a sebészek számára az esetleges komplikációk esetén.


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | Az esztétikai beavatkozások rizikói
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink