SZAKCIKKEK

Hogyan válasszunk napfényvédő krémet

Megfelelő UVA és UVB védelemmel rendelkező napfényvédők

2012. június 12. 15:13
Gulyás Gabriella Anna
Idén is elérkezett a naptej vásárlási szezon, azonban mielőtt rohannánk beszerezni a szerintünk legalkalmasabb terméket, tájékozódnunk kell. A megfelelő készítménynek hatékony védelmet kell biztosítania a káros sugárzások ellen, hiszen elsősorban a leégés okolható a bőrrák kialakulásáért.


Hogyan válasszunk napfényvédő krémet 1.kép

SPFSokan meg vannak győződve arról, hogy a legmagasabb faktorú naptej egyben a legjobb minőségű is, ezért ezek a termékek gyorsan fogynak a drogériák polcairól. Az SPF egy rövidítés (Sun Protection Factor) ami adott napkrém UVB szűrőképességére utal. Megmutatja, hogy hányszorosára nő bőrünk UVB elleni védekezőképessége, azaz, hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. A 15-ös SP faktorú napfényvédő már 93%-os UVB fényvédelemmel rendelkezik, míg a 40-as SPF 97%-os védelmet nyújt a leégés ellen, viszont fokozódhat a hatóanyagokkal szembeni bőrérzékenység, allergia alakulhat ki a napkrémmel szemben. Ezért az 50+ felirat félrevezető lehet, hiszen azt sugallja, hogy használatával megnyújthatjuk a napon töltött időt, így a magas faktorú naptejet választók a biztonság hamis érzetével napoznak. Fontos, hogy ellenőrizzük a napfényvédő krém UVA elleni védelmét is, hisz az ultraibolya A sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe jutva jelentős bőrkárosító hatással bír. Kutatások szerint a megnövekedett UVA sugarak rákos sejtburjánzást, a bőr korai öregedését okozhatják, és lebonthatják a bőrben az UVB sugarak hatására keletkezett D-vitamint is.
A számokon kívül más tényezőket is figyelembe kell vennünk.

Veszélyes összetevőkA készítmények tartalmazhatnak veszélyes adalékanyagokat, amik károsabbak lehetnek bőrünkre nézve, mint gondolnánk. A retinol-palmitát a tiszta A-vitamin és palmitinsav kombinációja, kozmetikai szerek gyakori összetevője, amely azonban fokozza a napsugárzás káros hatását, gyorsítja az elváltozások kialakulását, így növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát az FDA és nemzetközi toxikológiai kutatások szerint. Az oxibenzon szintén megtalálható egyes krémekben, annak ellenére, hogy allergiás reakciót válthat ki és hormonzavarokkal is kapcsolatba hozható. Ezért kerüljük a fent említett összetevőket tartalmazó fényvédő krémeket!

Nem kell azonban tartanunk a cink, avobenzon, titánium-dioxid vagy Mexoryl S tartalmú termékektől. Gyerekek, vagy érzékeny bőrűek számára válasszon inkább ásványi hatóanyagú napkrémet (titán-dioxid, cink-oxid), ugyanis ezek a mikropigmentek nem szívódnak fel a bőrbe és allergiát, vagy fényérzékenységet sem okoznak . Fényvédő hatásuk abban rejlik, hogy a napfény jelentős részét visszaverik és szétszórják, így hatásosan védenek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen!

HasználatFontos, hogy ügyeljünk a helyes használatra is, hiszen a termék csak ekkor nyújt megfelelő védelmet. Ehhez válaszon a bőrtípusunknak megfelelő állagú (zsíros bőrűek naptejet, száraz bőrűek krémet) magas UVB (SPF) és UVA elleni védelmet nyújtó napkrémet. Ha már egy alapbarnaság kialakult, akkor nyugodtan használhat alacsonyabb SP faktorszámú napfényvédő készítményt, de az UVA elleni védelme annak is legyen "magas", vagy "ultra" jelzésű. Napozás előtt 15-20 perccel hamarabb kenje be bőrét megfelelő mennyiségű napfényvédő készítménnyel (arcra kb. 1 teáskanálnyit, testre 2 evőkanálnyit) és lehetőleg kétóránként ismételje meg. Vízzel való érintkezés után mindig kenje újra arcát, testét! Ha lehet viseljen kalapot, napszemüveget és délelőtt tizenegy órától délután kettőig egyáltalán ne tartózkodjon a napon!

ALAPSZABÁLY: sminkben, alapozóval bekent arccal ne napozzunk!

Az EWG (Environmental Working Group) nemrég jelentetett meg egy útmutatót (napfényvédő irányelv), ami segítségünkre lehet a naptej választásban:

Forrás: http://breakingnews.ewg.org/2012sunscreen/, http://shine.yahoo.com/healthy-living/choosing-best-sunscreens-8212-avoiding-worst-124800044.html
© 2010 szepsegbroker.hu | Hogyan válasszunk napfényvédő krémet
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink