SZAKCIKKEK

Tanorexia, a legújabb bőrgyógyászati-pszichiátriai betegség

Napozásfüggőség

2012. május 27. 12:03
Gulyás Gabriella Anna
Napbarnított bőre halványulása, fakulása szorongással tölti el? A gyorshívóján szerepel a szomszédos szolárium szalon száma? Ha igen, lehet, hogy tanorexiás, azaz napozásfüggőségben szenved. Annak ellenére, hogy a napozás kapcsolatba hozható a bőrrák kialakulásával valamint a bőr idő előtti öregedésével, becslések szerint az Egyesült Államokban egymillió ember teszi ki magát a káros ultraibolya sugárzásnak naponta és a lakosság 10 százaléka szoláriumozik rendszeresen.


Patricia Krentcil, aki 5 éves kislányát is szoláriumba vitte
Patricia Krentcil, aki 5 éves kislányát is szoláriumba vitte

Tanorexia megdöbbentő esete


A botrány New Jerseyből indult, ahol is egy anyuka, Patricia Krentcil, magával vitte 5 éves lányát szoláriumozni, amivel egy csapásra ismertté vált. A hírhedt szolárium mami saját bevallása szerint havonta húsz alkalommal látogatja kedvenc szolárium szalonját.
George Hamilton is napozásfüggőségben szenved
George Hamilton is napozásfüggőségben szenved

Hollywood sztárjai a túlzások élvonalábanVajon Hollywood okolható-e azért, hogy az aranyló bőr mára már egy újabb kiegészítővé vált? Sztárok, mint például Paris Hilton, Jessica Simpson vagy akár Victoria Beckham lépten-nyomon megmutatják csöppet sem természetes barnaságukat. A 72 éves színész, George Hamilton (akit A keresztapa című filmből ismerhetünk) arról számolt be, hogy pár nap sütkérezés után egyre több hölgy érdeklődését keltette fel, mert már nem csak egy sápadt arc volt a tömegből.
A divatipar rossz példamutatása
A divatipar rossz példamutatása

A divat- és reklámipar felelősségeA betegség a divatipart is megfertőzte, elég ha ránézünk a H&M idei nyári kampányfotóira, amelyeken Isabeli Fontana korántsem természetes színét örökítették meg. A képek láttán több bőrgyógyász is felháborodásának adott hangot. Véleményük szerint a fotósorozat hatására rengeteg ember, főként a fiatalok közül tesz majd kísérletet hasonló barnaság elérésére, annak ellenére, hogy bőrtípusuk esetleg ezt nem tenné lehetővé.

Az ismert divattervező, Rebecca Minkoff is imád napozni és nem hajlandó foglalkozni a következményekkel, mint például a bőrrák, ami akár végzetes is lehet. Ha nem ül kint a szabadban amikor süt a nap, rendkívül lehangolt lesz – nyilatkozta.

Victoria Beckham néhány éve még a túlzott barnaságot képviselte
Victoria Beckham néhány éve még a túlzott barnaságot képviselte

A napozásfüggőség, mint betegségA barnulás tényleg okozhat függőséget és elmulasztása elvonási tünetekkel járhat, úgy, mint a drog- és alkoholproblémáknál?
A válasz: igen.

Kutatások igazolták, hogy a napsugárzás az agyban endorfint szabadít fel és ez vezethet függőséghez. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a túlzott szoláriumozás az anorexiához hasonló ,életmóddal kapcsolatos zavar, ezért tanorexiának nevezték el.
Egy tanulmány szerint az alkoholfüggőség kezelésére is használt naltrexon csökkentheti az UV fény-kereső viselkedést sok napozónál. A kritériumok alapján számos pszichiáter javasolja a kórkép felvételét a DSM-IV-be.

Kim Kardashian a biztonságosabb, a mérsékletes barnulás híve
Kim Kardashian a biztonságosabb, a mérsékletes barnulás híve

A barnulás újabb, biztonságosabb lehetőségeKrentcillel ellentétben a hollywoodi elit nagy része próbálja távol tartani magát a szolárium ágyaktól és inkább a sokkal biztonságosabb festékszórós barnulást választják.
Kim Kardashian szerint is a barnulásnak ez a legjobb formája ha tartós színt szeretnénk, de óvakodunk a káros UV sugárzástól.
A New England Journal of Medicine javaslata szerint a barnulást segítő eszközöknek ugyan azoknak az FDA által kialakított biztonsági kritériumoknak kellene megfelelniük, mint az előrehaladott melanóma kezelésére szolgáló gyógyszereknek.

Források: www.medpagetoday.com/Blogs; www.stylelist.com; www.huffingtonpost.com© 2010 szepsegbroker.hu | Tanorexia, a legújabb bőrgyógyászati-pszichiátriai betegség
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink