SZAKCIKKEK

Botox®- minden bajra gyógyír

Botox: ránctalanítás, fokozott hónalji izzadás, hangképzési zavar, migrén, depresszió, durva hegesedés

2009. szeptember 11. 13:36
Szépség Bróker
A botulinum-toxin, mielőtt a 90-es évek kezdetétől a divatos ránctalanító kezelések legfőbb eszközévé vált volna - meglepő karrieren ment keresztül: eleinte, mint egészen kis adagban embertömegeket megmérgezni képes potenciális tömegfegyver hívta fel magára a figyelmet, majd a 80-as évektől sikeres izomgörcsoldóként (például kancsalság, szem-tikkelés, ellenőrizhetetlen pislogás kezelése) terjedt el a gyógyászatban.


Már Paracelsus is megállapította, hogy ugyanazon hatóanyagok különböző dózisokban lehet jótékonyak és mérgek is. Az ártalmatlannak hitt szerek nagyobb dózisban súlyosan károsíthatják szervezetünket (pl. zsírban oldódó vitaminok), és a gyógyszerek jelentős része is könnyen túladagolható. Ezért el kell fogadnunk azt a tényt, hogy a legerősebb méregként jegyzett botulinum-toxin kis adagban képes biztonságos gyógyászati hatást kifejteni.
Botox®- minden bajra gyógyír 1.kép
Alastair Carruthers már 15 éve használja a botox injekciót az arc mimikai ráncainak kezelésére. 2002 áprilisában az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) hivatalosan is engedélyezte az injekció kozmetikai célú alkalmazását. Egy orvosprofesszor napjaink penicillinének nevezte a botulinum-toxint, mert olyan sokféle területen tett lehetővé újfajta kezeléseket. Melyek is ezek?


Botox®- minden bajra gyógyír 2.kép

RánctalanításA kozmetológiában elterjedt botox-kezelés nem más, mint a Clostridium Botulinum nevű baktérium által termelt fehérjének, a botulinum-toxin A-nak a beinjektálása. A gyengített toxin a perifériás idegről az izomra terjedő ingerület átvitelét gátolja. Egyszeri injekciója 4-6 hónapig hatásos. Az izom azonban nem károsodik, tehát nem helyes az "izombénítás" szót használni. Itt csak az izmok átmeneti ellazításáról van szó, amikor az izom nem kap "parancsot", így az relaxált állapotban marad. Az injekció érzéketlenséget nem okoz a kezelt területen. A ránctalanító botulinum-toxin A injekciót igen finom tűvel adják a kezelendő izomba, az eljárás csaknem fájdalommentes. A szúrások pontos helyét és a beadandó toxin mennyiségét a kezelőorvos a betegvizsgálat során határozza meg. Ez ugyanis a valódi művészet, mert az adag és a beadás helye határozza meg az eredményt. A férfiaknál például egészen más pontokat, más adaggal kezelnek, az erősebb izomzat miatt. A leggyakoribb igény az orrgyök feletti (glabella) ráncok, a homlok vízszintes ráncai és a szem oldalsó szélénél kialakuló szarkaláb ráncok eltüntetése, de megfelelő gyakorlattal egyéb területek kezelése is lehetséges: ajak, szájzug, áll, nyak. Bővebben a kezelés menetéről, előnyeiről és rizikójáról

Ajánlott specialistáink:
- Dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász
- Dr. Balogh György bőrgyógyász
- Dr. Szemerey Balázs István plasztikai sebész
- Dr. Bajusz Huba plasztikai sebész

Kórosan fokozott izzadásDr. Dee Ann Glaser, a St.Louis Egyetem bőrgyógyásza, a kutatás egyik vezetője szerint az orvosok már évek óta használják a hónalji izzadságmirigyek működésének megfékezésére a botulinum-toxinos injekciót. Az arcráncok kezelésére használt injekciókkal ellentétben, amelyeket mélyebben adnak be, hogy az izmokig is eljussanak, az izzadságcsökkentő injekciókat a bőrfelszín alá alkalmazzák. Fontos, hogy a kezelés megkezdése előtt kizárják más fokozott izzadással járó betegség jelenlétét (pl. a túlzott pajzsmirigy-működés). Az FDA (a magyar OGYI-nak megfelelő amerikai intézet) 2002-ben engedélyezezte a botulinum-toxint a hyperhidrosis kezelésére. Forrás: InforMed

A zavaró hónalji izzadásról szóló cikkünk...

Ajánlott bőrgyógyász specilistánk: Dr. Körmendy Miklós


Hangképzési rendellenességekÚjabb felfedezés az is, hogy a toxin ellazítja a hangszalagokban lévő izmokat, és így hosszú távon megoldást jelenthet azok számára, akiknek problémáik vannak a hangképzéssel. Az egyik ritka hangképzési rendellenesség azzal jár, hogy az illető nem képes folyamatosan hangokat kiadni, hanem csak szaggatottan. E betegség esetében a mozgásokért felelős agyi rész akaratlan mozgásokat okoz a test specifikus részein. Leginkább a középkorú nőknél fordul elő, két típusa van, az adduktor típusú a hangszalagokat összehangoló közelítő izmokra, a másik, az abduktor pedig a szalagokat külön mozgató, távolító izmokra hat. A kísérlet során 36 páciensnek hat alkalommal adtak botulinum-toxinos injekciót 25 hét alatt. Az első injekció után számoltak be a legnagyobb javulásról a páciensek. Egy százas skálán 30-asra értékelték az injekció előtti, 80-asra az azt követő állapotukat. Az ismételt kezelések után csökkent a szer hatása, de még így is a megkérdezettek 74%-a jónak találta az eredményt, emellett fizikálisan és lelkileg is jobban érezték magukat. Jelenleg még nem engedélyezték a szer ilyen irányú használatát, de az amerikai orvosok saját belátásuk szerint felírhatják, ha úgy gondolják, hogy javulás érhető el általa. Számolt be ezekről Dr. Kőrmendy Miklós-bőrgyógyász-kozmetológus főorvos (2004. január 15.).

Botox®- minden bajra gyógyír 3.kép

MigrénA botox® nem csupán a ráncos arcot, de a migrénes fájdalomtól szenvedő fejet is rendbe hozhatja – ismertette véleményét Dr. Richard Glogau bőrgyógyász professzor az Amerikai Bőrgyógyászok Társaságának éves közgyűlésén. Glogau professzor 24 olyan migrén által sújtott beteget kísért figyelemmel, akik kozmetikai megfontolásból estek át botox kezelésen. A professzor által megfigyelt alanyok mindegyikének ideggyógyász által diagnosztizált, régóta fennálló fejgörcse volt, melyre általános migrén-gyógyszert is szedett. A megfigyelés eredményei szerint a szemöldökbe, szemkörnyékébe, homlokba, az orcákba és a tarkóba injektált botox legalább hat hónapos időtartamra jelentős enyhülést hoz a migrénes rohamokba. A Dr. Glogau kutatását inspiráló eredeti kísérletben a Michigani Fejfájás és Ideggyógyászati Központ és a Michigani Egyetem kutatói 25 egység botox alkalmazásával legfeljebb három hónapos időtartamra csökkentették a fájdalom és a hányinger gyakoriságát. Az ezt követő kísérletben a kaliforniai egyetem kutatói 75 egység alkalmazása mellett enyhülést regisztráltak a betegek 96 százalékánál, akik közül néhányan egy időre tünetmentesekké is váltak. „Nem mindenkinél, és nem minden típusú fejgörcsnél hatásos a módszer” – mondta a professzor. Emellett amíg nem állnak rendelkezésre kontroll-csoportot is használó kísérletek eredményei, addig további kutatásokra van szükség a botox hatékony és biztonságos alkalmazása tekintetében.

Botox®- minden bajra gyógyír 4.kép

DepresszióEric Finzi, egy washingtoni bőrgyógyász tíz olyan, depresszióban szenvedő nőt vizsgált, akik kozmetikai céllal kaptak botulinum-toxin A injekciót, és kiderült, hogy a kezelés után mindegyik páciens hangulata javult (állítólag nem csak a látványos eredmény miatt, amit a környezetük visszajelzett és a tükörben viszontláttak). A vizsgálatok még nem fejeződtek be, de Finzi szerint: "Komoly összefüggés van az arckifejezéseink és az agy között.depi2 Az arc izmai hatnak a hangulatunkra, ugyanúgy, ahogy például a jógalégzés megnyugtatja az agyunkat. Ha mosolygunk, akkor még úgy is vidámabbak leszünk, ha előtte rossz kedvünk volt.Szakmai forrás:Treatment of Depression with Botulinum Toxin A: A Case Series Treatment of depression with botulinum toxin A: a case series

Durva hegesedésAz arcon lévő sérülések, nagyobb onkológiai korrekciós műtétek utáni durva hegesedések is elkerülhetővé válnak botox-injekciókkal - állítják amerikai kutatók.

A botulinum-toxin több formája van jelenleg is gyógyszerként engedélyezve, összetételük, adagjuk azonban nem azonos. Felírásuk és alkalmazásuk szigorú szabályokhoz kötött. Magyarországon forgalomban lévő készítmények: Botox injekcio (Allergan), Vistabel 4 injekcio (Allergan), Dysport injekcio (Beaufour Ipsen)Forrás: Pharmindex.
© 2010 szepsegbroker.hu | Botox®- minden bajra gyógyír
Minden jog fenntartva! | A weboldal tartalma nem másolható a tulajdonos írásos beleegyezése nélkül.Hozzászólások:

Nincs hozzászólás...
Ahhoz, hogy hozzászólhass regisztráció és belépés szükséges.
Kapcsolódó szakcikkek

Gyorslinkek

Szakemberek

Partnereink