SZAKCIKKEK

Vírusos szemölcsök

HPV okozta szemölcs, futószemölcs, uszodaszemölcs

2009. november 03. 12:53
Cikkünk szerzője Dr. Sólyom Katalin
A vírusos szemölcsök nem csak viszketéssel, kellemetlen érzettel és néha fájdalommal járnak, hanem leggyakrabban esztétikai problémát is okoznak. A látványos bőrelváltozás komoly pszichés következményekkel járhat.


Kézfej HPV okozta szemölcsei
Kézfej HPV okozta szemölcsei
A vírusos szemölcsöket a leggyakrabban a Humán papilloma virus okozza, mely klasszikus formában a kézen, lábon (főleg talpakon), genitálián alakul ki. A szurkált felszínű, tömött tapintatú, néha karfiolszerű fájdalmas növedéket érdemes minél hamarabb eltávolítattni mind a fertőzés, mind a növekedésének megfékezése érdekében.

Az ún. futószemölcs szintén vírusos eredetű, de laposabb és általában többszörös, mely főleg az arcot és a kézfejeket érinti.
Leggyakrabban gyerekeknél, vagy olyan pácienseknél alakulnak ki, akiknek védekezőképessége valamilyen oknál fogva csökkent.


HPV fertőzés okozta karfiolszerű bőrelváltozás
HPV fertőzés okozta karfiolszerű bőrelváltozás
Gyerekközösségekben közvetlen érintéssel, közös játékok használatával terjednek, de a talpi szemölcsök terjedésének kedvez a közös uszodák, zuhanyzók, edzőeszközök, közös törülközők és papucsok használata.

A vírusos szemölcs kezelésére számos lehetőség adott:

- ecsetelés
- fagyasztás
- fokozatos eltávolítás, kikaparás, égetés
- esetenként belsőleg adott immunterápia
- legkorszerűbb a lézeres eltávolítás

A megfelelő kezelés kiválasztását befolyásoló tényezők: életkor, elhelyezkedés, szemölcsök száma, életvitel, esetleges társbetegségek.

Uszodaszemölcs a szem körül
Uszodaszemölcs a szem körül
Uszodaszemölcs-Molluscum contagiosum

Gyerekközösségekben, uszodákban járványszerűen terjedő vírusos betegség, mely gombostűfejnyi-lencsényi néha gyulladt alappal rendelkező, köldökszerűen behúzódott közepű sárgás-fehér fénylő lapos növedék formájában jelentkezik. A Pox vírus okozza. Immungyengeség, vagy apró sérülésekkel járó állapot, bőrszárazság kedvez a fertőzés kialakulásának, ezért atópiás dermatitisnél, ekcémásoknál, allergiásoknál gyakoribb.
Uszodaszemölcs a nyakon
Uszodaszemölcs a nyakon
Bárhol előfordulhat, de leggyakrabban hajlatokban, nemi szervek körül látjuk. Általában panaszt nem okoz, esetleg viszket, a gyulladtak mérsékelten fájhatnak. A vakarás, nyomkodás terjedését elősegíti, néha több száz is lehet.

A szemölcsöket minél hamarabb el kell távolítani!

Az uszodaszemölcs eltávolítási lehetőségei, amelyet azok elhelyezkedése, a páciens életkora és általános állapota határoznak meg:
- fagyasztás
- csipeszes, vagy kanalas eltávolítás
- helyi alfa-interferon kezelés
- és/vagy helyi szárító kezelés
- szükség esetén belső immunstimuláló terápiával kiegészítve

Tapasztalatunk szerint a teljes gyógyulás többszöri kezeléssel érhető el. A kisebb szemölcsök egy része spontán is visszafejlődhet.

SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)© 2010 szepsegbroker.hu | Vírusos szemölcsök
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink