SZAKCIKKEK

Lord Byron a leghíresebb anorexiás

Az almaecet diéta feltalálója

2013. február 11. 10:21
Gulyás Gabriella Anna
Lord Byron angol költő nem csak gyönyörű verseiről hanem megszállott diétáiról is híres volt. Őt nevezhetjük a világirodalom első anorexiás költőjének.


Lord Byron angol költő
Lord Byron angol költő

Lord Byron, a leghíresebb anorexiás és az almaecet diéta feltalálójaSokan úgy gondolják, hogy a drasztikus fogyókúra, koplalás 20. századi vívmány. A szigorú étrend követői, azonban már az elmúlt századokban sem számítottak ritkaságnak.
George Gordon Noel Byron Lord (1788-1824) az angol romantikus költészet egyik legismertebb képviselője nem csak verseiről, kicsapongó vad természetéről, nőügyeiről, hanem megszállott diétáiról is híres volt. Ő találta fel ugyanis az almaecet diétát.

A zsírfaló almaecet
A zsírfaló almaecet

Almaecet, víz, rizs diéta, szivar és rengeteg tornaByron azt gondolta, hogy szigorú almaecet diétája nem csak a kívánt karcsú alakhoz járul hozzá, hanem kifinomultabbá teszi elméjét. Akkor sem volt hajlandó lemondani káros fogyókúrájáról, amikor már nyilvánvalóan az egészsége látta kárát elégtelen táplálkozásának.
Hízásra hajlamos testalkata miatt komolyan meg kellett küzdenie a kilókkal. Cambridge-i éveire esik Byron első nagyszabású fogyókúrája. Harrowi évei óta egyre hízott és 1806 őszére 91 kilót nyomott , ami tekintélyes súly volt 173 cm-es magasságához. Mint minden megszállott fogyókúrázó ő is rendszeresen mérte a testsúlyát, amihez egy londoni borkereskedés függőmérlegét használta. Feljegyzések szerint öt év alatt 31 kilótól sikerült megszabadulnia. Az éhségérzet csökkentése érdekében rengeteget szivarozott és több liter szódavizet ivott. Teát csak cukor és tej nélkül fogyasztott.

„Hét mellényt és egy nagykabátot hordok és ebben az öltözékben futok és krikettezem, és mikor a verejtékezés már egészen kimerített forró fürdőt veszek, 24 óra alatt egy negyed font színhúst eszem csak, nincs reggeli és vacsora, sör helyett csak kevés bor és sok torna…” –írta levelében.

A fanatikus fogyasztás meghozta eredményét, súlyának majdnem egynegyedétől megszabadult és karcsúságát – többnyire állandó diéta mellett – sikerült megőriznie több mint 10 éven át. Ez az életmód, amellyel soványságát és szépségét akarta megőrizni azonban nagyon legyengítette. Mai szóval élve őt nevezhetjük a világirodalom első anorexiás költőjének.

Pisai tartózkodása alatti szokásairól a költő barátja, Trelawny így ír: „napokig élt kétszersültön és szódavízen, majd hogy a bensőjét marcangoló örökös éhséget csillapítsa kissé olykor ijesztő kotyvalékot ütött össze hideg krumpliból, rizsből, halból vagy zöldségből, leöntötte ecettel és kiéhezett kutya módjára habzsolta be.”
Byron az állandó koplalás miatt 1822-re borzalmas egészségi állapotba került, pedig jól tudta, hogy betegségeinek jó részéért éppen a megszállott fogyókúrázás a felelős.

A 19. században sokakat magával ragadott a tudatos táplálkozási láz, volt, akit a fogyás, volt, akit a hízás iránti vágy vitt rá a szigorú étrendre, orvosi italokra és porokra.
Louise Foxcroft történész szerint Byron az életmódjával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ma már szinte megszállottan követjük nyomon a sztárok kilókkal vívott küzdelmeit. Az almaecet diéta híve Megan Fox amerikai színésznő is.

Megan Fox is az almaecet diéta híve
Megan Fox is az almaecet diéta híve

Mi is az anorexia?Teljes nevén anorexia nervosa, amely alapvetően egy pszichés betegség, az evészavarok egyik formája. Az anorexiás problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy testképe torzult (test diszmorfia, BDD), túl kövérnek látja magát. Az anorexia nervosa betegség azért is figyelemre méltó, mert a kialakulása után a halálozási arány eléri a 9%-ot.

Néhány divatos diéta a múltból• 1820 Ecet- és víz kúra (Lord Byron tette népszerűvé)
• 1825 Jean Brillat-Savarin alacsony szénhidrát tartalmú diétája
• 1830 Graham diéta
• 1903 Horace Fletcher diétája, rágjunk meg mindent harminckétszer
• 1917 L.H. Peters kalória számlálás diétája
• 1925 Cigaretta diéta (édesség helyett cigaretta)

Forrás: Tóthfalusi I.: Byron világa, Maurois A.: Byron élete

Az almaecetről bővebbenAz 5%os -almaecet az almaborból keletkezik levegőn tárolva az ecetsav baktériumok hatására (az etil-alkohol tartalma ecetsavvá oxidálódik).

Már dédnagymamáink is felismerték jótékony hatásait, értékes tápanyagait (vas, kálcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, aminosavak, enzimek, pektin, A és C-vitamin, stb.), és a házi patikaszerek közé sorolták:
- migrén, ízületi gyulladások elleni szerként
- enzim, pektin és magas rosttartalma javítja az emésztést
- magas antioxidáns tartalma jótékony a koleszterin szintre és a szív-érrendszerre, de amiatt használták a fürdővízhez bőrfiatalítás céljából
- baktérium és gombaölő hatása miatt használták külsőleg körömgomba kezelésére, belsőleg pedig a Candida fertőzés tüneteinek enyhítésére

Miért is válhatott be, mint fogyókúrás „csodaszer”?- felgyorsítja az emésztést és az anyagcserét
- gátolja a zsírok lerakódását
- vízhajtó és méregtelenítő hatású
- és étvágycsökkentő

Az almaecet a súlycsökkentő hatást fokozatosan fejti ki, így tökéletes része lehet az egészséges fogyókúrának.

Javasolt fogyasztása:Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg.

Viszont ellenjavallt az almaecetes diéta gyomorfekély esetén!
© 2010 szepsegbroker.hu | Lord Byron a leghíresebb anorexiás
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink