SZAKCIKKEK

Botox vagy töltőanyag?

Melyik kezelést válasszuk?

2013. március 16. 11:48
Gulyás Gabriella Anna, Dr. Szabó Judit Anna
A Clostridium Botulinum (BTX) nevű baktérium által termelt fehérjének, a botulinum-toxin A-nak bőrbe való beinjektálását nevezzük botox kezelésnek. A botox az izmok ellazításával tünteti el a ráncokat, a töltőanyag pedig feltölti a mélyebb ráncokat.


Justinus Andreas Christian Kerner
Justinus Andreas Christian Kerner

BOTOXA 18. század végén Németországban előfordultak súlyos, halállal is végződő rosszullétek, melyeket az elfogyasztott ételek alapján „kolbászmérgezés” néven írtak le. Justinus Andreas Christian Kerner elismert költő 1817–1822 között pontos leírást adott a mérgezés tüneteiről, lefolyásáról. A neves poéta költői tevékenysége mellett egészségügyi felügyelő is volt, így orvosként írta le a „kolbászmérgezés” vagy más néven „zsírmérgezés” betegséget és végzetes fordulatait. A megbetegedést okozó kórokozót csak 1895-ben fedezte fel egy belga professzor, Emile Pierre van Ermengem. Az áldozatok által elfogyasztott füstölt kolbászban lévő kórokozó baktériumot a kolbász latin neve „botulus” után nevezte el Clostridium botulinum-nak.

A Botulin toxin injekció kozmetikai célú felhasználását 2002-ben engedélyezte az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA).

A botox injekcióval a dinamikus ráncok kezelhetők hatékonyan.
A botox injekcióval a dinamikus ráncok kezelhetők hatékonyan.

A botulinum-toxin (botox) hatásmechanizmusaA Clostridium Botulinum (BTX) nevű baktérium által termelt fehérjének, a botulinum-toxin A-nak bőrbe való beinjektálását nevezzük botox kezelésnek. A gyengített toxin a perifériás idegről az izomra terjedő ingerület átvitelét gátolja, ezáltal a mimikai izmok átmenetileg nem tudnak vagy csak kis mértékben lesznek képesek összehúzódni, így az izom ellazul és lehetetlenné válik, hogy az izommozgások újabb ráncokat formáljanak az arcon.

Botox-kezelés és Ráncfeltöltés terén jártas szakorvosainkDr. László Zsolt/ Oxi Plasztika Bp III. ker
Dr. Kolat Zsuzsanna / Alfa-Med Bp II. ker
Dr. Sólyom Katalin / Bp XI.ker
Dr. Stechlich Gábor / Mátyásföld Klinika Bp XVI. ker
Dr. Bögi Katalin/ Dental Consult Bp XI. ker
Dr. Balogh György / Fehérhajó Revital Center Bp V. ker
Dr. Poroszkai Mária/ Fehérhajó Revital Center Bp V. ker
Dr. Szabó Gábor/Fehérhajó Revital Center Bp V. ker
Dr. Kriston Renáta / Hattyú Orvos-Esztétikai Klinika XII. ker.
Dr. Szemerey Balázs István Mediburg Klinika Bp I. ker
Dr. Brandl Beatrix Art Medic Bp II. ker

A botox injekció valós és vélt mellékhatásaiA „toxin” elnevezés, illetve a média hisztériakeltése ellenére az esztétikai indikációs körre engedélyezett botox készítmények olyan minimális hatóanyagot tartalmaznak, amelyek nem okozhatnak irreverzibilis izombénulást, izomkárosodást amennyiben azt az előírások szerint alkalmazzák. Az injekció érzéketlenséget nem okoz a kezelt területen. A leggyakoribb mellékhatás az aszimmetria, amely a két szemöldök vonal ívében lehet feltűnő, illetve az átmeneti szemöldökcsüngés. Mindkét esetben a szakorvosnak van lehetősége korrigálni a helyzeten, tehát e mellékhatások nem irreverzibilisek, hanem átmenetiek, csak rövid ideig okoznak aszimmetriát. A mimikai ráncok teljes megszűnését csak igen nagy dózisok beadásával lehet elérni, vagyis ha a páciens igényli a teljes ránctalanságot. Ez az állapot is átmeneti jellegű, hisz az esztétikai indikációs körre törzskönyvezett botulinum-toxin készítmények néhány hónap alatt elveszítik izombénító hatásukat.
A botox-szúrások pontos helyét és a beadandó anyag mennyiségét a kezelőorvos a konzultáció során a páciens igényei, valamint a mimikai ráncok sűrűsége, elhelyezkedése és mélysége alapján határozza meg. Ez nagyon fontos, mert az adag és a beadás helye határozza meg az eredményt. A férfiaknál az erősebb izomzat és az eltérő esztétikai összhatás miatt más pontokat, más adaggal kezelnek, mint a nőknél. A botox injekcióval az ún. mimikai (dinamikus- mozgás hatására tűnnek elő) ráncok kezelhetők hatékonyan, ilyenek például a két szemöldök közötti (glabella) ráncok, a homlok vízszintes ráncai és a szem oldalsó szélénél kialakuló szarkaláb ráncok is, vagy a száj körüli nevetőráncok, de megfelelő gyakorlattal egyéb területek kezelése is lehetséges: ajakív, szájzug, Marionett ráncok, vagy a nyak, dekoltázs ráncai. A kezelés menetéről, előnyeiről és rizikóiról itt olvashat.Botox vagy töltőanyag? 3.kép

Befecskendezhető töltőanyagok a statikus ráncokraMíg a dinamikus ráncok esetében hatásos megoldás a botox injekció, addig a statikus ráncok eltüntetésére nem alkalmas. Az arc nyugalmi helyzetében is látható ráncok csökkentése ráncfeltöltő anyagok beinjektálásával, rádiófrekvenciás bőrfeszesítéssel/ Pelleve, vagy lézeres arcfiatalítással/ frakcionált CO2 kezelés lehetséges.

További részletek a ráncfeltöltőkről...

A Botox kezelés középút azoknak, akik nem vállalkoznak komolyabb plasztikai műtétre, viszont a krémeknél hatásosabb és a leggyorsabb megoldást szeretnék ráncaik eltüntetésére.


Forrás: www.aad.org/stories-and-news/, www.botoxmedical.com

© 2010 szepsegbroker.hu | Botox vagy töltőanyag?
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink