SZAKCIKKEK

Fizikai fényvédők biztonságosabbak és hatásosabbak

A nappali-, hidratáló- és a színezett arckrémekben is ezeket keresd: Cink-oxid, Titanium-dioxid

2017. május 24. 11:27
Cikkünk szerzője Dr. Szabó Judit Anna / Dr. AntiAging - Holistic Health & Beauty Center, Rácz Judit
Tudtad, hogy a felgyorsult bőröregedés 80%-ért az UV sugarak tehetők felelőssé? Gondoltad volna, hogy még az irodában és otthon sem vagy biztonságban a fény oxidatív stresszével szemben? Ezért minden napra ajánlott a fényvédős krém használata...No, de milyen fényvédő krémet érdemes és biztonságos használnod arcodra?


Fizikai fényvédők biztonságosabbak és hatásosabbak 1.kép

UVB, UVA, HEV sugarak bőröregítő hatásaMíg korábban csak a leégéstől, a túlzott mértékű UVB sugaraktól féltünk, manapság az ózon réteg elvékonyodása miatt már az UV A-tól is fokozottan óvakodhatunk, hisz ezek a sugarak képesek áthatolni az ablak- és autóüvegen is és a bőr irha rétegéig eljutva gátolni a kollagén, hyaluronsav termelődését, vagy fokozni a melanoma (bőrrák) kialakulását. Hanem a HEV (high energy visible) látható sugarakkal is számolnunk kell, amelyek a mobilunkból, komputerünkből, vagy az irodai neon, led- égőkből eredve képesek az irha (dermis) legalsó rétegéig is eljutva felgyorsítani az öregedés folyamatát. Kénytelenek vagyunk belátni, hogy UVA, UVB és a HEV sugarak ellen védekeznünk kell, és nem csak nyáron, napfürdőzés közben, hanem minden évszakban, reggeltől- estig.

Fényvédő krémek igénye minden napraMindennapokra nem érdemes 50 SPF-es napkrémet használni. Részben azért sem, mert kevéssé hidratálnak, inkább vízlepergető (hidrofób) anyagot tesznek bele, amelyek kissé zsírossá, vastaggá, nehézzé teszik az arcra szánt krémeket. Másrészről az 50-es faktorra sincs szükségünk, vagyis a 98%-os UVB elleni védelemre, ha nem tartózkodunk a tűző napon órákon keresztül. Egyébként sem érdemes az UVB-től ennyire félni, hisz kis mennyiségben és fokozatosan hozzászoktatva a bőrt, az UVB hatására indul be a D vitamin képződés és az eumelanin termelődés is, amelynek köszönhetően nem csak egészséges barnává válunk, hanem megerősítjük a bőr fotodinamikus védelmét (az eumelanin képes elnyelni a káros sugármennyiséget, gátolni a reaktív oxigén keletkezésén keresztül a DNS sérülését, vagyis a sejtmutációkat).

Különös gondot kell fordítani a bőrünk fényvédelmére kémiai hámlasztásos, fényterápiás kezelések (lézer, IPL, ELOS), vagy akár a bőrfelszín enyhe irritációjával járó kozmetológiai (mikrodermabrázió) és orvos-esztétikai kezelések (frakcionált RF, pl. Scarlet RF, Vivace, plazma; réz-gőz) után! Ezek az eljárások steril gyulladással és fokozott hegképződésel járnak, ami túlzott pigmentációt vonhat maga után. A tudatos, mindennapos fényvédelem, megfelelően használva nélkülözhetetlen a drága esztétikai kezelések sikeréhez, elvárt eredményéhez.


Fizikai fényvédők biztonságosabbak és hatásosabbak 2.kép

A fizikai fényvédők lettek az ELIT fényszűrők!Hagyományosan az UV-szűrőket kémiai és fizikai szempontból kategorizálják. A nagy különbség az, hogy a kémiai fényvédők elnyelik az UV-fényt, míg a fizikai (ásványi) fényvédők visszatükrözikazokat, és mini-esernyőként óvnák a bőr felszínét. Bár ez a kategorizálás egyszerű és logikus, de kiderült, hogy ez mégsem így van. Egy 2016-os kutatás során bebizonyosodott, hogy a szervetlen fényvédők is elnyelik a fénysugarakat (abszorpcióval), csakúgy, mint a kémiai szűrők. És csupán csekély mértékben a visszaverődésen keresztül működnek (a fényt a látható spektrumban tükrözik, de legtöbbször az UV spektrumban elnyelik). Függetlenül ettől a szakemberek mégis a fizikai fényvédőket helyezik előtérbe, mert a kémiai szűrők igen gyakran lépnek interakcióba a bőr sejtjeivel és ez által okoznak irritációt, vagy fotoszenzibilizációt (fényérzékenységet), de több esetében kiderült a hosszas alkalmazás során a hormonális (ösztrogén) hatásuk is.
Az EWG (Environmental Working Group) 2014-ben sorrendet tett a fizikai és a kémiai fényvédők között biztonságosságuk szerint, és rizikószámukat 2-6 közé helyezte a leggyakrabban használatos kémiai fényvédők esetében: Avobenzone (2), Octisalate (3), Octocrylene (3), Homosalate (4) és Octinoxate (6). További részleteket ITT találhatsz!

TITÁN-DIOXID (TiO2)A titán-dioxid (titanium-dioxid, TiO2 ) egy kétségtelenül hatékony fényvédő szer: igen széles spektrumú lefedettséget biztosít (védelme nagyon jó 290-350 nm UVB és UVA II tartományban, moderált hatású 350-400 nm-en/ UVA I)., és nagyon stabil, biztonságos fényszűrő anyag. Részletesebben a titán-dioxidról ITT olvashatsz!

CINK-OXIDA Number One fizikai fényvédőnek mégis a cink-oxid számít, amely tökéletesen átfedi az UVB és UVA tartományát, és a több órás fény hatására is stabil marad, nem okoz fotoszenzibilizációt és nem is irritál. Oly annyira bőrbarát, hogy már a pelenkakiütések elleni krémekben is a fő hatóanyagok között szerepel. Itt megtudhatsz mindent a cink-oxidról!

Egyetlen kis hibájuk van a fizikai fényvédőknek, az is csak esztétikai jellegű, mégpedig az, hogy egy vékony fehéres réteget képeznek a bőrfelszínen. Ez a cink-oxid esetében szinte teljesen elkerülhető a kicsinyke un. nanorészecskék alkalmazásával. A nanoméret miatt felmerült aggodalmak, miszerint ezek bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, eloszlattak a különböző tudományos vizsgálatok által: a nanorészecskéjű fizikai fényvédők csak a bőr elhalt hámrétegig jutnak el, és még akkor sem kerülnek mélyebbre, ha a bőr megsérül (NanoDerm 2007 , NanoDerm 2007 , Sadrieh 2010 , Osmond-McLeod 2013). Viszont nem ajánlott a cink-oxid spray formában való alkalmazása, hisz az ásványi részecskék a légutakba bekerülve allergiás, gyulladásos folyamatokat provokálhatnak!A cink-oxid fizikai fényvédő biztonságosságáról ITT olvashatsz részletesebben!

Mit tartalmazzon még egy ELIT fizikai fényvédős nappali arckrém?HIDRATÁLÓ hatóanyagokatPl.: hyaluronsav, apricot kernel oil, palmitoyl hexapeptide-12, ubiquinone, hydrogenated lecithin, oat kernel extract, ceramides, egyéb aminosavak, urea, shea- és mango vaj, napraforgó olaj, kókuszolaj, jojóba-észter, lencsekivonat és még sok más is lehet/ (Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil, stb…Ajánlott fizikai fényvédős, hidratáló arckrém

ANTI-OXIDÁNSOKATA fizikai fényvédős arckrémek bőrvédő és ránctalanító hatását fokozzák az antioxidáns hatóanyag tartalmak.
Pl.: A, C és E-vitamin, a superoxid dismutase, a béta-karotin, a glutation, a szelénium, a zöld tea, a szója kivonat, a szőlőmag olaj vagy a gránátalma kivonat. (Resveratrol, Quercetin, Epigallocatechin Gallate, Tocopheryl Acetate Tetrahexyldecyl Ascorbate). Minél több antioxidáns-hatóanyagot találsz a bőrápolódban, annál jobb!
Például ebben a fizikai fényvédőt is tartalmazó arckrémben sok anti-oxidáns van!

Mivel a cikk elején megállapítottuk, hogy az UV sugarak felelősek a bőröregedésért, különösen az arcon, így a reggeli elindulás előtt nem szabad kihagynunk az előbbi két fontos fizikai fényvédőt tartalmazó hidratáló, és-vagy színezett arckrémet, make-upot.

Színezett, fizikai fényvédőt és anti-oxidánsokat is tartalmaz - ráncos, érett, pórusos, pigmentált, érzékeny bőrre
Színezett, fizikai fényvédőt és anti-oxidánsokat is tartalmaz - ráncos, érett, pórusos, pigmentált, érzékeny bőrre

Mégis mely professzionális kozmetikai készítmények tartalmaznak fizikai fényvédőket is?!

1. Ajánlásunk a Krémmánia egyik legnépszerűbb készítménye, amely cink-oxidot is tartalmaz, de ettől függetlenül az nem képez fehéres réteget az arcbőrön. hanem tökéletesen egyenletesen eloszlik

PAULA'S CHOICE
RESIST Super-Light Wrinkle Defense SPF 30


Kombinált és zsíros bőrre

Selymesen könnyed, enyhén színezett ásványi fényvédő, mely nemcsak óvja bőrödet a káros napsugaraktól, de a felesleges olajat is felszívja, és matt hatást kölcsönöz.
• Hatásos ráncok, tág pórusok, pigmentfoltok, rosacea, extra érzékeny és öregedő bőr esetén
• Ásványi/ fizikai fényvédő alapú, ami széles spektrumú védelmet nyújt a nap ellen
• Enyhén színezett, nem hagy maga után az ásványi fényvédőkre jellemző fehéres réteget
• Szuper könnyű állagú, ami egész nap matton tartja a bőrt
• Használható a szem környékén is
• A nagyon száraz bőr esetén ajánlott a krém alá vékony rétegben hidratálót is kenni
(100% illatanyagmentes; Állatokon nem tesztelték)
Ára: 12.800 Ft
Megrendelheted a SkinSmart-nál, itt!


Fizikai fényvédőt, hidratáló és anti-oxidáns hatóanyagokat tartalmaz, dehidratált - érzékeny bőrűeknek
Fizikai fényvédőt, hidratáló és anti-oxidáns hatóanyagokat tartalmaz, dehidratált - érzékeny bőrűeknek
2. Nem csak tökéletesen hidratál és magas koncentrációban tartalmazza a fizikai fényvédőket, hanem többféle antioxidáns is segíti a bőrt a nap elleni védelemben.

PAULA'S CHOICE
Calm Redness Relief SPF 30 Mineral Moisturizer/ száraz bőrre


Normál és száraz bőrre

Gyengéd, ásványi fényvédő lotion hidratáló hatással, kifejezetten a normál és száraz bőr táplálására és a káros napsugarakkal szembeni védelmére.
• Kipirosodásra, rosaceára és extra érzékeny bőrre
• Stabil, széles spektrumú fényvédelem gyengéd ásványi hatóanyagokkal
• Növényi kivonatokkal, antioxidánsokkal & peptidekkel segíti a fiatalos bőrműködést
• Napi használatával segít a bőröregedés elleni harcban
(100% illatanyagmentes; Állatokon nem tesztelték)
Ára: 11.500 Ft


Elérhető a SkinSmart-nál, itt!

Fizikai fényvédőt, hidratáló, gyulladáscsökkentő és anti-oxidáns hatóanyagokat tartalmaz - zsírosabb, rozáceás bőrre
Fizikai fényvédőt, hidratáló, gyulladáscsökkentő és anti-oxidáns hatóanyagokat tartalmaz - zsírosabb, rozáceás bőrre
3. A nem színezett fizikai fényvédős nappali krém, kombinált bőrre:

PAULA'S CHOICE
Calm Redness Relief SPF 30 Mineral Moisturizer/ kombinált, zsíros bőrre


Kombinált és zsíros bőrre

Gyengéd, ásványi fényvédő formula matt finishsel, kifejezetten a kombinált és zsíros bőr számára. Hatékonyan csökkenti a pirosságot és az irritációt, miközben hidratálja és védi a bőrt a káros napsugarakkal szemben.
• Pirosságra, rosaceára és extra érzékeny bőrre
• Stabil, széles spektrumú fényvédelem gyengéd ásványi hatóanyagokkal
• Nyugtatja és védi az irritált bőrt, csökketni a pirosságot
• Gyulladáscsökkentőkkel & antioxidánsokkal segíti a bőrműködést
(100% illatanyagmentes; Állatokon nem tesztelték)
Ára: 11.500 Ft

majd a MEGRENDELÉS ITT!


Forrás: http://www.ewg.org , http://www.ewg.org/2014sunscreen/the-trouble-with-sunscreen-chemicals/; http://www.ewg.org/2014sunscreen/nanoparticles-in-sunscreen/, Dr. Kiss Borbála Katalin : A mikronizált titán-dioxid bőrön történő átjutásának és sejtekre gyakorolt hatásainak vizsgálata, PhD dolgozat, Debrecen, 2009., Gulson2010, NanoDerm 2007, Sadrieh 2010, Osmond-McLeod 2013; http://incidecoder.com/ingredients/zinc-oxide; http://incidecoder.com/ingredients/titanium-dioxide

© 2010 szepsegbroker.hu | Fizikai fényvédők biztonságosabbak és hatásosabbak
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó galériákKapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink