SZAKCIKKEK

Biztonságosak-e az ásványi fényvédők a napkrémekben?

Veszélyes-e a titán-dioxid és a cink-oxid a napkrémekben

2014. június 01. 12:02
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Gulyás Gabriella Anna
A titán-dioxidot tartalmazó kozmetikai szerek, fogkrémek és napozószerek használata nem veszélytelen állítja az ACS Journal Chemical Research in Toxicology szaklapban megjelent tanulmány. De mi az igazság?


Biztonságosak-e az ásványi fényvédők a napkrémekben? 1.kép

Az ásványi/ fizikai fényszűrők működési elveA fizikai fényszűrők elve azon alapul, hogy titán-dioxid illetve cink-oxid tartalmuk miatt tükörként működve visszaverik a fényt így védik a bőrt a nap káros sugaraival szemben. A mikronizált titán-dioxid erős fényszórásának, magas törésmutatójának (n = 2,4), valamint nagy stabilitásának köszönhetően a leggyakrabban alkalmazott fehér pigment a napkrémekben.

Toxikus-e a titán-dioxid a napkrémekben?

Francesco Turci és kollégái kutatása szerint az általánosságban biztonságosnak ítélt titán-dioxid valóban nem hatol át az egészséges bőrfelületen, de sérült, felázott vagy napégett bőrön alkalmazva használatuk azonban megfontolandó. Az FDA által maximálisan megengedett TiO2 (titán-dioxid) tartalom a fényvédőkben 25%, ugyanakkor nem tesz különbséget méret illetve kristálymódosulat szerint.
Magyar kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy humán bőrben intakt epidermális barrieren keresztül a mikronizált titán-dioxid részecskék in vivo nem hatolnak be a szarurétegen és nem érik el a mélyben lévő, élő sejtek rétegeit. (Dr. Kiss Borbála Katalin : A mikronizált titán-dioxid bőrön történő átjutásának és sejtekre gyakorolt hatásainak vizsgálata, PhD dolgozat, Debrecen, 2009. )
Biztonságosak-e az ásványi fényvédők a napkrémekben? 2.kép

Nanorészecskék a fényvédőkbenMiután a bőröregítő, és a karcinogén hatások jelentős részéért az UVA-hatás a felelős, a fényvédő krémek gyártói igyekeznek az UVB és UVA-spektrumban is egyformán hatékony készítményeket fejleszteni. A titán-dioxid és a szervetlen filterek kulcsfontosságúak e készítményekben, hiszen ezek a molekulák azok, amelyek legnagyobb hatásfokkal szűrik ki az UVA sugarakat.

Kérdések és válaszok a nanorészecskékkel kapcsolatban

Befolyásolja a fényvédelmet a részecskék mérete és formája?


IGEN.
Minél kisebbek, annál jobb SPF, viszont annál rosszabb UVA védelmet biztosítanak. A gyártóknak meg kell találniuk az egyensúlyt: a kisebb részecskék biztosítják az átláthatóságot, viszont a nagyobb részecskék jobb UVA védelmet nyújtanak. Leggyakrabban cink-oxidot használnak, ezek nagyobb részecskék, így magasabb fokú UVA védelmet biztosítanak, mint a titán-doxidot tartalmazó készítmények, amik nem látszanak annyira a bőrön.


Behatolnak a nanorészecskék a bőrünkbe?


NEM.
Néhány kutatás szerint a nanorészecskék károsíthatják az élő sejteket és a szerveket, de a kutatások nagy része nem talált bizonyítékot arra, hogy a cink-oxid részecskék bejutnának a bőrön. Egy vizsgálatban önként jelentkezőkön tesztelték a 19-110 nanométeres cink-oxid részecskék behatolását a bőrbe öt napon keresztül naponta kétszer. (Gulson2010)
A vizsgálat eredménye az volt, hogy kevesebb, mint 0,01%-a a cinknek (bármelyik mérettartományból) került be a véráramba. Egy ezt követő vizsgálat ugyanezt a két nanorészecske méretet alkalmazta naptej formájában az emberek bőrénél sokkal vékonyabb bőrű szőrtelen egereken, és az derült ki, hogy a napkrém cink atomjai eloszlottak az egérben, az összesített cink koncentráció sem a vérben sem a belső szervekben nem változott. (Osmond-McLeod 2013) Mivel egyik kutatásnak sem sikerült igazolnia, hogy a nanorészecskék behatolnának a bőrbe, ebből az következik, hogy legfeljebb a cink ionok jutnak annak mélyebb rétegeibe. Az FDA és az Európai Unió közös állásfoglalása szerint elmondható, hogy a nanorészecskék nem jutnak be a bőrbe. (NanoDerm 2007, Sadrieh 2010)

Káros-e a bőrbe esetleg bejutó nanorészecske napsugárzás hatására?


NEM,
mivel a hatóanyagok nem hatolnak elég mélyre a bőrben ahhoz, hogy elérjék az élő sejteket. A titán-dioxid és kisebb mértékben a cink-oxid is Uv sugárzás hatására szabad gyököket képezhet, amelyek károsíthatják a környező sejteket, de ezeket nem bizonyították a vizsgálatok.

Okozhatnak valamilyen belső károsodást a nanorészecskék, ha bejutnak a bőrbe vagy belélegezzük őket?


IGEN.
A nanorészecskék belélegzése sok szempontból veszélyes. EWG nem ajánlja a por/spray formájú fényvédő vagy bármilyen por állagú smink használatát, amik cink- vagy titán-oxid részecskéket tartalmaznak, mérettől függetlenül. Az International Agency for Research on Carcinogens a titánium-dioxidot a „karcinogén lehet” kategóriába sorolta, amennyiben nagy mennyiségben belélegzésre kerül. A tüdők nehezen tisztulnak meg a kisméretű részecskéktől, így azok ezen keresztül a véráramba juthatnak. Az oldhatatlan nanorészecskék, amik behatolnak a tüdő szövetébe kiterjedt szervkárosodást okozhatnak.

Károsak-e a napfényvédő ajakbalzsamok?


NEM.
Az ajak bőrének fényvédelmére szolgáló készítmények (ajakbalzsamok) egy részét lenyeljük így elvileg károsíthatja az emésztőrendszer szerveit, habár nincs olyan kutatást, ami ezt igazolná. A titán-dioxid évtizedek óta használatos, mint ételfesték, megtalálható például a sokak számára jól ismert M&Ms drazséban is.

Forrás: http://www.ewg.org/2014sunscreen/nanoparticles-in-sunscreen/, Dr. Kiss Borbála Katalin : A mikronizált titán-dioxid bőrön történő átjutásának és sejtekre gyakorolt hatásainak vizsgálata, PhD dolgozat, Debrecen, 2009., Gulson2010, NanoDerm 2007, Sadrieh 2010, Osmond-McLeod 2013© 2010 szepsegbroker.hu | Biztonságosak-e az ásványi fényvédők a napkrémekben?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink