SZAKCIKKEK

A szoláriumozás veszélyesebb a napozásnál

A szoláriumozás valóban növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát

2010. április 06. 09:53
Sara V. Koeck, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) egy korábbi kutatási eredményre hivatkozva egyre szigorúbb szabályozás alá vonja a szoláriumokat. Nemrég ugyanis bizonyítást nyert, hogy a szoláriumok sokkal inkább megnövelik a bőrrák kialakulásának kockázatát, mint a nap által kibocsátott UV sugárzás.


A szoláriumozás veszélyesebb a napozásnál 1.kép
Az FDA nem sokkal az új egészségügyi törvényjavaslat ismertetése után jelentette be szándékát.

Az Amerikai Dermatológiai Társulat (AADA) üdvözölte az FDA legfrissebb tudományos kutatási eredményekre alapozott döntését – mondja Dr. William D James, az AADA elnöke. „Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ha a napozás megkezdése előtt szoláriumoznak, elkerülhetik a napégést, illetve, hogy a szoláriumozás biztonságos D vitamin-forrás.”

A szoláriumozás szabályozása Angliában is aktuális kérdés, ugyanis a parlament nemrég elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami megtiltja a 18 év alattiaknak a szolárium-használatot.

Az 1995-ben alakult Szolárium Szövetség (TSA) mindig is javasolt életkor-megszorítást, bár szerintük 18 helyett inkább 16 év kéne, hogy legyen a törvényi szabályozás alsó határa.

A TSA média bizottságának elnöke, Gary Lipman így kommentálta a törvényjavaslatot: „Ha a törvény 18 évnél húzza majd meg a határt, a szövetség be fogja azt tartani, annak ellenére is, hogy nincs olyan tudományos eredmény, ami kimondaná, hogy a 16-17 évesek nem használhatnák a szoláriumokat. Attól félünk, hogy a tilalom hatására a 16-17 évesek más napozási lehetőséget keresnek, így a javaslat az ellenkező hatást éri majd el, mint amit a törvényhozók szerettek volna.”

A TSA helyesli a szabályzatot, ami megköveteli, hogy a szolárium szalonok rendelkezzenek megfelelően képzett személyzettel.

A brit Rákkutató Egyesület által készített statisztika alapján Angliában a 11-17 évesek 6%-a szoláriumozik rendszeresen. Amerikában a 14-17 évesek 20%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szoláriumozott-e az elmúlt évben?
Amíg csak néhány egyesület – pl. az Amerikai Gyermekgyógyászok Szakmai Szervezete követeli meg a szoláriumok betiltását, addig nem valószínű, hogy az FDA valaha ilyen lépéseket tesz majd.

TSA/UK; 2010. April 1


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | A szoláriumozás veszélyesebb a napozásnál
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink