SZAKCIKKEK

A napallergia tünetei, megelőzése, kezelése

Bár hasonlóak a tünetek, ne tévesszük össze a napallergiát a napégéssel!

2010. július 16. 06:06
SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. törvény!)
Az UVA és UVB sugárzás okozta napallergia tüneteit könnyű összetéveszteni a napégéssel, összegyűjtöttük a jellemzőit.


A napallergia tünetei, megelőzése, kezelése 1.kép
Az ózonréteg károsodása miatt a földfelszínre jutó napfény mennyisége és minősége módosult, így bőrünk minden eddiginél több káros UVA és UVB sugárzásnak van kitéve. Évről-évre nő a napsugárzás roncsoló hatásának következtében kialakuló bőrtünetektől szenvedők száma.

A napallergia típusaiA köznyelvben "napallergiának" nevezett fényallergia tünet együttes egyre gyakrabban okoz problémát. Ez a gyűjtőfogalom három megjelenési formát takar:

1. Polimorf fénydermatózis (PMD)
A „napallergiás” tünetek közel 90%-át teszi ki, viszkető csalánkiütések, vagy hólyagok megjelenésével jár, melyeket az UVA sugárzás okozta túlzott immunreakció okoz. Leggyakrabban a világos bőrűeknél fordul elő. Általában olyan bőrfelületeket érint, melyeket még nem napoztattunk.
A napallergia tünetei, megelőzése, kezelése 2.kép
2. Mallorca akne
A „napallergiás” esetek kb. 5%-át adja. Általában a zsíros bőrtípusú fiatalokat érint. Legjellemzőbb tünete a napozást követően a dekoltázs, váll, kar, hát területén megjelenő sok, apró, pattanásszerű képlet. Ezeket a szőrtüszőgyulladásokat a bőrben felszaporodó szabadgyökök és a zsírmolekulák reakciója idézi elő.

3. Napallergiás elváltozások
A „fényallergiás” elváltozások elenyésző részét teszik ki. Számos vegyület teheti fényérzékennyé a bőrt. Ezek használata során pedig a napfény hatására allergiás bőrtünet (kiütések, bőrpír), vagy pigmentfoltosodás is előfordulhat. Ilyen vegyületek lehetnek pl. az antibakteriális hatású szappanok, a parfümök, dezodorok, kozmetikumok, antibiotikumok, fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, különböző festékanyagok, de még a zeller, a petrezselyem és a mesterséges édesítőszerek is. Általában a fehérbőrűek hajlamosak a fényallergiára. A tünetek mindig a napfénynek közvetlenül kitett bőrfelületeken jelennek meg.

A „napallergia” néhány jelét könnyű összekeverni a napégés tüneteivel, ugyanis, ha tartózkodunk a napfénytől, 1-2 napon belül, a bőr megnyugvásával a tünetek elmúlnak. Fontos különbség azonban, hogy ezeket az elváltozásokat nem követi a bőr lehámlása, ugyanakkor éveken át többször kiújulhatnak. Az erős viszketéssel járó bőrtünetek kezelésére jók az antihisztamin tartalmú krémek.

Tanácsok

A napozás során tartsuk meg a fokozatosságot.
100%-ig természetes anyagokból készült kozmetikumokat használjunk.
Védjük a szemünket nagy lencseméretű, UV-szűrős napszemüveggel, fejünket és vállunkat pedig széles karimájú kalappal!
Fokozottan ügyeljünk a megfelelő fényvédelemre a nagyszámú festékes anyajeggyel rendelkezők, a fehér bőrűek, vörös vagy szőke hajúak, kék szeműek, valamint azok esetében, akik családjában előfordult már bőrrák
Felhős időben is használjunk fényvédőt.

Bőrgyógyászok, akik jártasak a NAPALLERGIA kezelésében:
Bizalommal ajánljuk őket!

Dr. Kolat Zsuzsanna
bőrgyógyász kozmetológus, lézerspecialista

Dr. Sólyom Katalin
Bőrgyógyász-kozmetológus

Dr. Stehlich Gábor/
Bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus

Dr. Poroszkai Mária/ Fehérhajó Revital Orvosi és Esztétikai Center
Bőrgyógyász kozmetológus

Dr. Balogh György/ Fehérhajó Revital Orvosi és Esztétikai Center
Bőrgyógyász kozmetológus és lézerspecialista

Dr. Kriston Renáta/ Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika
bőrgyógyász-kozmetológus, esztétikai bőrgyógyász specialista

Dr. Szabó Gábor
/ Fehérhajó Revital Center
bőrgyógyász szakorvos

A napallergia kivédéseHa hajlamosak vagyunk az allergiás bőrreakciókra, akkor próbáljuk meg kizárni az életünkből a veszélyeztető tényezőket.
Oszlassunk el néhány tévhitet: A közhiedelemmel ellentétben, az ablaküvegen át is erős sugárzás éri bőrünket, mert az üvegfelület csak az UVB sugárzást szűri ki, míg az UVA sugarakat átereszti. Fényvédő napkrém használata és / vagy UV szűrős ruházat viselése nélkül még az árnyékban sem lehetünk biztonságban, ugyanis a káros UV sugarak ott is elérik bőrünket, és okozhatnak allergiás bőrreakciót. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a különböző mesterséges fények (szolárium, TV, lézer) is okozhatnak bőrelváltozást az arra érzékenyeknél.

Szerencsére ma már egyre többet foglalkoznak a napozás veszélyeivel, így egyre inkább kihangsúlyozzák azt is, hogy délelőtt 10 és délután 16 óra között kerüljük a direkt napsugárzást! Viseljünk UV szűrős ruházatot!

A napfény krónikus hatásai

a bőr korai öregedése
allergiás bőrreakciókra való fokozott hajlam
szürkehályog kialakulása
bőr immunrendszerének károsodása, érkárosodások
bőrrák

Napozás előtt…a napallergia megelőzéseNapozás előtt fontos, hogy kívül-belül felkészítsük szervezetünket a káros sugarak elleni védekezésre. A legfontosabb a megfelelő fényvédő használata! Olyan fényvédőt válasszunk, mely igazodik bőrtípusunkhoz, magas (min. 20-as) faktorszámú, és UVA, valamint UVB szűrőt is tartalmaz. Ha érzékenyek vagyunk valamilyen hatóanyagra, akkor körültekintően válasszunk fényvédőt, ugyanis előfordulhat, hogy pont a naptej tartalmaz olyan összetevőt, ami napfény hatására bőrkiütést okoz. Legalább 15 perccel azelőtt kenjük fel bőrünkre a fényvédőt, hogy kilépnénk az utcára! Legyünk körültekintőek, sose használjunk lejárt szavatosságú terméket, mert ezek károsak lehetnek! Kerüljük a fényérzékenyítő anyagokat, ételeket!
Rövid, kontrollált szoláriumozás segíthet a melanin termelődés beindításában, ami fokozza a bőr természetes védelmet a nap káros sugaraival szemben.

A fényvédők használata mellett megfelelő táplálkozással is felkészíthetjük szervezetünket a napozásra. Ajánlatos béta-karotin, likopin és E-vitamin bevitele, melyek megóvják bőrünket az erős sugaraktól, és aranybarna színt kölcsönöznek neki, továbbá táplálják és óvják hajunkat, körmünket és szemünket is. Emellett a béta-karotin erőteljes antioxidáns hatásával óvja az egészséges sejteket, és a bőrünk tökéletes működéséért, egészséges rugalmasságáért felelős esszenciális zsírsavakat is úgy, hogy ártalmatlanítja a napsugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyököket. A béta-karotin védi a szemet is a szabadgyökök okozta szürkehályog kialakulástól és a szaruhártya leválástól.
Napozás során javasolt napi 2,5-3 liter szénsavmentes ásványvíz bevitele is.
A gyermekek védelmére fordítsunk fokozott figyelmet!

Napozás után...a napallergia kezelési lehetőségeiA napallergia tünetei hűsítő, gyulladáscsökkentő antihisztamin tartalmú készítmények hatására napfénymentes közegben általában csökkennek. Aloe vera használatával gyorsabban lohad le a gyulladás, enyhíti az allergiás tüneteket, és optimalizálja a szervezet belső egyensúlyát.
Ha azonban a probléma tartósan fennáll, úgy hatékonyabb terápia érdekében bőrgyógyászhoz kell fordulni.


Dr. Szabó Judit Anna, SzépségBróker - Minden jog fenntartva! A weboldal tartalma nem másolható és nem használható fel részben, vagy egészben egyik médiumban sem a tulajdonos beleegyezése nélkül (1999. évi LXXVI. Törvény a szerzői jogról!)

© 2010 szepsegbroker.hu | A napallergia tünetei, megelőzése, kezelése
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák


Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink