SZAKCIKKEK

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMEA) tisztázta a COVID-19 és az ibuprofen kérdéskörét

Laikusok számára is informatív

2020. március 24. 19:47
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
Az EMA tisztában van olyan jelentésekkel, különösen a közösségi médiában, amelyek kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), például az ibuprofen súlyosbíthatják-e a koronavírusos megbetegedést (COVID-19).


Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMEA) tisztázta a COVID-19 és az ibuprofen kérdéskörét 1.kép

Mi a hivatalos állásfoglalás az ibuprofen és koronavírus közötti összefüggés kapcsán?Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az összefüggést az ibuprofen és a COVID-19 okozta vírusos betegség romlása között.
Az EMEA szorosan figyelemmel kíséri a koronavírusos okozta pandémiás helyzetet, és felülvizsgál minden új információt.

Korábban, 2019 májusában az EMA biztonsági bizottsága (PRAC) elindította azt a felülvizsgálatot, amelyben elrendelte a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, így az ibuprofen és a ketoprofen felülvizsgálatát abban a tekintetben, hogy e gyógyszerek súlyosbíthatják-e a bárányhimlő (varicella) és néhány bakteriális fertőzés okozta betegség lefolyását.

Ma már számos NSAID készítmény termékinformációja arra figyelmeztet, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk elfedheti a súlyosbodó fertőzés tüneteit.


Milyen NSAID hatóanyagokat ismerhetünk?

A nem szteroid gyulladáscsökkentők, rövidítve NSAID olyan gyulladáscsökkentő szerek, amelyek hatásukat nem a szteroid hormonok (glükokortikoidok) receptorain fejtik ki. Gyulladáscsökkentő hatásuk mellett általában lázcsökkentő (antipyreticus) hatással is rendelkeznek.
A COVID-19 okozta vírusfertőzés során jelentkező láz vagy fájdalom esetén a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek mérlegelniük kell az összes rendelkezésre álló kezelési lehetőséget, beleértve a paracetamolt és az NSAID-kat is. Minden gyógyszernek megvannak a maga előnyei és kockázatai, amelyek megtalálhatóak a termékinformációban, valamint figyelembe kell venni az EU nemzeti kezelési irányelveivel együtt, amelyek többsége a paracetamolt ajánlja láz vagy fájdalom első kezelési lehetőségként.


TEHÁT
1. NÉZZE ÁT HÁZIPATIKÁJÁBAN TALÁLHATÓ MEGFÁZÁS, FEJFÁJÁS, LÁZ ELLENI GYÓGYSZEREKET ÉS AZOK HATÓANYAGÁT.

2. AZONOS HATÓANYAGOK esetén különös tekintettel vegye figyelembe a napi MAXIMÁLIS DÓZIST, a kombinált felhasználás esetén az egyszeri és a napi össz. dózisra is ügyeljen!

3. NE HASZNÁLJON EGYSZERRE 2- vagy többféle gyulladáscsökkentő, megfázás-, láz elleni gyógyszert!

4. FELTÉTLEN OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, még akkor is, ha már ismeri azt, hisz jelenleg olyan gyógyszereket, gyógytermékeket, táplálékkiegészítőket is használhat, amelyekkel kölcsönhatásba léphet ez a gyulladáscsökkentő és lázcsillapító készítmény.

5. HA ÖN KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVED (pl. mozgásszervi-, vese-, máj- szív- és/vagy keringési betegségben, esetleg depressziós, stb.), vagyis RENDSZERES GYÓGYSZERFOGYASZTÓ, FELTÉTLEN KONZULTÁLJON KEZELŐORVOSÁVAL (most nyugodtan hívja fel!), vagy KÉRJE A GYÓGYSZERÉSZE SEGÍTSÉGÉT a megfelelő recept nélkül megvásárolható lázcsillapító, gyulladáscsökkentő kiválasztásában és annak dózisának meghatározásában!

6. HA ÖN NEM SZED RENDSZERESEN GYÓGYSZERT, de kifogyott a házipatikája, akkor előbb nézzen utána az interneten, hogy mely recept nélküli megfázás elleni készítmények lesznek megfelelőek Ön számára- olvassa el az adott gyógyszer betegtájékoztatóját adott weboldalon!-, hogy célirányos igényével és kérdéseivel felvértezve gyorsabban dönthessen a gyógyszertárban.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMEA) tisztázta a COVID-19 és az ibuprofen kérdéskörét 2.kép
És NE feledje,

a paracetamol készítmények túladagolása irreverzibilis (visszafordíthatatlan) májkárosodással járhat együtt,
ezért a maximális dózis betartására különös tekintettel kell lenni!:
Felnőttek esetén 4000 mg= 4 g/ nap;
Gyermekeknél 6-12 év között 2000 mg= 2 g/ nap

Például ITT találhatja meg egy 500 mg paracetamolt tartalmazó gyógyszerkészítmény betegtájékoztatóját!

Olvassa el a FIGYELMEZTETÉSEKET is!

Például:
Figyelmeztetés: A Nurofen Cold and Flu (200 mg ibuprofén/30 mg pszeudoefedrin) filmtablettához hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy a sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot (max. 6 tabletta/nap) és a 3 napos kezelési időtartamot. További részlet...


Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMEA) tisztázta a COVID-19 és az ibuprofen kérdéskörét 3.kép
Az EU nemzeti kezelési irányelveivel összhangban a betegek és az egészségügyi szakemberek folytathatják az NSAID-ok (például az ibuprofen) alkalmazását az engedélyezett termékinformációk szerint. A jelenlegi tanácsadás tartalmazza, hogy ezeket a gyógyszereket a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.


Ha bármilyen kérdése lenne, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. Az ibuprofént szedő betegek számára a fentiek alapján jelenleg nincs ok a kezelés megszakítására. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akik ibuprofént vagy más NSAID gyógyszereket szednek krónikus betegségek kezelésére.

Az ibuprofen és a ketoprofen folyamatos PRAC-biztonsági felülvizsgálata mellett az EMA hangsúlyozza, hogy kellő időben epidemiológiai vizsgálatokat kell végezni annak érdekében, hogy megfelelő bizonyítékot nyújtsanak az NSAID-ok bármilyen hatásáról a COVID-19 betegség-előrejelzésére.

KAPCSOLÓDÓ INFORMÁCIÓKOGYEI/ EMEA - Néhány ibuprofén tartalmú gyógyszer vénykötelessé válik
Frissítve: 2019.05.20 10:50

- Az ibuprofén és dexibuprofén (1200 mg ibuprofénnek 600 mg dexibuprofén felel meg) előny-kockázat arányának felülvizsgálatára az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben ún. referrált eljárást indított. Az adatok teljességének áttekintése után az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (Pharmacvovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) is arra a következtetésre jutott, hogy az ibuprofén magas napi összdózisa fokozza a kardiovaszkularis események kockázatát, viszont 1200 mg-nál alacsonyabb napi adag esetén nem emelkedik a kockázat. Részletek...

- Wikipédia/ Ibuprofén: A COVID-19 betegségre gyakorolt hatásával kapcsolatos ellentmondások
Legutóbbi módosítás: 2020. március 25.

„A gyulladáscsökkentők immunszuppresszív hatással rendelkeznek" - azaz csökkentik (visszafogják) az immunrendszer működését nyilatkozta Alexandre Bleibtreu, a párizsi Pitié-Salpetriére kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa az ibuprofén, koronavírus-betegség esetén történő használata kapcsán a FranceInfo nevű francia hírforrásnak nyilatkozva. Érvelése szerint ez okozza a betegség súlyosbodását. Az a tény, hogy a gyulladáscsökkentők az immunrendszer működését is csökkentik, Dr Amir Khan szerint régóta ismert. Megjegyzi ugyanakkor, hogy ez a hatás egy egyszerű megfázás esetén nem okoz komplikációt, viszont COVID-19 - esetében a vírus legyőzéséhet az immunrendszer teljes kapacitáson történő működésére szükség lehet. Olvassa tovább...


- HEALTHLINE.com - Mit tudunk az ibuprofen és a COVID-19 kapcsolatáról
March 20, 2020

Az a felfogás, miszerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek növelik a láz vagy fertőzés során fellépő szövődmények kockázatát, „elsősorban elméleti” - mondta Yang.
Az orvosi szakértők vitatják, hogy a lázat és izomfájás elleni gyulladáscsökkentők valóban csökkenti-e az immunválasz hatékonyságát. Másrészt tudott, hogy a hevesebb tünetekkel, magasabb lázzal szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel szednek ibuprofént, de betegségük kimenetelének semmi köze a gyógyszerhez.
"Néhány beteg klinikai megfigyelése szerint az ibuprofen lassíthatja a gyógyulást bakteriális tüdőgyulladások esetében, vagy súlyosbíthat egyes vírusfertőzéseket, például a bárányhimlőt, de ezek nem kellően követett, prospektív tudományos tanulmányok" - mondta Yang
A cikk folytatása...
Forrás: EMEA https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19; webbeteg https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/paracetamol;
https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/ibuprofen; https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/panadol-500-mg/2966/betegtajekoztato© 2010 szepsegbroker.hu | Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMEA) tisztázta a COVID-19 és az ibuprofen kérdéskörét
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink