SZAKCIKKEK

Mesterséges édesítőszerek is okozhatnak elhízást

2015. szeptember 17. 21:51
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
Az American Heart Association és az American Diabetes Association júliusban megjelent közös beszámolója nem ajánlja a kalóriamentes édesítőszerek fogyasztását az optimális testsúly megőrzése illetve a vércukorszint szabályozása céljából.


Mesterséges édesítőszerek is okozhatnak elhízást 1.kép

Mesterséges édesítőszerek pro- és kontraA cikk arra figyelmeztet, hogy ezek az édesítőszerek csak abban az esetben hasznosak, ha nem viszünk be ráadás kalóriákat később kompenzálásként.
Hozzáteszik még, hogy nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy ez a stratégia hosszútávon eredményes a kalória bevitel és a hozzáadott cukor fogyasztás csökkentésében.

A beszámoló emlékeztet, hogy a cukrozott ételek, italok korlátozott mennyiségű fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak, és hozzájárul az optimális testsúly és a glikémiás kontroll eléréséhez.

Természetes, hogy akkor sem szeretnénk lemondani az édes íz élvezetéről, ha fogyni, illetve testsúlyunkat tartani szeretnénk, vagy akár olyan betegségben szenvedünk, amelyben nem ajánlott a cukor fogyasztása.
A cukor helyettesítésére több lehetőség is adott. Ha a fogyni szeretnénk, akkor a cukor helyettesítésére használható édesítőszertől azt is elvárjuk, hogy ne, vagy alig tartalmazzon energiát. Az édesítőszereket összetételük és az azokból adódó tulajdonságaik alapján két nagyobb csoportba oszthatjuk: cukorhelyettesítőkre és mesterséges édesítőszerekre.

Mesterséges édesítőszerekA mesterséges édesítőszerek különböző – nem cukor természetű – kémiai anyagok. Alapvetően négy különböző kémiai anyagot használnak édesítésre:
- szacharin
- szukralóz
- neotám
- aceszulfam-K
- Na-ciklamát
- aszpartam

Édesítő hatásuk különböző mértékű, ezért gyakran kombinálva találhatók meg az egyes termékekben. A mesterséges édesítőszerek nem, vagy elenyésző mennyiségben tartalmaznak energiát, nem emelik a vércukorszintet. Elsősorban tehát ez a csoport ajánlható fogyókúrában, illetve olyan cukorbetegnek, akinek fogynia is kell.

„Számos adat arra utal, hogy a nullakalóriás édesítőszerek jól használhatók egészséges étrendben a hozzáadott cukrok alternatívájaként. Ez a helyettesítés mérsékelt energia bevitel csökkenést, súlyvesztést eredményezhet és előnyös hatással van a kapcsolódó metabolikus paraméterekre.”

CukorhelyettesítőkA cukorhelyettesítők kémiai értelemben cukrok, vagy cukoralkoholok, éppen ezért tartalmaznak energiát (majdnem annyit, mint maga a cukor), és a vércukorszintet is emelik. Összetételükből adódóan a velük készült süteménynek nemcsak édes ízt biztosítanak, hanem a térfogatát is növelik.

Cukorhelyettesítők: szorbit, mannit, méz, xilit, fruktóz (gyümölcscukor), eritrit, stevia (sztívia)

Mindezek alapján a cukorhelyettesítőket elsősorban olyan cukorbetegeknek szokták ajánlani, akiknek nem kell fogyniuk, fogyókúrában pedig kisebb mennyiségű cukor használata ajánlott.

ERITRIT

Természetes, nulla kalóriát adó cukoralkohol. Az eritrit a legkisebb molekulájú (4 szénatomból álló) cukoralkohol, melyet biofermentációval természetes módon, fermentációval állítanak elő. Fehér kristályos szerkezetű por, az édessége 50-70% a cukoréhoz képest. Az első és egyetlen természetes, nulla kalóriát adó cukoralkohol. Ebben a formájában a természetben széles körben előfordul, mint például mézben, sárgadinnyében, szőlőben, gombákban.

STEVIA (sztívia)
A valóban "bio" cukorhelyettesítő. A stevia egy különleges dél-amerikai fűszer- és gyógynövény, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok a főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a Stevia a cukor teljes körű helyettesítője lehet!
Előnyös tulajdonságai, hogy nincs hatással a vércukorszintre, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják és pozitív szerepe van a fogak védelmében. Néhány tanulmány szerint a stevia a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Egyéb jótékony élettani hatásai: segíti a szövetek oxigén ellátását, normalizálja az anyagcserét és az emésztést, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stresszellenes, gyulladáscsökkentő és májvédő hatással is rendelkezik. Magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított
A más országokban már nagy múltra visszatekintő stevia (Stevia Rebaudiana) édesítőszerként való felhasználását az Európai Bizottság 2011-ben engedélyezte (Európai Bizottság 1131/2011/EU rendelete).
Mesterséges édesítőszerek is okozhatnak elhízást 2.kép
Dr. Christopher Gardner (Stanford Egyetem, Kalifornia) kifejtette, hogy a kalóriamentes édesítőszerek az aszpartám, az aceszulfám-K, a neotám, a szacharin, a szukralóz és a növényi eredetű stevia mindegyike rendelkezik valamilyen fajta FDA engedéllyel. Ez tette lehetővé, hogy nem vizsgálták az összetevők biztonságosságát. Elismerve, hogy korábban szóba került ezek közül némelyek esetleges veszélyessége, Gardner hozzátette: „nem célunk ítéletet mondani az összetevők biztonságosságáról, ezt meghagyjuk az FDA-nak. Mi csak azt vizsgáltuk, hogy az édesítőszerek fogyasztása csökkenti-e a cukorbevitelt.”

Gardner kihangsúlyozta, hogy a kulcs a sikerhez, az elhízás elkerüléséhez a kompenzációs evés visszaszorításában rejlik.

A mesterséges édesítőszerek miatti elhízásnak két oka van:

1. a fiziológiai, amikor a szervezetünk érzékeli, hogy a megszokottnál kevesebb kalóriát vittünk be, így éhesebbek leszünk és még többet fogunk enni;
2. és a pszichológiai, mikor az úgy gondoljuk, hogy több cukros ételt ehetünk csak azért, mert diétás üdítőt fogyasztottunk a teljes cukortartalmú helyett.

Mesterséges édesítőszerek is okozhatnak elhízást 3.kép

Jobb meginni, mint megenni„Megfigyeltük, hogy általánosságban, ha az emberek édesítőszert alkalmaznak, mindig megjelenik a kompenzálás.
A kulcs az, hogy milyen mértékben. Ha csak részben kompenzálnak, akkor a mérleg még mindig a kalóriabevitel-csökkenés oldalára billen, de az emberek hajlamosak teljesen kiegyenlíteni vagy akár túllépni a különbséget, ezáltal az átlagosnál több kalóriát visznek be a szervezetükbe. Tehát ezeket az édesítőszereket tudatosan kell használni, hogy sikert érhessünk el.” Különös felfedezés, hogy a kompenzáció kisebb mértékű problémát jelentett abban az esetben, ha az édesítőszert valamilyen üdítőital és nem pedig szilárd táplálék tartalmazta.
Gardner megjegyezte:„Kiderült, hogy az emberek nem igazán veszik észre a kalóriák hiányát a diétás üdítőitalokban, azonban ha egy kalóriaszegény joghurtot vagy bármilyen hasonló ételt fogyasztanak, hajlamosak többet enni, hogy csökkentsék a különbséget. Tehát úgy tűnik, hogy több lehetőség rejlik az édesítőszerek üdítőitalokban való alkalmazásában, ami pozitív, mert általánosságban ilyen formában találkozhatunk velük.”


„Jobb, mint a cukor, de nem része az egészséges étrendnek”Dr. Walter Willett (Harvard School of Public Health, Boston, MA) is nyilatkozott a beszámolóról és az összetevők biztonságosságáról: „Nem lehetünk teljesen biztosak ezeknek a termékeknek a veszélytelenségében, mert a hosszútávon kifejtett hatását még nem volt alkalmuk megfigyelni a tudósoknak, részben azért, mert még nincsenek elég régóta a piacon. Rengeteg termékről, amit előzetesen engedélyezett az FDA, később kiderült, hogy káros mellékhatásai vannak, ezért visszavonták őket, így az engedély nem egyértelmű bizonyítéka a biztonságosságnak.”

Hozzátette: „Csaknem teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek biztonságosabbak, mint az túlzott mértékű cukorbevitel, ami határozottan káros."

A káros hatás főleg a diabétesz, szív-és érrendszeri betegségek, a köszvény előfordulásának, valamint az elhízás kockázatának növekedésében jelentkezik. Részletesen megvizsgáltuk a mesterséges édesítőszerek üdítőitalok formájában való fogyasztását a súlygyarapodás és a cukorbetegség függvényében, és nem találkoztunk olyan mértékű növekedéssel, mint amit az eltúlzott cukorfogyasztás generál. Azonban aggodalomra ad okot, hogy a cukor mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítése hozzászoktatja az embereket, főleg a gyermekeket, a rendkívül édes ízhez, ami hatással lehet a táplálkozási szokásaikra a későbbiekben. Így, véleményem szerint úgy kell tekintenünk ezekre a termékekre, mint a nikotin tapaszra; érzékelhetően jobbak, mint a valódi termék (cukor), de nem részei egy optimális étrendnek.

Forrás: http://www.medscape.com/viewarticle© 2010 szepsegbroker.hu | Mesterséges édesítőszerek is okozhatnak elhízást
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink