SZAKCIKKEK

Megdöbbentő bizonyíték a napozás bőröregítő hatásáról

Photoaging, az UVA sugarak bőröregítő hatása

2012. június 07. 17:50
Szépség Bróker
Sokan még abban a hitben dédelgetik magukat, nekik annyira jó a genetikájuk és ellenálló a bőrük, hogy ők bizony nem öregszenek bármennyit is napozzanak. Most e tézisük látszik romba dőlni.


69 éves férfi félodalas fokozott bőröregedése/ photoaging
69 éves férfi félodalas fokozott bőröregedése/ photoaging

A megdöbbentő bizonyítékA 69 éves görög kamionsofőr sem gondolta, hogy ellenálló bőrével ilyen gonosz tréfát művel a napsugárzás. 28 év alatt ugyanis az kamionablakhoz közeli bal orcáját közvetlen, erős napsugárzásnak tett ki, így egy bizonyos unilateral dermatoheliosis (bőrmegvastagodás) és erős ráncosodás, vagyis photoaging keletkezett tünetmentes megvastagodása és ráncosodást, a bőr a bal arcát.
A napfény öregítő hatásának folyamatát Jennifer R.S. Gordon és Joaquin C. Brieva bőrgyógyászok vizsgálják már évek óta az amerikai Northwestern University-n. A jelenlegi megdöbbentő bizonyítékról a New England Journal of Medicine –ben számoltak be 2012. április 12-én.

Szoláriumfüggő (tanorexia) nő is jóval idősebbnek néz ki valós koránál (44 év)
Szoláriumfüggő (tanorexia) nő is jóval idősebbnek néz ki valós koránál (44 év)

Photoaging/ a nap öregítő hatásaAz ultraibolya A (UVA) sugarak ugyanis átjutnak az ablaküvegen, behatolnak a felhámba és az irha felső rétegeibe. A krónikus UVA expozíció pedig a hám és stratum corneum megvastagodásához vezethet, valamint a rugalmas rostok pusztulásához. Az UVA photoaging hatása összekapcsolható a bőrrák rizikójának növekedésével is. Bár az ultraibolya B (UVB) sugarak kötődnek nagyobb arányban a bőrrák kialakulásához, de az UVA is jelentős számú DNS-mutációt indít be, amely a melanomához vezethet.

SzépségBróker kommentje:
A hosszabb autós túrák előtt és alatt is ajánlott a 25-30 SPF (elég ennyire magas UVB védelem!) és magas, ill. széles UVA védelemmel ellátott napfényvédő készítmény használata. A gyanús anyajegyeket, bőrön található foltokat, kinövéseket pedig 1-2 évente ajánlott ellenőriztetni!

Mivel a szolárium fénnyalábjainak 97%-a is UVA sugarakból áll, így annak gyakori használata (a heti 1x-i alkalom is túl gyakorinak számít!) is jelentősen fokozza a bőr öregedését! A szoláriumfüggőségben szenvedő Patricia Krentcil is jóval idősebbnek néz ki valós koránál (44).

Forrás: www.nejm.org, www. gizmodo.com/
© 2010 szepsegbroker.hu | Megdöbbentő bizonyíték a napozás bőröregítő hatásáról
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériák
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink