SZAKCIKKEK

A napozás ráncosít

A barna bőr nem mindig lesz szexi

2018. június 06. 21:17
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center
Bár az egyenletes barna, fiatal bőrt az egészség és a szexuális kisugárzás szimbólumának tekintettük, mára ez a nézetünk kezd megváltozni. Egyre több olyan tudományos bizonyíték tárul elénk, amely igazolja az UV sugárzás káros hatásait. A bőröregedés 80%-ért a napsugarak tehetők felelőssé.


A napozás ráncosít 1.kép

UVA és UVB: káros vagy jótékony?• A ráncok kialakulásánál az UVA sugarak játszanak főszerepet, hisz a hosszabb fényhullámok a bőr mélyebb rétegeibe jutva gátolják a fibroblasztok, így kollagén, elasztin és a hyauronsav termelődését. Ezért is tapasztalhatjuk a ráncosodási folyamat felgyorsulását első sorban a gyakori, erős napsugárzásnak kitett bőrfelületeken (arc, dekoltázs, kézfej). Mivel a szolárium fénycsövei 97%-99%-ban UVA sugárnyalábokat bocsájtanak ki, ezért rendszeres használatuk - a havi 1x alkalom is annak számít- különösen felgyorsítják a bőr öregedését. A tartós UVB sugárzás, mint erős oxidatív stressz direkt DNS, RNS károsodást és génmutációt vált ki, amely fokozza a bőrrák (melanoma) és egyéb bőrdaganatok (basalioma) kialakulásának rizikóját. A leégés során keletkező gyulladásos citokinek pedig kóros hyperpigmentációt indítanak be. Ezért is nevezzük napfény-károsodott bőrnek a barna foltos, száraz, ráncos bőrt és ezt a folyamatot photoaging-nek.

• Természetesen a napsugaraknak jótékony hatásai is vannak a bőrre és az egész szervezetünkre is. A napfény hatására a MSH aktiválódásán keresztül fokozódik a melanin szintézis, mely a bőrfelszínre jutva megvéd minket az erős, tartós UVB és melyre jutó, hosszú hullámú UVA, HEV sugaraktól. Tehát a fokozatosan kialakuló enyhe barnaság valóban az egészséges, ellenálló bőr jele. Az ultraibolya B sugarak pozitív táblájára kell írnunk, hogy fokozzák a D vitamin képződést és ezáltal a csontképződést, valamint aktiválva fehérvérsejtjeinket a szervezetünkbe került baktériumok ellen harcolnak.

A napozás ráncosít 2.kép

Napozzunk, de csak okosanTehát nem érdemes megvonni magunktól a napsugarakat, melyeknek pozitív lelki, energetikai hatásai sem elhanyagolhatóak. A kozmetikus se tiltson le mindenkit a nyári napfény élvezetétől, és ne csak az 50 SPF-es napkrémeket ajánlja rutinból mindenkinek. Ismerjük meg inkább a napfényvédő hatóanyagok széles tárházát, amelyek rugalmas kombinációja egyénre szabható ajánlásokat biztosíthat.

TÉVHITEK a napozással és a napkrémekkel kapcsolatosan
TÉVHIT: a káros UVA -tól az ablaküveg, az autó üveg és a vékony pólók megvédenek.
VALÓS TÉNY: az UVA sugarak nagy része, míg az UVB sugarak kisebb mértékben áthatolnak az ablak- és autóüvegen keresztül. Tehát ha nem is égünk le, de a bőröregedést és a pigmentfoltok kialakulását nem kerüljük el az üvegek mögött. Ha munkád miatt sokat kell autóban ülnöd, akkor feltétlenül használj magas UVA védelemmel ellátott arckrémet minden nap!

TÉVHIT: az 50 SPF faktorú napkrém védi bőrünket a legjobban a nap káros hatásai ellen.
VALÓS TÉNY: nem, hisz már a 15 SPF-s napkrém 93% UVB elleni védelemmel rendelkezik, míg a 50-as SPF 98%-os védelmet nyújt a leégés ellen. Ehhez viszont oly mértékben meg kell emelni a fényvédő hatóanyagok mennyiségét, hogy azok bőrirritáló, fotoszenzibilizáló hatásuk jelentősen megnő. Ezért is okoznak oly gyakran allergiát az SPF 50-es napkrémek. Ne ajánljuk mindenkinek, inkább javasoljunk kombinált fizikai-kémiai fényszűrőket és magas antioxidáns tartalmú készítményeket, amelyek SPF-ja 25-30, valamint magas UVA védelemmel rendelkeznek!

A napozás ráncosít 3.kép

Fényszűrők osztályozása1. Növényi fényszűrők

- gyertyafa kivonat (senna alata)
- homoktövis (hippophae rhamnoides)-
- olajok és vajak (gránátalma-, ligetszépe-, argán-, jojoba-, avokádó-, mandulaolaj, az extra szűz kókuszolaj, a sárgabarackmag olaj, a sheavaj és a kakaóvaj)

Az olajok és vajak esetében kevés hiteles adat áll rendelkezésre a pontos fényvédő faktorukról (SPF-uk 2 és 8 között), hisz az olajok fényvédő erejük a termelés helyétől és a feldolgozás technológiájától függően eltérő lehet.

2. Ásványi/ fizikai fényszűrők

Mikro-pigmenteket tartalmaznak: például cink-oxid és titán-dioxid port.

• Jellemzőjük, hogy visszaverik és szétszórják a sugarakat, ezért azok csak elenyésző mértékben jutnak be a bőrbe.
• A fizikai filtereket jobbnak tartják, mert védelmet nyújtanak mind az UV-A, mind az UV-B sugarakkal szemben, felkenés után azonnal hatnak és a bőr általában jól viseli.
A gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek a bőrgyógyászok nem véletlenül javasolják ezek.
• Hátrányuk, hogy erősen, fehéresen fedik a bőrt.

Megjegyzés: nem mindegyik “BIO” jelzővel ellátott fényvédőkrém biztosít kellő védelmet a nap káros sugarai ellen, és sajnos az ásványi és a növényi fényszűrők is okozhatnak bőrallergiát!

3. Kémiai fényszűrők

Leggyakrabban organikus vegyületből állítják elő, pl. fahéjsavészterekből.

• Egyes fotostabil hatóanyagok metabolizációjuk során fotoinstabillá válnak és allergiát okozhatnak a bőrfelületen
• Gyakran kombinálva alkalmazzák őket a protektív hatásuk és fotostabilitásuk fokozása céljából
• A legújabb napkrémekbe viszont jelentősen csökkentik a rizikósabb kémiai szűrők mennyiségét, és helyettük nagyobb arányban tartalmaznak magas antioxidáns kapacitású hatóanyagokat, pl. tokotrienolt, antociánokat és növényi őssejteket.

UVB filterek

- Octisalate- UVB szűk spektrumában szűr, instabil, de nem irritál
- Homosalate - gyenge kémiai UVB szűrő, instabil, csak néha irritál
- Ensulizole- UVB, kémiai, stabil, néha irritál
- 4-Methylbenzylidene camphor UVB védelem, erősen irritatív, instabil kémiai vegyület, Avabenzonnal stbilizálják
- bemotrizinol/ Tinosorb M, ami UVA filter is


UVA filterek

- Avobenzone- full UVA védelmet biztosít, közkedvelt, alacsony rizikójú kémiai filter, de relatív gyakran okoz allergiát. Stabilitását cink-oxiddal vagy titán-dioxiddal növelik.
- Mexoryl SX – Tinosorb S/ Ecamsule /terephthalylidene dicamphor sulfonic-acid (vízben oldódó)- széles UVA védelem, fotostabil, nem irritáló kémiai szűrő.
- Mexoryl XL - Tinosorb M/ Dometrizole - (zsírban oldódó formája)- széles UVA védelmet biztosít, fotostabil, nem irritáló kémiai fényvédő.

Magas toxicitású, nem vagy csak kombinációkban ajánlott kémiai szűrők

- Octinoxate /Octylmethoxy-cinnamát/ fahéjsavészter - ez egy instabil vegyület, melynek bebizonyosodott hatása a nemi mirigyekre és a pajzsmirigyre, valamint viselkedési zavarokkal is párhuzamot találtak. Az octinoxate lebomlása megakadályozható más fényvédők segítségével (pl. Trinosorb M-mel).
- Oxybenzobe – magas stabilitása mellet is csak gyenge UV védelmet nyújt, valamint hormonhatással rendelkezik: a férfiak spermaösszetételét megváltoztathatja, nőknél endometriózist okozhat. Ezek mennyiségtől függő hatások.

Válassz napkrémet a KEDVENC KRÉMEM.hu oldalról ITT!

Mit tartalmazzon még egy jó minőségű napkrém?
A nap károsító hatása összetett, ezért a kozmetikai cégek figyelme kiterjedt a bőr teljes védelmére. Egy jó napkrém mindig tartalmaz valamilyen hidratáló anyagot, antioxidánst, regeneráló, gyulladáscsökkentő, bőrtápláló, a bőr ellenálló képességét fokozó anyagot, gyógynövényeket és vitaminokat is.

A hidratálás törtéhet direkt módon vízmegkötő anyagokkal (hyaluron sav, glicerin, lanolin), vagy indirekt hidratálókkal (un. emolientékkel), amelyek egy védőréteggel burkolják be a bőrünket és védenek a víz elpárolgásától. Ilyen a paraffinum liquidum, amely kémiai származék, de gyakrabban alkamaznak természetes növényi olajokat erre a célra (oliva, avokádó, mandula, makadam dió, jojoba, karitè, vadròzsa, kòkusz, mogyorò olaj, méhviasz). Gyulladáscsökkentő, hámosító, immunstimuláló, bőrnyugtató gyógynövény valamelyikét biztosan felhasználják a napkrémek gyártásánál (aloe vera, bisabolol-kamilla olaj, calendula offcinalis- körömvirág, arcticum lappa-bojtorján, fahéj, malva sylvestris- mályva, althaea officinalis- orvosi ziliz, fagopyrum esculentum-hajdina, verbascum thapsus-ökörfarkkóró, achillea mileflium-cickafark).

Válassz napkrémet és napozás utáni bőrápolási készítményeket a KEDVENC KRÉMEM.hu, a Beauty Partner webshopjából ITT!
© 2010 szepsegbroker.hu | A napozás ráncosít
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink